2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A kerti medence is lehet egész évben használható?

Főoldal Blog A kerti medence is lehet egész évben használható?
28 júl 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Most ugyan még nyár van, az időjárás pedig, ha nem is állandóan, de jellemzően elég kedvező ahhoz, hogy élvezhessük a strandokat, fürdőket, medencéket. Akinek saját medencéje van, vagy éppen építés előtt áll, biztosan szeretné egész évben élvezni a pancsolást, úszást, ehhez viszont sajnos a hazai éghajlat nem éppen a legideálisabb.

Magyarországon kontinentális éghajlat van, ami azt jelenti, hogy négy évszak van, a hőmérséklet pedig csak nyáron ideális a medence használatára. Az időjárás az elmúlt években elég szeszélyes volt, így a kert magánmedencéket három, de inkább csak két hónapig lehetett igazán élvezni, már ha fűtetlen medencéről van szó.

Aki egész évben ki szeretné használni a kerti medencéje nyújtotta lehetőségeket, annak mindenképp érdemes medencefűtésben gondolkodnia. Vannak persze, akik a hidegebb vízben is élvezik a pancsolást, az úszást, de a legtöbben a 27-28 fokot tartják ideálisnak ehhez.

Ezt a hőmérsékletet pedig fűtéssel tudjuk elérni, legalább is akkor, ha a medencét ősszel, télen és tavasszal is használni szeretnénk. Amikor felmerül a medencefűtés kérdése, akkor gondolkodhatunk külső energiát igényélő és nem igénylő megoldásokban is. Lássuk, melyik mit tud, és mikor érdemes használni.

Fűtési megoldások, melyek szinte ingyenesek

A külső energiát nem igénylő fűtési megoldások egyik előnye, hogy szinte ingyenesek, tehát nem kell plusz havi költségekkel számolnunk. Mivel a nap energiáját használjuk, nincs szükség áramra. Erre két lehetőség kínálkozik: a szolár medencetakaró és az eltolható polikarbonát medencefedés.

A szolár medencetakaró nagy előnye, hogy akár utólag is felszerelhető. Lényegében egy speciális „buborékfóliás” medencetakaróról van szó, amely követi a medence formáját, és úgymond „üvegházhatás” elvén működik. Ennek eredményeként 4-7 fokkal tudja emelni a medence hőmérsékletét, amikor épp nem használjuk. Az ára kedvező, fenntartási költséggel sem kell számolnunk, és a használata is roppant egyszerű. Amivel viszont számolunk kell, hogy a szennyeződések ellen nem véd, és a napsütés nagyban befolyásolja, hogy mennyire melegíti fel a vizet.

A másik külső energiát nem igénylő lehetőség az eltolható polikarbonát medencefedés. Ezt a lehetőséget régi és új medencék esetében is gyakran használják, rendkívül népszerű megoldás. Ezzel a lehetőséggel, ha nem is egész évben, de tavasszal és ősszel is használni tudjuk a medencét, hozzávetőleg májustól szeptember közepéig. Mivel zárható is lehet, így nem kell aggódnunk, hogy a gyerekek esetleg a medencébe esnek, de a medencébe hulló szennyeződések ellen is véd. Amivel viszont számolnunk kell, hogy egy ilyen medencefedés lényegesen drágább, mint egy szolár medencetakaró, ráadásul, mivel sokan gyártják, így utánajárást igényel, hogy valóban minőséget képviselő gyártót találjunk.

A havi költségű medencefűtésekről

A külső energiát igénylő medencefűtéseknél valamilyen plusz energiaforrásra van szükség, áramra, gázkazánra, hőcserélővel előállított meleg vízre, melyeknek viszont már van valamennyi előállítási költségük, tehát plusz havi kiadással is számolnunk kell, ha ezek közül szeretnénk kiválasztani a medencefűtésünket. Ami viszont előny, hogy ezekkel a megoldásokkal akár egész évben szintet tudjuk tartani a medence vizének hőmérsékletét, így pedig akár egész évben, még télen is használhatjuk a kerti medencét.

A külső energiát igénylő fűtési megoldásokból is többféle van. A medencék fűthetőek kazánról, illetve az otthoni fűtésről, de ez csak akkor lehet opció, ha még építés előtt vagy alatt állunk. Leginkább beltéri medencék esetében szokták javasolni, utólag épített kerti medencék esetén semmiképp sem ideális. Az elektromos medencefűtés is leginkább beltéri medencéknél szokták használni, kerti medencék esetében pedig csak akkor, ha van napelem az épületen, ugyanis ellenkező esetben rendkívül költséges megoldás. Ha mégis ezt választanánk, szolár takarót mindképp célszerű beszerezni.

Az egyik legnépszerűbb megoldás ebben a kategóriában a hőszivattyús fűtés, ugyanis annak ellenére, hogy áramra van szükség az üzemeltetéshez, rendkívül alacsony üzemeltetési költséggel számolhatunk. Nagy hátránya azonban, hogy utólag nehezen telepíthető, ezért régi medencék esetében nem épp ideális választás.

A napkollektoros medencefűtés sem ritka manapság, mely szintén olyan előnyökkel kecsegtet, mint az előbb említett hőszivattyú. Hátránya a nagy helyigény, és persze az is, hogy ha utólag telepítenénk, akkor átalakítással is számolnunk kell.

A fűtésen túl medencefedésre is szükség lesz, ha egész évben élveznénk a medence előnyeit

Ahhoz, hogy a kerti medence egész évben használható legyen nem elég fűteni, fedésről is gondoskodni kell. Az elektromos medencefűtésnél, de a napkollektoros megoldás esetén is javasolt kiegészíteni a külső energiát igénylő fűtési megoldásunkat külső energiát nem igénylő fűtéssel, vagyis minimum egy szolár takaróval, de úgy járunk a legjobban, ha polikarbonát medencefedéssel egészítjük ki, így még tovább használhatjuk a medencét, akár egész évben is.