A gyerekek nagyokat ugrálnak, a felnőttek úszkálnak, a nagyszülők pedig pihennek. A nyilvános medencék egyet jelentenek a szórakozással, a kikapcsolódással és a nyaralással. Azonban a nyilvános medencék mindig kockázatokat hordoznak, úgyhogy érdemes nyitott szemmel járni.

A nyilvános helyeken többféle fertőzésnek vagyunk kitéve, amik a test különböző részein jelentkezhetnek. Ahhoz, hogy megelőzzük ezeket az egészségügyi problémákat, nagyon fontos szerepe van a karbantartásnak és a folyamatos tisztításnak.

Néha azonban a klór nem elegendő ahhoz, hogy megvédjen minket a lehetséges betegségektől, sajnos a legtisztább medence sem garantál semmit.

A víz ideális közeget jelent a mikroorganizmusok számára, amik sokszor éppen a benne fürdőző emberektől származik. Tipikus szennyező elemek:

  • pisi
  • izzadság
  • nyál
  • más állatok ürüléke

Ehhez jön hozzá, hogy a napsugarak tovább melegítik a vizet, amik megkönnyítik a baktériumok szaporodását, így néha a tisztítási folyamatokat is túlélik.

Sok fürdőző egyéb érdekes tünetekkel találkozik, amik nem tartoznak a megszokott kategóriába. Amikor kórokozókkal találkozunk, akkor leginkább a bőrünk van kitéve veszélynek, ezért szoktunk fájdalmat és szárazságot érezni. Ha például sebünk van, akkor a klóros víz csípni fogja, de a bőrfertőzések sem szokatlanok. Ha azt látjuk, hogy a könyökön és a térden furcsa, vöröses elszíneződés alakul ki, akkor mindenféleképpen kezdjünk el gyanakodni. Igaz, hogy utóbbi nem tekinthető súlyos betegségnek, azonban a kezelése nagyon lassú.

Így kerüljük el a fertőzéseket

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem tölthetünk pihentető napot a nyilvános medencékben, azonban érdemes bevetni bizonyos óvintézkedéseket.

Használjunk szigetelő elemeket

Ilyen lehet a műanyag szandál, az úszószemüveg és a füldugó. Ezek segítenek abban, hogy a kórokozók ne jussanak be az érzékeny pontokra, és így elkerüljük a szemgyulladást és a középfülgyulladást.

Zuhanyzás fürdés után

A tiszta, különálló zuhanyzó azt jelenti, hogy könnyedén lemoshatjuk magunkról a medencében összeszedett bacikat. Azonban a sima víz önmagában nem elég, mivel olyan lenne, mintha megitatnánk a kórokozókat. Érdemes egy kis zsákban szappant hordani, ami segít megtisztítani a bőrt.

Ne nyeljük le a vizet

Ez a tanács logikusan hangzik, azonban mindenkivel megtörténik, hogy véletlenül belekóstol a medence vizébe, például az ugrálás közben. Ilyenkor a baktériumok egyenesen az emésztőrendszerbe kerülnek, amik így szabadon fejthetik ki a hatásukat. Különös figyelemmel kell lenni a gyerekeknél, mivel ők játék közben lényegesen több vizet nyelnek.

Ahogy láthattuk, a nyilvános uszodák és medencék rengeteg veszélyt tartogathatnak, azonban nem mindig a betegségek állnak a nyaralás központjában. Ha betarjuk a fenti óvintézkedéseket, akkor sokkal kisebb az esélye a kellemetlen tünetek megjelenésének, és az egész család kihasználhatja a kirándulás pillanatait.

Ha kétségeink vannak a medence veszélyeivel kapcsolatban, akkor érdemes megkérdezni a háziorvost, aki egyéb tanácsokat adhat a biztonságos utazás érdekében.