2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Vegyszeres vízkezelés

Főoldal Medencegépészet Vegyszeres vízkezelés

Mi szükséges a medence kristálytiszta vizéhez?

Megfelelően kiválasztott homokszűrős vízforgató rendszer, amely kiszűri a nagyobb szennyeződéseket és segít a vegyszerek egyenletes eloszlatásában. Jól beállított vegyszerezés, a víz összetevői tökéletes kémiai egyensúlyban vannak.

A medence vegyszerezése nem könnyű feladat, azonban gyakorlással elsajátítható a tudás.

A medencét mindenképpen csapvízzel kell feltölteni, ugyanis így könnyíthető a feladat, rövidíthető a vízkezeléssel eltöltött idő. A kútvíz legtöbb esetben nem alkalmas a medence vízzel való feltöltésére, vagy jelentős költséget vonz magával.

A víz felszínén úszó szennyeződéseket a szkimmer, fölöző távolítja el. A vízben lebegő szennyeződéseket a vízforgató szűri ki. A padlóra lerakodó koszt automata medencetisztító robot vagy kézi porszívó tisztítja.

A vízkezelés lépései:

  1. pH szint beállítása
  2. Fertőtlenítés
  3. Algaölés
  4. Pelyhesítés
  5. Karbantartás

1. pH szint beállítása

A medencevíz ideális pH értéke: 7,2-7,6

A pH szint mérhető manuális és digitális vízelemző készlettel.

Az ajánlott pH érték kissé lúgos.

7,2 pH érték alatt – A víz csípi az emberek szemét és korrozív.

7,6 pH érték felett – A klórozó vegyszerek hatékonysága csökken.

Ha megfelelő mennyiségű klórt adagolunk a vízhez, akkor is jelentkezhet probléma. Ha a pH szint magas, megfelelő mennyiségű klór szint mellett is lehet algás, zavaros a víz.

Vízkeménység

A medence oldalfalán, vízvonalán megjelenő vízkövet a kemény víz okozza. A víz keménységét a vízben oldott magnéziumsó és kálciumsó mennyisége határozza meg.
A vízkő eltávolítása megfelelő vegyszerezéssel könnyen orvosolható.

2. Fertőtlenítés

A fertőtlenítőszerek elpusztítják a vízben jelenlévő baktériumokat, algákat, mikroorganizmusokat és gombákat. Megjelenésük esetén a víz zavarossá válik. Fertőtlenítésre leggyakrabban klórt használunk.

Szabadklór-tartalom/ Free chlorine:

Az ideális szabadklór-tartalom (angolul: free chlorine – FC) literenként 0,6-1,0 mg.

A szabadklór-tartalom mérhető manuális és digitális vízelemző készlettel.

Az alacsony klórszint nem pusztítja el a mikroorganizmusokat, baktériumokat, algákat és gombákat, a magas klórszint pedig ártalmas a fürdőzők egészségére.

3. Algaölés

Az algák megjelenésének megelőzéséhez algaölő szert szükséges alkalmazni. Ha lecsökkent a klór és az algaölőszer szintje, akkor a medence fél nap alatt bezöldülhet, bealgásodhat. Ha megtörtént az algásodás sokkoló klórozást érdemes alkalmazni.

4. Pelyhesítés

A szűrő nem minden esetben tudja leszűrni a kisebb szennyeződéseket, amik miatt a víz zavarossá válhat. Pelyhesítő vegyszer hozzáadásával ezek a részecskék a többszörösére nőnek, így már leszűrhetővé válnak. Fontos a pelyhesítő szer leírás szerinti adagolása, ellenkező esetben a kívánt hatás nem lesz megfelelő.

5. Karbantartás

A víz felszínén úszó szennyeződéseket a szkimmer távolítja el. A vízben lebegő szennyeződéseket a vízforgató szűri ki. A padlóra lerakodó koszt automata medencetisztító robot vagy kézi porszívó tisztítja.

Automata vegyszeres vízkezelés-automata vegyszeradagoló

Az automata vegyszeradagoló beépítése jelentősen megkönnyíti a medence vízének karbantartását. Szondával méri a víz pH-értékét és klór szintjét és a mért szinthez képest adagolja a kellő mennyiségű vegyszert. Ennek köszönhetően optimalizálható a vegyszer fogyasztás és nem igényel manuális beavatkozást.