2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

5+1 tipp a biztonságos, és balesetmentes medencézéshez

Főoldal Blog 5+1 tipp a biztonságos, és balesetmentes medencézéshez
02 máj 2024  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Egyre többen vágnak bele Magyarországon is a medenceépítésbe, hiszen a forró kánikulában egy hűsítő csobbanás nagyon jól tud esni az egész család számára. Így elkerülhetjük azt a hatalmas tömeget, ami a nagyobb fürdők és a strandok medencéiben össze szokott gyűlni a legmelegebb napokon, hiszen a saját medencénknek köszönhetően utazgatás, és sorban állás nélkül hűsölhetünk amikor csak szeretnénk.

Arról nem is beszélve, hogy ma már a strandok, és a fürdők belépőjegye is egyre magasabb, így egy hosszútávú befektetés lehet az, ha a magas jegyárak helyett inkább a medence építés mellett döntünk, amit aztán hosszú évtizedeken keresztül tudunk majd gond nélkül használni.

Saját kerti medencénknek valóban rengeteg előnye van, de gondolni kell arra is, hogy legalább ennyi felelősséggel is jár, ha medencét építünk, hiszen nem csak a strandon, és az uszodákban, hanem otthon is be kell tartani néhány fontos szabályt, amelyeknek köszönhetően meg tudjuk óvni magunkat az esetleges balesetektől. Saját medencénk kialakítása örömteli lépést jelenthet otthonunk kényelmének fokozásában, hiszen remek szórakozási, illetve hűsölési lehetőséget nyújthat számunkra a forró nyári hónapokban, a fürdőzéskor azonban az alábbi aranyszabályokat mindenképpen tartsuk szem előtt.

1. Győződj meg róla, hogy biztonságos a medence, és a környezete is

időről időre célszerű nem csak a medencét, hanem a tartozékainak az állapotát is megvizsgálni. Ha meglátásunk szerint valami már nincs jó állapotban, mindenképpen utána kell nézni alaposan, hogy az adott eszköz biztonságosan használható-e még. Ha medencénkkel kapcsolatban javítani kell valamit, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Emellett fontos megnézni azt is, hogy a medence környezetében nincsenek-e csúszásveszélyes elemek.

2. Valóban mindenki jól tud úszni?

Ha egy nagyobb társaságot várunk egy kerti medencés partira, vagy összejövetelre, mindenképpen meg kell győződnünk róla, hogy mindenki magabiztosan mozog a vízben, és jól tud úszni. Sajnos, ahogy mondani szokták: A baj egy másodperc alatt bekövetkezik, ez pedig fokozottan igaz a medencézésre. Kisgyermekek esetében gyakran előfordul, hogy a gyermek azt állítja, hogy tud úszni, de a mély vízben már egyáltalán nem tud magabiztosan mozogni. Nagyon fontos a felnőtt felügyelete akkor, ha gyermekek is vannak a medencében, ez akkor is lényeges dolog, ha nagyobb gyerekekről van szó, akiknek már leér a lábuk a vízben.

3. Fokozottan figyeljünk a biztonságra!

Annak ellenére is bekövetkezhet a baj, hogy valóban mindenki tud úszni, hiszen ehhez a medencében egy rossz mozdulat is elég. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a medence körül mindig legyen valamilyen életmentő felszerelés (mentőhorog, dobókötél stb.) Azt sem engedhetjük meg továbbá, hogy a gyerekek rohangáljanak a medence szélén, illetve figyeljünk arra is, hogy ne legyenek a víz közelében olyan játékok, amely potenciális veszélyforrást jelenthetnek (például éles, szúró dolgok vagy elektronikai eszközök.)

4. Még a buli alkalmával se fogyasszunk alkoholt medencézés közben

Bár sokan úgy gondolják, hogy a medencés partiknak éppen az a lényege, hogy alkoholt fogyasszon az ember, azért tartsuk szem előtt, hogy ittas állapotban senki nem szokta ajánlani a medencézést. Ez természetesen inkább fiatalabbak által rendezett nyári kerti partik esetén fordulhat elő, ilyenkor sajnos az sem ritka, ha valaki nem figyel oda kellő képen arra, hogy milyen italokat fogyaszt, majd hajnalban úgy gondolja, kedve támad a medence vízében megmártózni. Sajnos ennek nagyon hamar rossz vége lehet, ezért az ilyen eseteket igyekezzünk megakadályozni.

5. Lényeges lépés a medence tisztítása, karbantartása is!

Valószínűleg senki sem szeretne koszos, nyálkás, és algás vízben fürdőzni. Ahhoz azonban, hogy a medence vize az egész nyári szezonon át szép, kristálytiszta maradjon, foglalkozni is kell vele, és nem szabad a tisztításról, és a karbantartásról sem megfeledkezni. Egy koszos medence azonban nem csak csúnya, hanem veszélyes is lehet. A biztonságos fürdőzés egyik alapja ugyanis a tiszta medence, hiszen az elhanyagolt, piszkos víz rengeteg fertőzést és betegséget okozhat.

5+1. Buliszervezéskor fontos az időjárás is

Sajnos még a legforróbb nyári estéken is előfordulhatnak nagyobb viharok, amik szinte a semmiből támadnak fel. Ha medencés bulira készülünk, mindenképpen fontos, hogy megnézzük azt, hogy az adott estén milyen időjárás várható. Az esős, vagy a szeles időben a legjobb, ha elhalasszuk az ilyen és ehhez hasonló programokat, hiszen ilyenkor egyáltalán nem biztonságos víz közelében tartózkodni. Szerencsére hosszú a nyár, így az ilyen elhalasztott bulikat szinte bármikor máskor be lehet pótolni.

A saját kerti medencénk valóban rengeteg szép emlékkel gazdagíthatja a nyarunkat, de csak akkor, ha azt biztonságosan használjuk. A fent felsorolt szabályokat mindenképpen érdemes betartani akkor, ha csak néhány ember mártózik meg a medencében, de akkor is, ha egy nagyobb társaság csobban a vízben.