2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Medenceépítés

Főoldal Medenceépítés

Medence pozícionálása, munkagödör kitűzése: a tervezés során fontos a leendő medence tulajdonossal történő pontos egyeztetés, hogy esztétikailag, technikailag és kényelmi szempontból is a tökéletes helyre kerüljön a medence.

Munkagödör kialakítása: a kialakításnál fontos a munkagép be- és kijutási pontja. Ha ez nem megoldott, kézi erővel szükséges a létrehozás. A földmunkagépes szakember tervezett dokumentációt kap a munkagödör szélességéről, mélységéről, hosszúságáról. Fontos, hogy pontos méretet kapjunk, hogy a későbbiekben ne kelljen kézi erőt alkalmazni.

Dupla vasszerelés: a szakszerű vasszerelés lényege, hogy a beton ráhelyezése után statikailag bírja a terhelést, amit a későbbieknek a víz tömege okozni fog. Az alapszerelés ebben a fázisban megtörténik, beépítésre kerülnek a padlóürítők, padlóbefúvók, élményelemek.

Aljzatbeton elkészítése: a medence méretétől függően általában 20 cm vastag aljzatbeton készül. A szintkülönbség nem megengedett, mely lézeres technológiával kerül kimérésre.

A síkbeton lehúzása után időjárástól függően 7-10 napos száradási idő következik.

Medence oldalfalak építése: készülhet porocell építőelemből, zsalukőből vagy doka szerkezetépítéssel betonból. Az építés során a falak párhuzamosak, a szögek a tervek szerint megfelelően állnak. A beépítőelemek a betonozás előtt a helyükre kerülnek. Az oldalfalba kerülnek a befúvók, lámpák, ellenáramoltató, masszázs és különböző élményelemek. Az oldalfal vas szerelése vízszintesen és függőlegesen is megtörténik. A visszatöltendő beton kézi erővel készül el, mely során könnyebben és precízebben alakítható ki a falak pontos elhelyezkedése.

Medence belső falazatának glettelése: a falak sima felületének létrehozása a legfontosabb, ugyanis a kapott végeredmény tökéletesen láthatóvá válik a medence belső burkolatán.

Medence gépészeti akna, puffer tartály kialakítása: a legfontosabb, hogy a megtervezett, kiválasztott gépészeti elemek technikailag és kényelmi szempontból is jól elhelyezhetőek legyenek. A gépészeti akna vízszigetelése kiemelten fontos a párásodás és a vizesedés miatt. A szellőzés, elektromos betáplálás, víz betáplálás, csatorna rákötés, fűtési ág kialakítás minden esetben megtörténik. Az akna födém betonnal való kiöntése után időjárástól függően 10-14 nap száradási idő következik.

Medence gépészeti szerelés: a medencegépészet oldalon minden fontos információ megtalálható.

Medence fóliázás: a medence fóliázás oldalon minden fontos információ megtalálható.

Földdel való visszatöltés: ha a medence csöveinek aknáig történő beállása megtörtént, elkezdődhet a földdel való visszatöltés.

Medence vízfeltöltés: a fóliázás végeztével a medence vízzel való feltöltése következik.

Körüljáró burkolat kialakítása: a burkolatot célszerű a medence tervezésekor kiválasztani. A szintek megfelelő betartása és a gépészeti akna fedlap kiválasztásakor is nagyon fontos, hogy előre tudjuk a választott burkolat típusát, méreteit. Körüljáró burkolatként választható WPC, mészkő, térkő és prémium műfű, pázsit.

Prémium Medence Árak

Medence vásárlását tervezi, de fél, hogy munka közben plusz költségek merülnek fel? Válasszon minket! Ingyenes ajánlatot és fix árakat biztosítunk. 

Milyen típusú medencéket építünk?

Műanyag medence építése

Polipropilén műanyag medence gyártása és teljes kivitelezése a kezdetektől a végső felhasználásig

Klasszikus épített medence

Épített medence és teljes kivitelezése, fóliázással együtt 

Csempés / Üvegmozaikos medence

Csempével vagy üvegmozaikkal burkolt medence építése

A medence típusok előnyei és hátrányai

Polipropilén (műanyag) medence

Előnyei:

 • – Költséghatékony
 • – Telepítése házilag is könnyen megoldható
 • – A kivitelezési ideje kevesebb, mint egy épített medencének

Hátrányai:

