Egy medence vagy egy uszoda rengeteg veszélyt rejteget a gyerekes családok számára, ezért nem lehet elégszer kihangsúlyozni az odafigyelés fontosságát. Vannak élethelyzetek, amikor az elkerülés és a megelőzés az, ami megmenti valakinek az életét.

Mik ezek? Ebben a bejegyzésben kiderül.

  1. Amikor medence vagy más nagyobb tömegű víz közelében vagyunk, akkor a legfontosabb szabály az, hogy mindig kísérjük figyelemmel a gyerekeket. Ha csak egyetlen pillanatra mással foglalkozunk, akkor máris megtörténhet a baj. Ha úgy érezzük, hogy mi is szeretnénk pihenni, akkor felváltva vigyázzunk a kisebbekre. Ne higgyük azt, hogy a mi gyerekünknek nem lehet baja, mert ekkor történnek a balesetek.
  2. Sok fiatal azért kerül bajba, mert nem tudta, hogy mit szabad és mit nem. A szülőnek a feladata, hogy még otthon elmagyarázza az uszodai szabályokat. Különösen figyeljünk a csatornákra, és az apró résekre, mivel ezek nagyon hívogatóak lehetnek a kisebbeknek. Minden, ahova be tudja dugni az ujját felér egy kalanddal. Meséljük el neki, hogy mi történhet, ha nem fogad szót.
  3. Fontos, hogy időben megtanítsuk a gyereknek a viselkedés alapszabályait. Ne kiabáljon segítségért játékból, mivel így nem fognak rá figyelni. Tanítsuk meg neki, hogy a medence körüli szaladgálás veszélyes mutatvány. Emellett ne adjunk neki olyan játékot sem, ami a medencébe csúszhat.
  4. Ha már valamennyire jól úszik, akkor biztosan szeret a víz alatt is lenni. Azonban, ha túl mély a víz, akkor ne engedélyezzük a merülést. A hirtelen változó nyomás megijesztheti. Azt is tanítsuk meg neki, hogy legyen mindig nyújtva a karja, nehogy beüsse a fejét a falba. Szokja meg, hogy ugrásnál azonnal fel kell jönnie, hogy lássuk, nem esett baja.
  5. Amikor vihar közeledik, akkor ideje elhagyni a vizet. Sem előtte, sem alatta, sem közvetlenül utána nem szabad a medencében lennie. Inkább együnk egy jó hamburgert, amíg várakozunk.

  1. Az alkohol fogyasztás kikorúak számára tilos, azonban a felnőtteknek is kerülniük kell. Ha több sört isznak a kelleténél, akkor könnyen lehet, hogy nem tudnak már úgy odafigyelni a gyerekre, és hamarabb bajba fog kerülni.
  2. Amikor saját medencéről van szó, akkor fontos, hogy megfelelően el legyen kerítve. A picik mindent megpróbálnak kinyitni, és akkor fogják csinálni, amikor a legkevésbé számítunk rá. Nem elég csak simán becsukni a kaput, hanem zárjuk kulcsra. Az a legjobb, ha vészjelzőt is felszerelünk, így azonnal halljuk, ha valahogy mégis bejutott. Sokan kamerát is felszerelnek, így rá tudnak pillantani, miközben máshol tartózkodnak.
  3. Nem árt, ha van kéznél egy életmentő felszerelés. Ebben legyen egy erős kötél, mentőmellény vagy bója, de egy hordozható telefon is jól jön.
  4. Amikor saját medencénk van, akkor az áramrendszert is ellenőriztetni kell. Nem elég egyszer megnézni, legyünk rendszeresek. Egy rosszul beszerelt vagy meghibásodott rendszer hatalmas katasztrófához vezethet.
  5. Néha hiába teszünk meg minden tőlünk telhetőt, a baj akkor is megtörténik. Nem vall pesszimizmusra, ha előre felkészülünk. Játsszuk le a lehetséges baleseteket, és gondolkodjunk el rajta, hogy mit tennénk adott helyzetben.