A medencék arra szolgálnak, hogy az ember felfrissüljön a nyári melegben, azonban néhányan jobban szeretik a természetes megoldásokat. De mi van, ha azt mondom, hogy a Földünk is rendelkezik saját medencékkel, ahol nemcsak a pancsolás, hanem a természetközeli élmények is adva vannak?

Utazzunk egy kicsit a nagyvilágban, hogy megcsodáljuk ezeket a különleges medencéket!

Hamilton medence

Kicsit messze van, de a Hamilton Medence Texas egyik természetes látnivalója. Austintól 37 km-re fekszik, és a különlegességét a türkizkék színe adja, amit hatalmas sziklák szegélyeznek körbe-körbe. Ehhez kapunk egy egyedi növényzetet és vízesést is. Ráadásul a hatóságok ellenőrzik a víz minőségét, így a furcsa betegségektől sem kell félnünk.

To-Sua Ocean medence

A Francia Polinézia leghíresebb medencéje egy hatalmas mélyedés a földben, ami eléri a 30 méter mélységet. A vulkánok világában igen felkapott helynek számít, és egy fából készült létrán lehet leereszkedni a vízbe. Ehhez kapunk rengeteg növényzetet, és teljesen átlátszó vizet. A használatáért fizetni kell ugyan, de ha arra járunk, akkor érdemes kipróbálni.

Tat Kuang Si

Ázsiában a Tat Kuang Si természetes medence várja a látogatókat, ahol a vízesések akár 50 méter magasból zúdulnak alá, a vize pedig izgalmas medencéket képez. Egyetlen hátránya, hogy eléggé hideg fürdőnek számít, azonban látványnak is megéri, ráadásul egy medveotthont is találunk a közelben.

Pamukkale

Törökországban több természetes medencét is találunk, de nem szabad kihagyni a Pamukkale nevet viselő képződményeket. A Menderes folyó közelében található medencék úgy néznek ki, mint egy hatalmas vattacukor kastély, amihez termálvíz és fehér sziklák járnak. Érthető, hogy a turisták egyik kedvence.

Az ördög medencéje

Európához közeledve megnézhetjük a híres Ördög medencét Zambiában. Ennek a különlegessége, hogy fürdés közben centiméterek választanak el a 100 méteres zuhanástól. Ez nemcsak vagány látványt nyújt, hanem veszélyes is, éppen ezért egyedül senki sem tartózkodhat a természetes medencében, mindig képzett idegenvezetővel lehet menni.

Kék lagúna

Izland egyik legkülönlegesebb medencéje nem teljesen természetes, azonban nem hagyhatjuk ki a listáról. Csupán 40 km-re a fővárostól található a Kék Lagúna, ami az év minden napján legalább 40 fokos, így akár szakadó hóesésben is belevethetjük magunkat.

Tündérek medencéje

Skócia szintén a turisták kedvence, de kevesen ismerik a természetes medencéit. Az egyik legfelkapottabb a Tündérek medencéje nevet viseli, ami teljesen érthető, ha a gyönyörű vízesésekre és az egymáshoz kapcsolódó aprócska tavakra gondolunk.

Spanyol nyakék

Ha Spanyolországban járunk, akkor érdemes megnézni a Pokol nyakékeit, ami Cáceresben található. Ez a különleges 13 medence által formált természetes képződmény tökéletes a fürdésre. A hideg víz előtt érdemes körül járni az egyik túraútvonalat, és akkor biztosan könnyedén vetjük bele magunkat a folyók és vízesések közé.

Olasz barlangok

Ha még közelebb vágyunk, akkor Olaszország Grotta della Poesia, avagy a Költészet barlangjában mártózhatunk egyet. Ezt a képződményt a tenger formálta, és biztosan különleges élményt nyújt, ráadásul teljesen természetes.