Az úszás utáni fulladás vagy másodlagos fulladás azt jelenti, hogy a személy nem tud lélegezni a tüdejében felhalmozódott folyadék miatt. Ha azonban ismerjük a tüneteket, akkor időben tudunk cselekedni.

Előfordulhat, hogy órákkal a fulladás közeli élmény után olyan jelek jelentkeznek, amelyekről azonnal gondoskodni kell. Sokan nem tudják, de akár otthon is jelentkezhetnek fulladásos tünetek, nem feltétele, hogy a személy még mindig a vízben tartózkodjon.

Több olyan esetet jegyeztek fel, amikor az embereket kihúzták ugyan a vízből, de később olyan tüneteket mutattak, amelyek halálhoz vezettek. Sajnos sokan közülük gyerekek voltak, és sokszor órákkal vagy napokkal az újraélesztéssel történő fulladás után hunytak el.

Az ilyen fulladás 75%-a öt év alatti gyerekeknél fordul elő, de olyan felnőtteknél is jelentkezett, akiket éppen, hogy megmentettek. Ennek a jelenségnek két fajtáját különböztetjük meg.

A száraz fulladás akkor történik, amikor a légcső begyullad és görcsöt okoz a hangszálakban, amelyek bezárják és megakadályozzák a légzést. A másodlagos fulladás akkor fordul elő, amikor a tüdőben felhalmozódik a folyadék, így a test nem tudja kifújni a szén-dioxidot.

Mindkét esetben akár három nap is eltelhet a trauma és a tünetek között.

Tünetek

Ahogy látjuk, sokszor úgy tűnik, hogy minden jól megy, hiszen a személy épségben kijött a vízből, a valóság azonban egészen más. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyünk a következő tünetekkel:

  • láz
  • hányás
  • állandó köhögés
  • légszomj
  • szokatlan álmosság és fáradság
  • viselkedés megváltozása (fokozott ingerlékenység, energiahiány)

Úszás utáni fulladás esetén elengedhetetlenül fontos, hogy minél gyorsabban reagáljunk. Ha azonnal orvoshoz megyünk, akkor ő meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket. Lehet, hogy csak enyhe fulladásról van szó, ilyenkor a betegnek megfigyelésen kell maradnia, azonban jobb félni, mint megijedni. A súlyosabb eseteknél azonnali mellkas röntgenfelvétel kell, és a betegnek sokszor oxigénre is szüksége lesz.

Megelőzés

Víz közelében nagyon fontos, hogy figyeljünk a megelőzésre, mivel ezzel életet mentünk. Ahogy fentebb említettük, ez a jelenség általában gyerekeknél fordul elő, akik a nagy játékban a kelleténél több vizet nyeltek. Nem véletlen, hogy annyiszor kihangsúlyozzák, hogy gyermeket nem szabad egyedül hagyni.

Legyen szó a kerti medencéről, az uszodáról vagy a tengeres kirándulásról, ha a kicsi a vízben játszik, akkor folyamatosan oda kell figyelni rá. Jó, ha még négyéves kor előtt megtanul úszni, hogy könnyebben reagáljon a hirtelen helyezetekben, azonban a szülőnek kell észre vennie, ha a pici sok vizet nyelt.

Ha egy felnőtt kerül fulladás közeli helyzetbe, akkor 72 órán keresztül legyünk nagyon résen. A tünetek bármikor jelentkezhetnek, de a gyors reagálás megmenti az életét. A vízi játékok és az úszás főleg nyári tevékenységek, azonban sose felejtsük el, hogy nem veszélytelenek. A tünetek ismerete és az éberség mindig az első lépés abban, hogy segítsünk másokon vagy akár saját magunkon.