 • – Viszonylag kötött medence formák és méretek
 • – Nem olyan tartós, mint egy épített medence
 • – A medence kevesebb színben érhető el
 •  – A medence felújítása az épített medencéhez képest bonyolultabb és költségesebb

Épített, fóliás medence

Előnyei:

 • – Bármilyen méret és forma elérhető
 • – Egy életre szól, nagyon tartós
 • – Felújítása a polipropilén medencékhez képest egyszerű
 • – Számos színben választható a fólia

Hátrányai:

 • – A kivitelezés időben több, mint a polipropilén medence elkészítése
 • – Költségesebb

Medenceépítés házilag, lépésről lépésre

Ha költséghatékonyan szeretné megoldani a medence építést és érez hozzá erőt, kitartást és ügyességet, akkor az alábbiakban önnek szeretnénk segítséget nyújtani.

A házilagos medence építés fázisai:

• A tervezett hely előkészítése, kitűzés: szükséges alaposan megtervezni a medence helyét. Fontos, hogy körbejárható legyen és számoljunk a gépészeti aknának, akár külső lépcsőnek is helyet. A területet el kell egyengetni, egyenletes talaj szükséges. Sok esetben akár töltésre is szükség van. Ha mindez sikerült, szükség lesz faékre és zsinórra. Ezek segítségével könnyen kijelölhető a kívánt medence méret.

• Földmunka, munkagödör kiásása: ezt kézi erővel is ki lehet ásni, azonban ez rengeteg befektetett idő és munka. Egyszerűbb ha hívunk egy munkagépet, aki pár óra alatt elvégzi a munkagödör kialakítását a megadott méretek szerint. Fontos, hogy a kiemelt földre még szükség lehet, csak a medence elkészültekor érdemes ezt elszállíttatni. A környező építkezéseken meg lehet kérdezni, hogy a feltöltéskor szükségük van-e erre a kitermelt földre, így nem kell fizetnünk az elszállításért.

• Aljzatbeton elkészítése: az aljzatbeton vastagsága attól függ, hogy zsaluköves medencét szeretnénk telepíteni vagy polipropilén medencét. Polipropilén medencénél 5 cm sóderágy az alsó réteg, fölötte pedig 15 cm-es a vasalt aljzatbeton 8-as vashálóval. Épített medencénél a sóderágy 15 cm-es, fölötte a vasalt aljzatbetonba 8-as vasháló szükséges két soron. A betonozáshoz érdemes szakembert fogadni, ugyanis az aljzatbetonnak egyenesnek és simának kell lenni. A csöveket és fehér termékeket még a betonozás előtt el kell helyezni!

• Pihentetés: az aljzatot hagyja pihenni 1 hétig.

• Oldalfal elkészítése: épített medence esetében az oldalfal készülhet zsalukőből, vagy akár a modernebb változatából, például ThermoBlockból, vagy porocell BigBlockból, amik már a hőszigetelést is biztosítják. A zsalukövek közé 8-as szál vasat kell tenni vízszintesen, soronként kettőt, majd függőlegesen építő elemenként egyet. Három sor építőelem letételekor kell a betont beönteni a zsalukőbe. Polipropilén medence esetében az oldalfalak visszatöltése nem történhet földdel, kizárólag földnedves betont alkalmazhatunk. A földnedves beton visszatöltése a vízszint folyamatos növekedésével történjen kézi erővel. Ha a visszatöltés gyorsabb, mint a vízszint emelkedése a medence fala beomolhat vagy hullámos lehet.

• Belső falak vakolása: épített medence esetében a belső falakat szép simára kell vakolni, hogy a bélésfólián ne legyenek kitüremkedések.

• Gépészet, csővezetékek szerelése: ez a medence legfontosabb része. A gépészeti szerelést minden esetben egy gépész szakember végezze!

• Fóliázás: a medence fóliázás folyamatát is jobb, ha szakember végzi. Ez egy nagyon alapos, precíz munka. Ez a bélésfólia adja meg a medence esztétikumát. Hegesztéssel és ragasztással készül.

• Föld feltöltés: ha a gépészet kész és a fóliázás is megtörtént, földdel vissza lehet tölteni a medence külső falát.

• Vízzel való feltöltés: a legideálisabb, ha csapvízzel van feltöltve a medence és ezt a vizet tartja folyamatosan karban. A kútvizet nehezebb és költségesebb kitisztítani.

• Körüljáró burkolat létrehozása: a medence szélét körbe burkolhatjuk műkővel, szegélykővel. Körüljáróként alkalmazhatunk járólapot, térkövet vagy akár műfüvet is.