2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A medence téliesítésének egyik módja

Főoldal Blog A medence téliesítésének egyik módja
28 dec 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Úgy tűnik, hogy teljes erőbedobással érkezett meg a tél, az éjszakai hőmérsékletek zuhannak, és a medence már nem a legjobb lehetőség a délutáni időtöltésre. De mit kezdjünk a medencével télen?

A Paratureforma blognál azt javasolják, hogy tartsuk a vizet tisztán és tökéletes állapotban, hogy a tavasz beköszöntével a medence újbóli használatának költsége és munkája minimális legyen, vagy egyáltalán ne legyen.

Ezenkívül, ha a medence a ház mellett van, vagy vizuálisan a nappali ablakából élvezhetjük, akkor a tisztán tartás kétségtelenül a legjobb megoldás ezekben a hónapokban. Még akkor is, ha kint csökken a hőmérséklet, a kert és a medence tökéletes megvilágítása egész évben megnyugtató és nagyon vonzó lesz.

Mit kell tudni a medence téliesítéséről?

Egyszerűen megfogalmazva arról van szó, hogy a téli szezonban a medencében tartjuk a vizet, hogy a tavasz első napsütéses napjaira tökéletes legyen. Ilyenkor két lehetőségünk van a víz tökéletes állapotban tartására: vegyszerrel, vagy úgy, hogy a medencét egész télen minimálisan működtetjük.

Így elkerülhetjük, hogy a vizet ki kelljen üríteni, majd újra feltölteni, esetleg nagy mennyiségű vegyszerrel kezelni. Itt azt is át kell gondolni, hogy ezek az intézkedések mit jelentenek a környezetre és persze a zsebünkre nézve. Más szóval, a medence téliesítésével időt, vegyszereket és vizet takaríthatunk meg. Teljes érthető, hogy a hideg hónapok alatt sem akarunk egy koszos medencét nézni az ablakból.

A kémiai téliesítés

Ma sokféle termék van a piacon, de a tapasztalat azt mutatja, hogy vagy nem megfelelően használják őket, vagy nem olyan jók, mint ahogy a gyártók állítják. Nehéz ajánlani egy bizonyos terméket, azt pedig még nehezebb megmondani, hogy milyen mennyiségben és gyakorisággal használhatjuk.

Másrészt gyakran megesik, hogy amikor egy tulajdonos úgy dönt, hogy téliesíti a medencét, teljesen megfeledkezik róla. Ez pedig különösen a csövekre és a szivattyúra jelent veszélyt. A víznek mozognia kell, hogy megakadályozzuk, hogy megfagyjon a csövekben és elrepedjen. Ha pedig a szivattyú egész télen nem működik, akkor elakadhat, és az általa okozott kár visszafordíthatatlan lehet.

Érthető, hogy mindenekelőtt fontos, hogy a víz mozogjon, hogy elkerüljük a tartályban lévő víz megfagyását, amikor megérkezik a kemény tél. Ez pedig a szivattyú működése és a víz keringetése mellett történik.

Érdemes kiüríteni a medencét télen?

A medencét télen soha nem érdemes üresen hagyni, még mielőtt a gyermekekre, háziállatokra leselkedő veszélyről beszélnénk. A medence falai úgymond nekitámaszkodnak a föld tolóerejének, amelyet a víz ellentétes tolóereje ellensúlyoz. Ezért a vízhiány miatt a falak könnyebben megrepedhetnek.

Másrészt a víz védi a falak és a padló burkolatát. Megakadályozza, hogy hőmérsékleti kontrasztoknak legyenek kitéve, és megakadályozza a repedezést és a romlást. Azt is tudni kell, hogy még ha nem is látjuk őket, a medencét csövek veszik körül, és ha a medencét tele és üzemben tartjuk, megakadályozzuk, hogy megfagyjanak.

És persze az üres medencébe való beleesés veszélye sem utolsó szempont.

Mikor kezdjük el a téliesítést?

Mindegy, hogy valaki évek óta élvezi a medencéjét, vagy csak idén vállalta be a telepítést, akkor is észre fogja venni, hogy a hőmérséklet csökkent, és valószínűleg már csökkentette a víztisztító üzemidejét. Az a fontos, hogy megnézzük a külső hőmérsékletet, és a csökkenő hőmérsékletnek megfelelően csökkentsük a működési időt, a nyár közepén napi 8 vagy 10 óráról a tél közepén napi 1 órára.

Manapság sok medencében van vegyszeradagoló, amely elvégzi helyettünk a vegyszer csökkentését. De hogy konkrétabb információt adjunk, arról fogunk beszélni, hogy a telelés akkor kezdődik, amikor a víz hőmérséklete napközben 15 fok alá csökken.

A téliesítés lépései

Tisztítsuk meg a medencét, a vizet, a falakat és a padlót. Ha a nyár folyamán tökéletes volt a víz, a medence készen áll, és csak arra kell ügyelnünk, hogy a padló és a vízvonal tiszta maradjon a levelektől és a rovaroktól.

Ezután jön a szűrő mosása és öblítése. Végezzük el a szűrő mosását és öblítését, hogy meggyőződjünk arról, hogy az is tiszta. Állítsuk be a pH- és klórszintet, ahogy egész nyáron tettük. Ha automata szabályozóval rendelkezünk, ellenőrizzük a helyes beállítást egy kézi mérőórával.

Kapcsoljuk ki a sós klórozót, feltéve, ha a gyártó mást nem javasol, és ha klórtablettát használunk, tapasztalni fogjuk, hogy a hőmérséklet csökkenésével tovább tart a lebomlásuk, vagy hogy még egy fél tabletta is sokáig elég lesz. Ezután a tisztító üzemidejét fokozatosan csökkenteni kell, amíg a tél közepén mindössze napi egy órát fog dolgozni.

Ez az a pillanat, amikor eldől, hogy télen vizuálisan élvezni akarjuk-e a medencét vagy sem. Ha a medence a nappali ablakából látható, nagyon jó, ha a kert és a medence világítását úgy programozzuk, hogy minden este felkapcsolódjon, és a házból élvezzük a kilátást. Ha már beruháztunk a medencénkre, akkor élvezzük ki az erejét. Ha pedig télen medencetakarót használunk, akkor eljött az ideje, hogy feltegyük.