2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Karbantartás

Főoldal Karbantartás

A medence karbantartásának feladatai:

A medence karbantartása során a legfontosabb feladat a víz tisztán tartása, a vízkezelés elvégzése, a gépészeti karbantartás.

A szezon zárásakor a medencét téliesíteni kell, tavasszal pedig nyitni és elindítani a gépészetet.

A teljes medence karbantartási feladatot elvégezzük ön helyett.

Medence téliesítés

Ha a víz hőfoka tartósan 15°C alá csökken,a medencét téliesíteni kell.

A téliesítéssel:

Megóvjuk a medence szerkezetét és burkolatát.

Megvédjük a gépészetet, gépészeti elemeket a fagykártól.

Tisztán tartjuk a vizet a következő szezonra.

A téliesítés elmaradása súlyos károkat okozhat a medence gépészetében, szerkezetében, burkolatában, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi a medencét az elkövetkezendő szezonra.

Ha a víz hőfoka tartósan 15 fok alá csökken, akkor jön el a téliesítés ideje, ami lényegében egy vegyszeresen módosított vízminőséget takar, illetve a gépészeti elemek fagyás következtében elszenvedett károsodásait akadályozza meg. Ehhez elengedhetetlen eszközök a vízzsákok, a fagytestek, a fagydugók, a téliesítő vegyszerek és a téli takaró.

A medence vizét a befúvók alá kell csökkenteni, majd fagytesteket szükséges belehelyezni keresztben és hosszában. A befúvókat le kell dugózni, a szkimmerekbe gizzmót kell helyezni, a gépészeti berendezéseket, csöveket vízteleníteni kell, a téliesítő folyadékot a vízbe kell önteni, valamint, ha ezekkel a feladatokkal végeztünk jöhet a takarás.

A téli védőtakaró általában sötét szürke vagy fekete színű, és lényegesen nagyobb a nyári szolár takarónál, hiszen ennek túl kell lógnia a medencetest minden oldalán, ezzel biztosítva, hogy se szennyeződés, se fény ne jusson a medencébe. Figyelni kell arra, hogy a takarót minden irányból a lehető legjobban el kell zárni a széltől. Erre a célra vízzsákot alkalmazunk.

Téliesítésnél fontos odafigyelni a kiegészítő eszközökre is. Mindent gépészeti elemet, eszközt (motor, létra) száraz, fagymentes helyen kell tárolni.

A medence téliesítésének lépései:

Beállítjuk a medencevíz PH értékét 7,2 – 7,4-re.

Beállítjuk a medencevíz szabad klór vagy oxigén értékét.

Leengedjük a medence vizét a befúvók alá.

A befúvókat és a szkimmert erre alkalmas fagydugókkal dugózzuk le.

Víztelenítjük a rendszert, ha szükséges kompresszor alkalmazásával. Továbbá a homokszűrő tartályból is kiengedjük a vizet.

A homokszűrő szivattyúját és a többi berendezés szivattyúját leszereljük, fagymentes helyre tesszük. A csapokat elzárjuk.

A sóbontó celláit savval megtisztítjuk, majd ezt is száraz, fagymentes helyre tesszük.

Kiszereljük a medencéből a létrát.

A vízbe alga képződést és vízkő lerakódást gátló téliesítő folyadékot töltünk.

A medencébe kereszt és hosszirányban fagytesteket helyezünk el, hogy meggátoljuk a jég okozta sérülést. A fagytestek behelyezése tehermentesíti a medence falát a a víz befagyásakor fellépő nyomástól. Ezzel az egyszerű eszközzel, jelentősen növelhetjük medencénk élettartamát.

Letakarjuk a medencét erre alkalmas téli takaróval. A takaró célja, hogy ne jusson be a medencébe a tél folyamán semmiféle szennyeződés, illetve fény. Ez utóbbi körülmény csökkenti az algák szaporodási képességét a medencében.

Medence nyitás

A tavasz beköszöntével megnyitható a medence. Lekerül a fekete fólia és a vízzsákok és újból medencénk gyönyörű látképe fogad a kertben.

A tavaszi nyitás feladatai:

Vízzsákok kiürítése, elpakolása a jövő évre

Téli takaró összecsomagolása

Fagytestek, fagydugók eltávolítása

Medence kiegészítők (nyakzuhany, ellenáramoltató, létra, csúszda, szolár takaró, homokszűrő, vízforgató) beszerelése, telepítése

Gépészet összeszerelése, beüzemelése

Vízforgatás elindítása, gépészet lepróbálása

Medence takarítás, porszívózás

Vízminőség ellenőrzése, beállítása