2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A medence ideális hőmérséklete

Főoldal Blog A medence ideális hőmérséklete
26 ápr 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Kevés olyan frissítő dolog van, mint egy forró nyári napon beugrani egy medencébe. Ha saját úszómedencénk van, az azzal is együtt jár, hogy mindent megtanulunk arról, hogy mitől lesz ideális a vízben tartózkodás. Ennek egyik alappillére pedig a medence vizének megfelelő hőmérséklete.

A kényelmes medencehőmérséklet meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy pontosan kik használják a medencét. Hány évesek az úszók, fizikailag fittek-e, úsznak-e vagy csak lubickolnak, pancsolnak a medencében. A legtöbb vízi tevékenységhez a minimális hőmérséklet ajánlottan 28 és 30 fok közötti. Ez a tartomány lehetővé teszi a szervezet számára, hogy természetes módon alkalmazkodjon a fizikai igénybevételhez, még a játékos úszás során szükséges minimális igénybevételhez is. Bár ez a tartomány a legtöbb tevékenységhez megfelelő, a medence hőmérsékletét módosíthatjuk aszerint, hogy kik és milyen célra használják azt.

Az Amerikai Vöröskereszt ajánlása szerint a versenyszerűen úszók számára az ideális vízhőmérséklet 25 és 28 fok között van, de minél fiatalabb az úszó, annál melegebbnek kell lennie a víznek. Az óvodáskorú gyermekeknek az ajánlás szerint 31-34 fokos vízben kell megtanulniuk úszni.

Természetesen a medence vizének hőmérséklete függ attól is, hogy milyen a környezet hőmérséklete. A nagy nyári melegben jobban esik egy kicsit hűvösebb víz, míg van, mikor a vízbe úgymond melegedni megy az ember. A hőérzetünk nagyban befolyásolja, hogy hogy fogjuk magunkat érezni a vízben, azonban a hőérzetünk sokszor megcsal bennünket, így a hőmérőt is mindig vegyük figyelembe.

A technikai háttér

A medence hőmérséklete beavatkozás, tehát fűtés nélkül több tényezőtől függ, például a medence építéséhez használt építőanyagoktól és a medence tájolásától is. Egy adott napon a medence hőmérséklete a napszaktól függően változhat, emelkedhet vagy csökkenhet. Ha nincs medencefűtésünk, akkor valószínűleg éjszaka csökken a víz hőmérséklete, miután a víz elveszíti a napközben felvett hőmennyiség egy részét. Napközben aztán a medence vize újra hőt vesz fel, így melegszik. Általában egy medence vizének hőmérséklete átlagosan 5 százalékkal csökken az éjszakai órákban. Azonban, ha lefedjük a medencét, akkor a hőveszteség akár 50 százalékkal is csökkenthető.

A fűtetlen medencék esetében fennáll a veszély, hogy megfelelő karbantartás nélkül az év hűvösebb hónapjaiban túl hideg lesz a vizük. Ha a víz hőmérséklete 21 fok alá csökken, akkor érdemes leereszteni a vizet és téli pihenésre küldeni a medencét. Mivel a víz hőmérsékletét gyakran a levegő hőmérsékletéhez hasonlítjuk, a 21 fok nem tűnik különösen hidegnek, holott valójában ez hihetetlenül veszélyes lehet.

Mint ahogy a túl hideg víz, úgy a túl meleg sincs jó hatással az emberi szervezetre. A túl meleg víz kiszáradáshoz, izomgörcsökhöz és túlmelegedéshez vezethet. Igaz ez a jakuzzik esetében is, ezért is tanácsolják azt a szakértők, hogy egyszerre csak 10-15 percet töltsünk a pezsgőfürdőben, melyek használata gyermekek és várandós nők számára csak bizonyos feltételek mellett és igen óvatosan ajánlott.

Visszatérve a medencék hőmérsékletére: minél idősebb valaki, annál hűvösebb kell legyen a víz hőmérséklete. Ez viszont egy idő után megfordul, tehát az idősebb embereknek már újra valamivel melegebb víz az ideális. Ez egész pontosan 28-30 fok közötti vízhőmérsékletet jelent, ha valaki intenzív tevékenységet folytat. 30-32 fokra akkor van szükség, ha egy idős személy alacsony intenzitású tevékenységet folytat a vízben.  A terápiában vagy rehabilitációban részt vevő felnőttek számára az ideális vízhőmérséklet még ennél is nagyobb, 32 és 35 fok között van, mivel a melegebb hőmérséklet lehetővé teszi az izmok lazítását és a test merevségének csökkentését.

Nagyszerű és egyre népszerűbb mozgásforma a vízi torna, avagy vízi aerobic, amit még azok is végezhetnek, akik ízületi gyulladásban szenvednek. A fájdalom csökkentése és az egyéni mozgásterjedelem növelése mind megvalósul a vízi torna során. Az ilyen típusú tevékenységhez azonban a medence vizének kissé melegebbnek kell lennie, az ilyen esetekben a 30 fok az ideális.

A kültéri medencék esetében a 26-28 fok tekinthető ideális vízhőmérsékletnek, kisgyermekek esetében ettől magasabb, 28-31 fok.

Technikai problémák

Van úgy, hogy a medence fűtőberendezése nem működik megfelelően, ami igazán bosszantó lehet. Ilyenkor lehetséges, hogy a fűtés nem kapcsol be, vagy nem marad bekapcsolva. Ilyenkor érdemes kitisztítani a szűrőt és ellenőrizni, vagy ellenőriztetni a fűtési rendszert. Lehetséges, hogy a probléma az időzítő beállításával van.

Egy saját medence a kertben igazán sok előnnyel jár, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sok munkát és odafigyelést is igényel. Ha van egy saját medencénk, akkor folyamatosan gondoskodnunk kell annak karbantartásáról, a biztonsági óvintézkedésekről, különösen a kisgyermekek esetében, és természetesen arról, hogy a víz hőmérséklete mindenki számára kellemes legyen. Persze ideális esetben minden tökéletesen működik, de fel kell készülnünk azokra a helyzetekre is, amikor nem.