2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A kerti medencék tavaszi üzembehelyezése

Főoldal Blog A kerti medencék tavaszi üzembehelyezése
30 márc 2024  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Ahogy elkezd tavasszal ébredni a természet, egyre több időt töltünk kint, a kertben. Bár a kerti medencézés szezonjáig még várnunk kell egy kicsit, mégis ilyenkor már érdemes gondolni saját medencénk beüzemelésére.

A hosszú, téli pihenő után általában nagyobb időbefektetéssel járnak a különböző kerti munkálatok, abban az esetben is, ha megfelelően, és precízen konzerváltuk a medencénket a téliesítés során, mielőtt még beállt volna az igazán hideg időjárás. Ebben a cikkben ezúttal néhány pontban összegyűjtöttük azokat a teendőket, amelyekről a medence tavaszi megnyitása során nem szabad megfeledkeznünk.

Eljött az ideje megszüntetni a medence téliesítését

A jó idő beálltakor első lépésben a medencéről el kell távolítanunk a téli takarót, illetve a fagytesteket. Mivel a téli hónapok során a takaró a csapadéktól és a falevelektől eléggé bekoszolódhatott, ilyenkor érdemes ezeket a durvább szennyeződéseket is letisztítani. A művelet jóval egyszerűbb lesz akkor, ha meglazítjuk a téli takaró feszítőkötéseit. Ha lesöpörtük a szennyeződés nagy részét, akkor fogjuk meg a takaró egyik rövidebb felét, és egyszerűen húzzuk le azt a medencéről.

Ezt nem érdemes egyedül csinálni, kérjünk segítséget egy rokontól, ismerőstől, családtagtól. Az eltávolított medencetakarót érdemes kiteríteni a medence mellé, majd vízzel és egy puha kefe segítségével mossuk le azt. Ha alaposan letisztítottuk, akkor várjuk meg, míg teljesen megszárad. Ezután a medencetakarót szorosan tekercselve tároljuk sötét, száraz helyen, addig, amíg a következő szezonban nem lesz rá újra szükségünk.

Ezt követően a fagytestek begyűjtése következik, melyeket ugyancsak meg kell tisztítanunk, mielőtt azokat elraknánk. Ezután a medencéből távolítsuk el azokat a dugókat, melyek elzárták a fagy elől a szkimmert, illetve a beömlőnyílásokat.

Tisztítsuk meg a medence vízét is!

Szerencsére a szennyeződések nagy részét a téli takaró visszatartja, de ettől függetlenül jut némi kosz a medence vízébe, melyeket egyszerűen, egy medence porszívó segítségével el tudjuk távolítani. Ilyenkor mindenképpen ügyeljünk a belső oldalfalak tisztítására is, a medence oldalára lerakódott koszt legkönnyebben egy kefés tisztítóval tudjuk eltávolítani.

Sajnos az algásodásnak a hideg víz sem kedvez, így az oldalfalakon akár növényi szennyeződéseket is találhatunk, de ezeket is jól fel tudjuk lazítani a kefével. Ha tavasszal azt tapasztaljuk, hogy a medencében lévő víz nagyon koszos, inkább cseréljük le annak egy részét, majd töltsük vissza a medencét tiszta, friss vízzel.

Ilyenkor kell beindítani a medencegépészetet is!

Miután a nagyobb szennyeződéseket, illetve a záródugókat sikerült eltávolítanunk, eljött az ideje annak, hogy a homokszűrős gépészeti egységet is átmossuk. A tél folyamán ugyanis a gépészeti egységben sok szennyeződés felhalmozódhatott, ezért tavasszal ennek kitisztításáról sem szabad megfeledkeznünk!

Ehhez első lépésként a gépészeti egység tetején lévő szelepet kell visszamosás (azaz Backwash) opcióra állítanunk, ezután kapcsoljuk a be a szűrőt. Így a leülepedett koszt a szűrő nem a medencébe juttatja, hanem a medencén kívülre, kilöki magából. Néhány perc után a gépet kapcsoljuk le. Állítsuk ezt követően a szelepeket öblítés (vagy Rinse) funkcióra, így tudjuk teljesen átmosni a szűrőberendezést. A szűrőn van egy kis nyílás, itt tudjuk ellenőrizni azt, hogy tiszta-e már a benne lévő víz. Ha azt látjuk, hogy tiszta a víz, akkor lekapcsolhatjuk a gépészetet, majd a szelepet tegyük normál szűrésre, hogy megkezdődjön a medence vízének tisztítása. Ha a medence vize nagyon koszos, akkor megeshet, hogy a szűrő újra eltömődik. Ilyenkor a fent leírt tisztítási folyamatot érdemes újra megismételni.

Milyen gyakran kell lecserélni a kerti medence vizét?

Tavasszal a medence megnyitása során nem szabad megfeledkeznünk a víz vegyszerezéséről sem. A víz keménységét, és a klórtartalmát ilyenkor teszterrel kell megvizsgálni, majd az értékektől függően kell a vegyszereket a medencéhez adagolni. Első lépésben a klórozást kell elvégeznünk, sok esetben érdemes tavasszal „klór-sokkal” indítani, vagyis nagyobb adag klórt alkalmazni. Emellett a vízhez adjunk algagátló szert is, hogy megakadályozzuk a későbbi nehézkes tisztítást. A tavaszi medence nyitást követően néhány napon keresztül párszor ellenőrizzük a medence vízminőségét, a szükséges anyagokat pedig mindig pótoljuk, azért, hogy az értékek az állandó szintre be tudjanak állni.

Amennyivel rendelkezünk sóbondóval is, tavasszal mindenképpen érdemes feltöltenünk a medence vizét megfelelő mennyiségű sóval, ami aztán az egész szezonra elég lesz. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a medence vízének pH értékét még sóbontó mellett is vizsgálni kell, és szükség esetén ilyenkor kell állítani a keménységen.

A megfelelő vízkezelés, illetve a szakszerű téliesítés, és a téli takarás mellett a medence vízét 2-3 évente elég leengedni, és feltölteni. Egy elöregedett vízben a vegyszerek már nem tudnak megfelelően működni, így az időben elvégzett vízcserével rengeteg kellemetlenséget spórolhatunk meg!