2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

10 tipp a tökéletes kert kialakításához

Főoldal Blog 10 tipp a tökéletes kert kialakításához
28 okt 2021  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Egy kertnek nemcsak szépnek, hanem funkcionálisnak kell lennie, az a legjobb, ha kényelmes, hasznos és tökéletes a baráti találkozókhoz. Azonban nem mindegy, hogy hova tesszük a medencét, milyen növényeket ültetünk bele, ahogy az sem, hogy merre haladjon a kerti utacska.

A tervezés feladata akkor lesz sikeres, ha figyelünk a lehetőségeinkre és a jó időzítésre, valamint megfontoljuk a legfontosabb növények sorsát. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár hasznos trükköt.

Digitális inspiráció

A digitális kor egyik nagy előnye, hogy végtelen számú kerti modell áll a rendelkezésünkre. A közösségi média bármikor és bárkinek felnyitható, annyit kell tennünk, hogy átlapozzuk a fényképeket. Pár kattintással megismerhetőek a legújabb trendek, csak olyan kulcsszavakat kell beírni a keresőbe, mint a tereprendezés, a külső tervezés vagy a kerttervezés. Fontos megjegyezni, hogy ez nem másolás, de mindig olyan koncepciót válasszunk, ami visszaadja az egyéniségünket.

Szervezés

A tervezés elengedhetetlenül fontos, amikor a kert kialakításában gondolkodunk. Először ki kell választani a stílust, ami lehet természetes, hagyományos, modern vagy akár terápiás is. Nem szabad rohanni, sokkal jobb, ha kutatást végzünk, és alaposan átgondoljuk a részleteket. Írjunk jegyzeteket a kedvenc növényeinkről, nézzük meg, hogy hova akarjuk tenni a közös területeket, és gondoljunk a szabad állatok mozgására is.

Ha medencét akarunk, akkor nem mindegy, hogy a napon vagy az árnyékon fog állni. A közeli házak zavarhatnak a gondtalan fürdésben, főleg, ha a másik hálószobája egyenesen a mi medencénkre néz. Csak akkor kezdjük a tényleges tervezést, amikor ezeket a szempontokat ellenőriztük.

Méretezés

Most, hogy nagyjából tudjuk, hogy merre hány méret, jöhet a tervezés. Vegyünk elő egy lapot és osszuk fel a kertet. Kapjon helyet a gyümölcsös és a sziklakert, tegyük le a medencét, jelöljük meg, hogy hova megy a tűzrakó, valamint válasszuk ki, hogy melyik részén szeretnénk majd olvasgatni. Ebben a fázisban érdemes többféle tervet is készíteni, hogy legalább vizuálisan kipróbáljuk, hogy melyik tetszik a legjobban. Nyugodtan bevonhatjuk a család többi tagját, mivel az olyan extra kívánságoknak, mint a homokozó vagy a veteményes is helyet kell találni.

Válasszunk minőségi anyagokat

Mindegy, hogy teljesen a nulláról építkezünk vagy átalakítunk, nagyon fontos, hogy csak minőségi alapanyagokat használjunk. Tény, hogy a drága anyagok többe kerülnek, és talán tovább tart mindet beszerezni, azonban sokkal jobban bírják a gyűrődést, úgyhogy évekig vagy inkább évtizedekig használhatjuk. Ennél a pontnál érdemes konzultálni egy szakértővel is, hogy a tervezés ne valljon kudarcot. Ha például medencét választunk, akkor keressünk fel egy céget, aki a tanácsadástól kezdve a kivitelezés végéig támogatni fog minket.

Dolgozzunk szakaszosan, gondolkodjunk hosszú távon

A kapkodás sosem segít, főleg, hogy a növények nem nőnek ki egyik napról a másikra. Érdemes először a talajviszonyokat javítani, majd jöhet a vízelvezető rendszer. Ezután ültessünk új növényeket, majd készítsük el a járdákat. A legutolsó lépés mindig a finomítás és a díszítés lesz.

A hosszú távú gondolkodás főleg a növényekre vonatkozik, mivel előbb vagy utóbb meg fognak nőni, úgyhogy már az elején jól kell elosztani a helyüket. A fákat például nem szabad közel ültetni egymáshoz!

A kevesebb néha több

Sokan figyelmen kívül hagyják ezt a szabályt, és azt hiszik, hogy a fű nem igényel karbantartást. Pedig de! Nemcsak vágni kell, hanem gyomtalanítani, gondozni, locsolni, úgyhogy nyugodtan csípjünk le belőle járólapos, sóderes és kavicsos részeket. A díszes, lyukas, fából készült utak helyett válasszunk olyat, amin nem tud átmenni a gaz, és nyugodtan ültessünk strapabíró virágokat. A medence közelében érdemes inkább elkerülni a zöldet, mivel ezzel távolabb tartjuk a méheket és darazsakat is, valamint nem fogjuk magunkat összesározni minden egyes fürdés után.

Figyeljünk az akaratos fajokkal

Vannak olyan egzotikus növények, amik nagyon jól néznek ki, azonban sokszor pusztítást végeznek. Ha nem figyelünk rájuk, akkor könnyedén elszaporodnak, amit a többi növény fog bánni. A jól ismert pitypang  csak az első évben fog tetszeni, utána sárga szőnyeggé változtatja a kertet.

Zónák körül határolása

A medence, a szökőkút, a kerti tó, a gyümölcsös egyben soknak fog tűnni, úgyhogy érdemes szétválasztani őket. Nagyszerű lehetőséget jelentenek a bokrok, sövények és kisebb utak, mivel így felkeltik az emberek figyelmét. Nem jó, ha az egész kertet azonnal látjuk, inkább készítsünk titkos utakat, bár itt is figyeljünk az egyszerűség elvére.

Karbantartás

A medence vize zöld lesz, a fém és a fa elemek elhasználódnak, a növények túl nagyra nőnek. Ezek olyan problémák, amiket egy kis odafigyeléssel elkerülhetünk. A medencébe minden héten tegyük bele a szükséges vegyszereket, a fém és fa elemeket évente egyszer fessük át, a kertet pedig hetente vagy havonta nyírjuk meg. Innentől kezdve nem egyszerre szakad ránk az összes feladat.

Élvezzük!

Az a legjobb munka, amit élvezni is lehet.