2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A nyilvános uszodák helyes használata

Főoldal Blog A nyilvános uszodák helyes használata
25 nov 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az úszás az egyik legteljesebb gyakorlat, ezért vannak olyanok, akik a rossz idő ellenére is szeretnék folytatni. Erre a legjobb megoldás a fűtött medence, amit a legtöbbször a helyi uszodában találunk meg.

Hogyan kell úszni egy nyilvános medencében?

Mindig érdemes szem előtt tartani néhány írott és íratlan szabályt. Az első szabály, hogy az uszodában ugyanúgy úszunk, mint ahogyan vezetünk. Egy sávban kell maradnunk, odafelé a jobb oldalon, visszafelé pedig a bal oldalon.

A második dolog, amit meg kell tennünk, hogy átnézzük a sávokat, mielőtt belevetnénk magunkat a medencébe. Minden nyilvános uszodában vannak sávok a gyors úszóknak és sávok a lassabb úszóknak. Nézzük meg az egyes sávokban lévő úszók szintjét, és keressük meg a sajátunkat, hogy ne zavarjuk a többieket.

Hogyan kell pihenni egy nyilvános medencében?

Ha úszás közben pihennünk kell, ne középen, hanem az üres sáv végén maradjunk. Így elkerülhetjük a többi úszó esetleges ütközéseit. Ha pedig újra úszni akarunk, akkor várjuk meg, amíg a többiek megfordulnak, ne egyszerre induljunk el. A legjobb, ha mindig a saját tempónkban haladunk, és nem aggódunk amiatt, hogy a többi sportoló mit csinál. Mások edzéseinek nem kell megzavarniuk a rutinunkat.

Mi történik akkor, ha gyerekekkel megyünk? Ilyenkor vigyük őket egy kisebb méretű gyerekmedencébe, és maradjunk végig a közelükben, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket.

Általános úszási szabályok

Bár minden egyes uszodának megvannak a saját szabályai a létesítmények helyes használatára vonatkozóan, vannak olyan pontok, amiket érdemes általánosságban betartani.

  • Olvassuk el figyelmesen a szabályokat, amiket a medencében találunk.
  • Vigyünk magunkkal megfelelő felszerelést, például úszósapkát, törölközőt, naptejet és úszószemüveget.
  • A szabadtéri medencékben ajánlatos árnyékba húzódni, hogy megvédjük magunkat a naptól.
  • Úszás előtt és után zuhanyozzunk le.
  • Ne fussunk a medence melletti járdaszegélyek mentén.
  • Ne lökdössünk, és ne játsszunk veszélyes játékokat.
  • Mindig ellenőrizzük, hogy van-e valaki a medencében, mielőtt beleugranánk.
  • Evés után maradjunk a szárazföldön.
  • A gyermekeket mindig felnőttnek kell felügyelnie.
  • Bármilyen kétség vagy veszélyes helyzet esetén forduljunk az úszómesterhez.

Higiénia a vízben

A nyilvános uszodákban különleges előírások vonatkoznak a fürdőzők optimális higiéniájának és következésképpen az egészségének garantálása érdekében, amiket a CMD Sport is összegyűjtött.

Az uszodai öltözők általában melegek és párásak. Az a tény, hogy naponta jelentős számú ember látogatja őket, ideális táptalajt biztosít a baktériumok és kórokozók számára, még akkor is, ha a medence minden egészségügyi előírást gondosan betart. Ezért a fürdés előtti és utáni zuhanyzás elengedhetetlen. A szappan ezért az egyik olyan termék, amelyet mindenképpen magunknál kell tartanunk, és egy papucs is mindig legyen nálunk, ami nemcsak a csúszás ellen véd, hanem a baktériumok ellen is.

Általános medencebiztonsági tippek

Mindenekelőtt az úszásnak mindenki számára szórakoztatónak kell lennie. Ennek ellenére mindig van némi kockázat a biztonságunkra nézve, kezdve magával a vízzel, amely növeli a csúszás veszélyét, amikor sima felületeken mozgunk. A medence biztonsági szabályainak elolvasásával és betartásával jelentősen csökkenthetjük a sérülés kockázatát. A nyilvános medencék padlója gyakran csúszós. A megfelelő papucs nagyobb tapadást és ezáltal nagyobb biztonságot nyújt. A kisebb gyerekeknek is ezt az ajánlást kell követniük, és nem szabad szaladgálniuk a létesítményekben.

Ha a gyerekek még nem tudnak úszni, maradjanak a kifejezetten nem úszók számára kijelölt területeken, és mindig felügyelet mellett. Így elkerülhetők a feleslegesen veszélyes helyzetek. Arra is ügyeljünk, hogy csak a széléről és az engedélyezett területeken ugorjanak a medencébe, elegendő helyet hagyva, és ne nyomjanak le a víz alá más gyerekeket, még szórakozásból sem. Az ugródeszkák vagy vízicsúszdák környékét használat után a lehető leghamarabb el kell hagyni. Ha nem akarjuk használni ezeket az elemeket, akkor maradjunk távol tőlük.

A medencébe járás fizikai feltételei

Az úszás jó módja a fittség megőrzésének, mindenki számára – még a család legfiatalabb tagjai számára is – alkalmas, és nem jár nagyobb komplikációkkal. Ha azonban rosszul érezzük magunkat, jobb, ha elkerüljük az úszást.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy az étkezés utáni fürdésnek is megvannak a maga kockázatai, különösen, ha hideg vízbe ugrunk, mivel a túl nagy és hirtelen hőmérséklet-kontraszt szédülést, fejfájást, sőt eszméletvesztést is okozhat. Ugyanígy óvatosnak kell lennünk akkor is, ha éhgyomorra akarunk fürdeni, mert ez szintén káros lehet.

A kockázatok minimalizálása érdekében fokozatosan kell bemenni a vízbe, apránként áztatva a testet, amíg hozzá nem szokunk a medence hőmérsékletéhez. A fiatalabb gyermekek esetében fontos, hogy a vízbe lépéskor figyeljünk a tünetekre, mivel ők még nincsenek annyira tisztában a kockázatokkal. Ezeket a tanácsokat betartva biztosan sikeres lesz az idei uszodába járásunk.