2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

A tavaszi nagytakarítás a medencéket is érinti

Főoldal Blog A tavaszi nagytakarítás a medencéket is érinti
16 márc 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Gyors léptekkel közeledik a tavasz, szinte érezni a meleg levegőt. Azonban nemcsak a jó idő suhan felénk, hanem a rengeteg tennivaló is. Nem meglepő, hogy ilyenkor sokan fáradtnak, kimerültnek érzik magukat, és az utolsó dolog, amire vágynak: a tavaszi nagytakarítás. Hát még, ha a házon kívül a kertet is rendezni kell!

A medence tulajdonosoknak el kell kezdeniük az ébredezést, hogy minél hamarabb megérkezhessen a fürdési szezon. Ehhez először a medencetakaróval kell kezdeni, ami az utóbbi hónapok során faleveleket, port és egyéb szennyeződéseket gyűjtött össze. Bár sokféle fedő és takarófólia létezik, mindegyiket le kell takarítani!

A biztonságunk érdekében fogjunk egy seprűt, és távolítsuk el a nagyobb mennyiségű, durvább szennyeződést. Ha meglazítjuk a feszítőszöveteket, akkor a művelet könnyebb lesz, és utána a rövidebb oldalánál fogva lehúzhatjuk a vízfelszínről. A kemény talajon jöhet a slag és a kefe, valamint az unalmas súrolás. Miután teljesen megszáradt a ponyva, el lehet tenni a következő télig.

Milyen állapotban van a szűrőrendszerünk vagy a műszaki helyiség?

A záródugók eltávolítása után jöhet a gépészeti egység átmosása. Ilyenkor mindig a visszamosást válasszuk, hogy a leülepedett szennyeződés a medencén kívülre kerüljön. Majd jöhet a szűrő tisztítása.

A szűrőbetétes típusok esetében nincs sok dolgunk, viszont bizonyos időközönként cserélni kell a betétet. Nagyon fontos, hogy még az üzembe helyezés előtt megtegyük ezt a lépést. A másik közkedvelt típus az úgynevezett homokszűrő. Szerencsére itt sincs túl sok dolgunk, a minősített homokot kell utántöltenünk. Ha a homok jó állapotban van, csak azt kell ellenőrizni, hogy szükséges-e további szűrőtöltetet hozzáadni.

Ha a tél folyamán leállítottuk a medence motorját, fontos ellenőrizni, hogy az nem akadt-e el, vagy még mindig forog-e, valamint meg kell tisztítani az előszűrő kosarat a szennyeződésektől. Emellett célszerű átnézni a tömítések és a fedél állapotát, hogy az megfelelően zárjon.

A medence tisztítása és előkészítése

Az első teendő a medence beépített elemeinek ellenőrzése; tehát a szkimmer és a leeresztő fúvókák. A medence megfelelő téliesítése és a fent említett folyamat elvégzése után nagy esély van arra, hogy elfogadható állapotban van, de azért ne bízzuk a szerencsére.

A medence padlóját és falait célszerű a választószelep ürítési állásában megtisztítani, ha ez a folyamat befejeződött, a medence újra a megfelelő szintre tölthető.

Ha a tél folyamán senki sem végzett karbantartást, akkor nagy valószínűséggel a medencét ki kell üríteni, a falakat és a padlót vegyszerekkel kell megtisztítani, hogy a medence felszínéről minden szennyeződést eltávolítsanak, és végül újra fel kell tölteni. Feltöltés után hagyjuk a szűrőt legalább 10 órán keresztül dolgozni.

A víz kémiai kezelése

A hideg, napfénytől takart víz nem kedvez az algásodásnak, de így is előfordulhat szennyeződés a falakon. Ha valamiért feltűnően koszosnak tűnik, akkor érdemes elgondolkodni a teljes vízcserén. Ha nem annyira rossz a helyzet, akkor egy robotporszívó, vagy medenceporszívó is segíthet, amivel könnyen eltávolítjuk a belső falakra ragadt, vagy az alján összegyűlt koszt.

Miután a medencét tökéletes körülmények között feltöltöttük vízzel, itt az ideje, hogy előkészítsük a vizet is, hogy a fürdőszezonra optimális körülmények között csobbanhassunk. Az első dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy a víz pH-értékét 7,2-7,6 közé állítsuk be.

A medence típusától függően granulált klórral vagy klórporral, gyors vagy lassú oldattal végzett sokkoló klórozást kell végezni. Amennyiben nem mozgunk otthon a témában, érdemes felvenni a kapcsolatot a gyártóval. Ezután ne feledkezzünk meg az algaölőszerről sem.

A kertimedence vízminőségét az első pár napban gyakrabban kell ellenőrizni, hogy minél hamarabb pótolni tudjuk a szükséges vegyianyagokat.

Jöhet a kert többi része

Nagyon fontos, hogy a medencéhez tartozó részeket is ellenőrizzük. Ide tartoznak a lépcsők és a csempék, amik nemcsak koszosak, hanem csúszósak lehetnek. A meglazult, penészes, kiálló részek veszélyeket tartogatnak, ahogy az egyenletlen lépcsőfokok és a törött, repedezett útvonalak is.

Az ágaktól, levelektől és törmelékektől láthatatlan kerti utak több kellemetlen meglepetést tartogatnak, úgyhogy érdemes ezt is minél gyorsabban ellenőrizni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy egy kiadós esős nap után sétáljunk egyet a kertben, hogy megtaláljuk az egyenletlen felületeket, tehát a hatalmas tócsákat. Egy rossz lépés a közeli gödörben egyensúlyvesztést okozhat. A biztonság kedvéért menjünk végig ezeken a zónákon az egyik családtagunkkal vagy barátunkkal. A láthatatlan vagy nehezen észrevehető veszélyforrások így nem fognak ki senkin, és ha sérülés történik, akkor a másik személy értesítheti a mentőszolgálatot.

Miután minden műveletet elvégeztünk várjunk pár napot, hogy a medence vize biztosan friss legyen. Ezzel a kinti tavaszi nagytakarítás a végéhez ért, és folytathatjuk a bentit. Már csak azt kell megvárni, hogy az egész család együtt csobbanhasson.