2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A saját medence előnyei

Főoldal Blog A saját medence előnyei
31 márc 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Sokan szeretnek úszni, a vízben lubickolni és sokan elgondolkodnak azon is, hogy szeretnének saját medencét otthon, a kertjükben, vagy akár zárt térben. A saját medence nem olcsó mulatság, azonban megvannak a megkérdőjelezhetetlen előnyei.

A saját privát medence kényelmét semmi nem tudja felülmúlni, nincs is jobb módja egy napsütéses napon való pihenésnek, mint a medence partján napozni és olykor a vízbe merülni – írja a livegrand.com.

Testmozgás és a napfény ereje

Az egyik előny, hogy az úszás kiváló testmozgás. Kevés edzésprogram ér fel az úszás teljes testre gyakorolt előnyeivel. Növeli a szív- és érrendszer egészségét, erősíti az izmokat, építi és rugalmassá teszi az egész testet. Ha pedig rendszeresen úszunk, ezeket az előnyöket hamar megtapasztalhatjuk. A saját medence nagy előnye, hogy a saját otthonunkban bármikor tudunk hódolni az úszás szenvedélyének.

Ha a szabadban van az úszómedencénk, akkor többet leszünk a napon is, a több nap pedig több szerotonint jelent. A napsütésben töltött idő hatására a szervezetünk természetes módon több szerotonint termel, azt a hormont, amit boldogsághormonként is emlegetnek. Nem is beszélve arról, hogy a nap a D-vitamin forrása is. Azonban mindig ügyeljünk arra, hogy tartsuk be a napozásra vonatkozó szabályokat, tehát 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon és védjük bőrünket megfelelő faktorszámú napvédő krémekkel.

A vízben való mozgásformák preventív jellegűek is lehetnek, de ha már valamilyen izomsérülést szenvedtünk, akkor a regenerálódásban is hasznunkra válhat a vízitorna. Az aquaterápia során használhatunk hab súlyokat a medencében, ez segít a sérült testrészek nyújtásában és a rehabilitációban. A víz alatti fizikoterápia igen nagy előnye, hogy rendkívül alacsony terheléssel jár. Érdemes akkor is végezni ezeket a víz alatti gyakorlatokat, amikor már meggyógyult a sérülés, hisz a megelőzésben is hatékony szerepe van.

A saját medence a stresszoldásban is igen nagy segítség lehet. Egy hosszú nap után sokaknak talán nincs kedve még átöltözni, összeszedni a váltóruhát, törülközőt és így tovább és elmenni egy uszodába. Más a helyzet akkor, ha otthon van egy saját medencénk. Egy pár perc és máris letehetjük a stresszt, a gondokat és élvezhetjük a saját medence mentális előnyeit is.

Nem beszélve arról, hogy hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk. Egy medence építése és fenntartása ugyan pénzbe kerül, de hosszú távon gondolkodva anyagilag is jobban járhatunk, mintha úszóbérleteket vásárolnánk az egész családnak. Nem beszélve arról, hogy a saját medencével még a barátainknak, családtagjainknak is kedveskedhetünk.

Ha medencés partit csinálunk, akár nagyobb létszámban is nyugodtan gondolkodhatunk, hisz a medence egy állandó program lehet például a gyerekek számára, akiknek így a külön szórakoztatásáról nem kell gondoskodni. Azonban arra mindig figyeljünk, hogy a gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül.

Szórakozás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt

Ha gyerekbulinak adunk otthont, akkor érdemes gondoskodni különböző játékokról is, melyekkel a vízben töltött időt tudjuk tartalmasabbá tenni. Ilyenkor mindig egyeztessük le előre a vendég gyerekek szüleivel, hogy tudjuk, hogy kinek milyen az úszástudása és felnőtt felügyelet nélkül soha ne hagyjuk a gyerekeket a medencében. A nagy melegben pedig mindenképp figyeljünk arra, hogy a gyerekek megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, ugyanis a vízben a játék hevében nem fogják magukat szomjasnak érezni, viszont a kiszáradás így is fenyegeti őket.

Ha már megunták a céltalan lubickolást, labdázást, különböző játékokkal köthetjük le őket. Rendezhetünk például házi úszóversenyt, vagy dobálhatunk érméket a vízbe és aki a legtöbbet össze tudja szedni, az kaphat valami díjat.

Ha felnőttek számára szervezünk medencés bulit, akkor is mindig legyen valaki, aki figyel a biztonságra. Óvakodjunk a mértéktelen alkoholfogyasztástól és felnőttként is fontos a megfelelő fényvédelem és a folyadékfogyasztás. Ha pedig elalvás előtt úszunk egyet, akkor jobban fogunk aludni, könnyebben elérjük a REM-fázist.

A saját medence előnyei közé sorolható az is, hogy vizuálisan vonzóbbá és értékesebbé teszi az otthonunkat. Elég csak kinéznünk az ablakon, és máris szebb látvány tárul elénk, ha van egy saját medencénk. Van valami pihentető, nyugtató abban, ha saját medencénk van, ha nézzük a vizet, annak hullámzását, ringatózását. Nem beszélve arról, hogy ha ingatlanunk eladósorba kerül, az értékét növeli a saját medence léte.

A saját medence lehetőséget kínál a minőségi idő eltöltésére, akár párban, akár egyedül, akár a gyerekekkel. Napjainkban erre igen nagy igény és egyre kevesebb lehetőség van. Amikor az online világ túlsúlyba kerül az ember életében, ösztönösen vágyik egy kis offline létre, arra, hogy egyedül legyen és élvezze a körülötte lévő világot. És pontosan ezt a minőségi időt kínálja egy saját medence is. Számtalan más előnye mellett érdemes ezt is figyelembe venni, amikor saját medence létesítésén gondolkodunk.