Élvezni a napsütést a medence mellett nagyszerű családi programnak hangzik, azonban először meg kell győződni a gyerekek biztonságáról. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk öt tanácsot, hogy elkerüljük a veszélyt.

A nyár közeledte egyet jelent az úszómedencével, hiszen az úszás és a játék olyan tevékenység, amit meg lehet osztani a családdal.

Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint a 18 év alatti gyerekek halálozásának majdnem 17%-át okozza fulladás. A legtöbbször 5 év alatti gyerkőcök esnek áldozatul ennek a kegyetlen halálnak, akik rendszerint nem tanultak meg úszni. Nem kell nagy felelőtlenségre gondolni, 20 cm víz és három perc bőven elég ahhoz, hogy megtörténjen a katasztrófa. Innentől kezdve pedig a nyár és a medencézés egyet jelent a traumával.

Az alábbi megelőző előírások segíthetnek, hogy a gyermekünk biztonságban legyen a medencében.

Állandó felügyelet

Lehet, hogy a kicsi jól úszik, de akkor sem szabad egyedül hagyni. A felnőtt dolga, hogy folyamatosan figyelje a gyereket, nem számít, hogy 5 év alatti vagy feletti. A tény, hogy a pici tud úszni, még nem ok arra, hogy elhanyagoljuk vagy szabadjára engedjük. Az úszók és a vízimentők jelenléte segítség lehet, azonban nem garantál semmit, nekünk személyesen kell gondoskodni megfelelő felügyeletről. A saját medencében általában nincsen biztonsági személyzet, így csak és kizárólag magunkra számíthatunk.

Úszógumi használata

Az úszógumik, vízen fennmaradó táblák és más lebegő játékok elősegítik a gyermek biztonságát, mivel bele tudnak kapaszkodni. Fontos, hogy mindig az életkora és képessége alapján válasszuk ki a megfelelő eszközöket, ami a karúszóra is érvényes. Ha a picinek viselnie kell mellényt vagy valami hasonlót, akkor olyat válasszunk ki, ami mindig kényelmes. Nem számít, hogy a többiek karúszó nélkül rohangálnak, ha tudjuk, hogy a gyermek még nem jó úszó, akkor legyünk határozottak.

Biztonságos játékok

Amikor medencézni indulunk, akkor vigyünk magunkkal kevés játékot. Az igazat megvallva, a gyerekek nagyon gyorsan feltalálják magukat, viszont, ha egy színes lebegő játékot látnak, akkor megeshet, hogy utána ugranak. Állítsunk fel medence körüli szabályokat is, a vizes kő, a lépcsők, a trambulin, a csúszda veszélyes helyek, értessük meg velük időben.

Nevelés

A gyerekek viselkedése mindig a szülő felelőssége. Magyarázzunk, tanítsunk, hogy megértsék a szabályokat. Nem várhatjuk el tőlük, hogy ismerjék a biztonsági intézkedéseket, ha nem tanítottuk meg. Mutassuk meg nekik, hogy csak akkor szabad ugrálni, amikor tudják, hogy milyen mély a víz, valamint, ha fuldokló gyereket látnak, akkor azonnal szóljanak a felnőtteknek, ne próbáljanak meg segíteni.

Úszásoktatás

Végül, tanítsuk meg a gyereket úszni. Ha kell, akkor írassuk be őket órára, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy elsajátítsák az úszást, mivel ezzel az életüket menthetjük meg, viszont ne bízzunk bennük, hanem ilyenkor is tartsuk rajtuk a szemünket.

Mindezek után, ha úgy gondolod, hogy meg kell tanulnod az elsősegélynyújtást fulladás esetén, akkor tedd meg. Sosem lehet tudni, hogy mikor fogod hasznát venni a tudásnak, ami életet menthet.