2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A klór helytelen használata és annak egészségre gyakorolt hatásai

Főoldal Blog A klór helytelen használata és annak egészségre gyakorolt hatásai
30 szept 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

A folyékony klór egy általánosan használt tisztítószer, amelyet az irritáció és egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében bizonyos óvintézkedésekkel kell kézbe venni. A kereskedelmi forgalomban kapható klóros fehérítő, amely folyékony formában kerül forgalomba, erősen mérgező anyag, és bár jól használható tisztításra és fertőtlenítésre, például a fürdőszobában, károsan hathat az egészségre.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen felhasználási módokat érdemes alkalmazni, és melyek azok, amelyeket kerülni kell.

A klór nagy mennyiségben megtalálható a tisztítószerekben, bár nem tiszta formában. Azonban óvatosan kell használni, mert mellékhatásokat okozhat. Az olyan helyeken, mint például a nyilvános uszodák, nagy mennyiségű klór található, míg az ivóvizünkbe mindig a szükséges és megengedett mennyiségben adagolják, hogy ne okozzon egészségkárosodást. Ha nem megfelelően használjuk, vagy ha védelem nélkül vagyunk kitéve a gáznemű formájának, az a légzőszervünkre is hatással lesz.

Hogyan befolyásolhatja a klór az egészséget?

Az ATSDR feljegyezte, hogy a klór által okozott egészségügyi következmények és károsodások az expozíció idejétől és mennyiségétől függően változnak. Ezek a klórnak való tartós expozíció leggyakoribb hatásai:

  1. Asztma

Ez egy nagyon gyakori állapot, amely főleg a gyermekeknél szokott előfordulni. Amikor a környezetből bevitt vagy belélegzett klór a tüdőnkbe kerül, lebontja az alveolusokat (tüdőben) védő sejteket. Így megfosztja őket a védekezésüktől, és hajlamosabbá teszi őket az asztmára. Az irritáció mellett köhögéshez és légzési problémákhoz is vezethet. A gyakori panaszok között orrfolyás és zihálás is előfordulhat.

  1. Torok- és orrfájás

A klór erősen irritálja a nyálkahártyát. A klórral való érintkezés hatással van a torokra, és túlzott köhögést, következésképpen a légutak irritációját okozza. Úszómedencék esetében rendkívül fontos, hogy a magas klórtartalom miatt ne nyeljük le a vizet. Néhány véletlen korty nem árt, de jobb, ha vigyázunk.

  1. Általános kellemetlenségek

Ez kapcsolódik az előző ponthoz, mint említettük, a klór irritáló hatású, és ez mellkasi fájdalmat okozhat. Nagyobb mennyiségben történő lenyelése esetén hányást, hányingert, szédülést és légzési zavarokat okozhat.

  1. Általános irritáció

A klórral való tartós érintkezés viszketést, égést, csalánkiütésszerű foltokat és bőrpírt okozhat. Az uszodák esetében a vízbe merülés és a kiszállás után az arc meg nem mosása szem- és orrirritációt okozhat. Nem véletlen, hogy le kell fürödnünk az úszás után.

Mit tegyünk, ha nagyobb mennyiségű klórnak voltunk kitéve?

Ez egy kicsit attól is függ, hogy mennyire kerültünk vele kapcsolatba. Ha baleset történt, tanácsos azonnal intézkedni a súlyos reakció elkerülése érdekében. Ha például ráöntöttük a bőrünkre, akkor bő vízzel és semleges szappannal kell lemosni, ami meg szokta szüntetni az irritációt. Lenyelés esetén, a legjobb, ha sok vizet iszunk rá, és inkább orvoshoz fordulunk egy alapos ellenőrzésre.

Azt is vegyük figyelembe, hogy a medencében eltöltött idő után teljesen normális, ha kissé vörös a szemünk, vagy fáj az orrunk. Ha viszont köhögést, hányingert vagy légszomjat tapasztalunk, a legjobb, ha azonnal a sürgősségi osztályra megyünk, hogy alaposan kivizsgáljanak minket, és a klór okozta kiváltó okot megfelelően (és időben) kezeljék.

Néhány megelőző intézkedés

Ha a fürdőszobát vagy a ház többi részét fehérítőszerrel, klórral vagy ammóniával tisztítjuk, viseljünk kesztyűt, és használjunk kis mennyiségű fehérítőt, hogy ne lélegezzünk be túl sokat takarítás közben. Emellett tartsunk nyitva egy közeli ablakot, hogy a szag ne maradjon bent.

Tartsuk a tisztítószereket a gyermekek elől elzárva.

Ha olyan helyen lakunk, ahol tisztítani kell a vizet, akkor kifejezetten ehhez való tablettákat vegyünk, ne próbáljuk meg klórral kezelni. Amennyiben biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a csapra felszerelhető szűrőket.

A medencében való tartózkodás után fontos, hogy vízzel és semleges szappannal mossuk le magunkat, hogy eltávolítsuk a bőrről a klórmaradványokat.

Ha van medencénk, igyekezzünk az ajánlott klórmennyiséget használni, hogy tisztán és jó állapotban tartsuk.

Mennyi klór kell a medencébe?

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb tulajdonos klórral tisztítja a medencéjét. Ez a vegyszer elpusztítja a vízben élő mikroorganizmusokat, így kék és átlátszó vizet kapunk. Az ideális klórtartalom literenként 0,6 és 1 milligramm között mozog. Ezt úgy tudjuk kiszámolni, ha megnézzük, hogy mekkora a medence űrtartalma.

Kör alakú medencénél: sugár2 x π x mélység. Egy standart 305 x 76 centis kerek medencénél ez: 0,61 m x 0,61 m x 3,14 x 0,76 = 3,31 m3. Tehát maximum 3,31 gramm klórra lesz szükség.

A négyzet alakú medence kiszámítása valamennyivel könnyebb, mivel a hosszúságot meg kell szorozni a szélességgel és a magassággal. Ha például 260 x 170 x 60 centis medencénk van, akkor 2,65 m3-ra jön ki a szám, tehát maximum 2,65 gramm szükséges a medence tisztításához.