Amikor medencét választunk, akkor rengeteg kategóriába lehet őket besorolni a formájuk és a rendeltetésük szerint is. Azonban, ha nagyon lényegre törően vizsgáljuk meg, akkor két nagyobb csoportot különíthetünk el: kültéri és beltéri medencét. Ebben a bejegyzésben utánajártunk, hogy milyen különbségek vannak közöttük.

Kültéri medence

A kültéri medence Magyarországon sokkal elterjedtebb, mint a beltéri, aminek több oka is van. Biztosan láttuk az amerikai filmekben a hatalmas házakat, de ez sajnos nálunk nem igazán megszokott. A kültéri medence felépítése egyszerűbb és lényegesen olcsóbb is, nem kell hozzá egy különálló lakrészt kialakítani. Persze, így is jó átgondolni, hogy hova tesszük le.

Kültéri medencénél fontos figyelni arra, hogy könnyű legyen a megközelíthetősége. Ha lehetséges, akkor ne álljon semmi az útban, és ne kelljen épületeket kikerülni hozzá. Az sem mindegy, hogy hány szomszéd lát ránk, miközben a családdal szórakozunk, így sokan az eldugottabb területeket részesítik előnyben.

Nem szokták javasolni a fák közelségét sem, hiszen a gyökérzet is gondot jelenthet, arról nem beszélve, hogy a szelesebb napokon kénytelenek lennénk levelekkel osztozni a medencén.

Kültéri medencéknél rengeteg típus létezik, ahol az áruk, a küllemük vagy éppen a tartósságuk ad valamilyen extrát. A legtöbben a fémvázzal rendelkező medencét szokták megrendelni, ami több méretben is elérhető, és a többihez képest egészen baráti áron kapható.

Ezután következnek a poliészterből, vagyis a műanyagból készült modellek, ahol az egyszerű beépítésük szokott győzedelmeskedni. Amennyiben évtizedekben gondolkodunk, akkor a csempés medencére lesz szükségünk.

Beltéri medence

A beltéri medence lényegében ugyanazon az elven működik, mint a kültéri, azonban kicsit spórolhatunk az anyagokon. Teljesen természetes, hogy a kertben muszáj számolnunk a fagyálló habarccsal, ugyanakkor a házon belül a csempe is elhanyagolható. Ezek máris sokat csökkentenek az áron, bár számolnunk kell a helyiség kialakításával is.

Bizonyára mindenki hallotta, hogy a víz szinte folyamatosan párolog. Amikor ez a lakásban történik, akkor a falak vizesedni kezdenek, és nagy eséllyel jelenik meg a penész. Ha el akarjuk kerülni ezt a kellemetlenséget, ami nem mellesleg az egészségre is káros hatással van, akkor gondoskodni kell a medence megfelelő takarásáról. Itt jön a képbe, hogy amit eddig megspóroltunk, arra most szükségünk lesz.

A családi házak tökéletes lehetőséget nyújtanak a medence elhelyezésére, bár mindig számolni kell a méretével. Miközben egy masszázskád elhelyezéséhez elegendő a fürdőszoba is, addig egy medence akkor a legjobb, ha legalább pár karcsapást kényelemesen elvégezhetünk benne. Amennyiben nincsen ekkora szabad helyünk, akkor még mindig ott van a kert.

Ha mindenféleképpen szeretnénk a hidegebb napokat is úszással tölteni, akkor még mindig választhatunk speciális fedőket, amik egy kis befektetéssel miniuszodává varázsolják az udvarunkat. Innentől kezdve eshet az eső, fújhat a szél, folytathatjuk a testmozgás örömét.