Mindannyian szeretjük a nyarat, a jó időt és a barátokkal eltöltött pillanatokat, azonban Magyarországnak nincsen saját tengerpartja, úgyhogy be kell érnünk az uszodákkal és a medencékkel.

A strandolás azonban egyre nehezebben kivitelezhető, mivel számolni kell a tömeggel, a belépőkkel és a parkolási gondokkal. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a saját medencét, és inkább otthon teremtik meg az ideális környezetet a kikapcsolódáshoz. Medencevásárlás előtt azonban érdemes átgondolni a létező előnyöket és hátrányokat.

Nincs nyitvatartási idő

Az előnyök közé tartozik a nem létező nyitvatartási idő. Nem kell autóba ülni, nem kell sorban állni, és este nyolckor nem zár be. A finom reggeli után elég, ha belebújunk a fürdőruhába, majd kisétálunk a kertbe. Ez a medence csak a miénk, nem kell rajta vadidegenekkel osztoznunk, nincsen kiabálás, és a szabályokat is mi alakítjuk. Ha pedig sikerül a kerítést eltakarni, akkor se a szomszédok, se az utcán sétáló emberek nem fognak belátni.

Lehet pihenni

A nyilvános vagy közösségi medencékben nem lehet pihenni. Egyesek megállás nélkül gyalogolnak, a gyerekek fröcskölnek, sokan beszélgetnek vagy inkább kiabálnak. A visszhang egy nagy, morgó tömeggé változtatja a zajokat, úgyhogy nem fogjuk kipihenni magunkat. Ezek az uszodák csak akkor vannak csendben, amikor zárva tartanak, de ilyenkor mi sem mehetünk be. Ezzel szemben a saját medencében garantálva van a csend és a pihenés, ha valaki zajongani fog, azok mi vagyunk. A kertben senki nem fog ránk szólni, ha zenét akarunk hallgatni, esetleg piknikezni támad kedvünk.

Nagyszerű találkozóhely

A saját medence előnye, hogy a kerti partik legfontosabb elemévé válik. Kihasználhatjuk a barátok és a családok meghívását, hogy egy szórakoztató napot töltsenek velünk. Ha gyerekek is vannak a családban, akkor vehetünk felfújható játékokat, így mindenki jól fogja érezni magát. Ha nem egyedül ülünk a vízben, akkor kipróbálhatjuk a különböző sportokat is, mint például az úszást, a röplabdát, de szórakozhatunk egy trambulinnal vagy csúszdával.

A gyerekek is imádják

Sok kertes házzal rendelkező nagyszülő használja ki a medence erejét, hogy még közelebb kerüljön az unokákhoz. Biztosak lehetünk benne, hogy a kicsik ott akarják tölteni a nyarat, ahol víz van, mivel soha nem fáradnak ki az ugrálásban. A fiatalok mellett csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen egy felnőtt a közelben, aki megállás nélkül ellenőrzi a biztonságukat.

Értékesebbé válik a ház

A medence telepítése nem olcsó mulatság, azonban értéket az otthonunkhoz. A legtöbben visszatérő beruházásnak hívják, mivel ad egy pluszt, és később vissza szokta hozni az árát. Lehet, hogy ma még nem tervezzük a ház eladását, de bármikor jól jöhet a kerti úszómedence.

A medence hátrányai

Ahogy láttuk, a medence telepítése nagyszerű ötlet, de nem minden a boldogságról szól. Függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb medencét választunk, az építés és a kivitelezés hátrányokat is tartogat.

Fenntartási költségek

A medence fenntartása költségeket von maga után. Kár lenne azt hinni, hogy a vásárlással minden kész van, mivel a megfelelő és biztonságos működésről is gondoskodni kell. Ellenőrizni kell a víz állapotát, a különböző repedéseket, a karbantartást, a téliesítést és a fejújítást. Ezek a lépések nincsenek ingyen, úgyhogy tervezzük bele a havi vagy az évi költségvetésbe. Ha nem akarunk egyedül bajlódni ezekkel a feladatokkal, akkor bízzunk meg egy speciális céget.

A gyerekek biztonsága

Az előnyöknél megemlítettük a gyerekeket, de a hátrányoknál is meg kell. Ha medence van a háznál, akkor azt el kell zárni a legkisebbek elől. Elég, ha egy falevél a víz tetején landol, biztosak lehetünk benne, hogy a totyogós megpróbálja kiszedni onnan. A balesetek elkerülése érdekében el kell keríteni a medencét, ami mindig zárható ajtót jelent, télen pedig takarást. A figyelmünk akkor sem lankadhat, amikor a gyerekek már tudnak úszni, mivel a véletlen balesetek a legváratlanabb helyzetekben következnek be. Elég egy rossz ugrás, egy hirtelen ijedtség és máris megtörténik a baj.

A tiszta víz

A medence vize akkor a legjobb, ha átlátszó. A kristálytiszta víz mindenkit csobbanásra ösztönöz, azonban kár lenne azt hinni, hogy a tisztaság ingyen van. A medence vizét rengeteg baktérium szereti, főleg, ha a nyári hónapok során odasüt a nap. Először a medence alján és a falán fognak jelentkezni, majd fokozatosan átveszik az uralmat. Elég, ha egy héten keresztül megfeledkezünk a tisztítószerekről, és az átlátszó vízből homályos valami lesz, amibe senki sem akar belemenni. Minden tulajdonosnak gondoskodnia kell a klórtartalomról, a pH értékről, az algátlanításról és a szűrő működéséről.

Összességében a saját medencének több előnye van, mint hátránya. Ha már az elején tisztában vagyunk a későbbi költségekkel, akkor nem fog váratlanul érni. Az a legjobb, ha a vásárlás előtt már úgy kalkulálunk, hogy az éves karbantartás díját is beleszámoljuk. Innentől kezdve rengeteg modell és méret áll a rendelkezésünkre, amik közül egy biztosan alkalmazkodni fog az otthonunk igényeihez. Ha úgy tartjuk, hogy mindenhol jó, de a legjobb otthon, akkor válasszuk a saját medencét!