Sok ember szokott arról álmodni, hogy otthon medencéje legyen. Van jobb módja annak, hogy így élvezzük a nyarat? Amennyiben hellyel rendelkezünk, akkor megfontolhatjuk az úszómedencének az építését. Azonban meg kell hozni olyan döntéseket, amik a talaj előkészítésével vagy a medence elhelyezésével kapcsolatosak.

Fontos még a kívánt méretnek az eldöntése és az alapanyag meghatározása. Hogyha otthon tervezünk medencét, akkor az engedélykéréseknek is utána kell néznünk, mivel ez sokszor városonként változik.

Magyarországon 2012-ben hatályba lépett egy olyan kormányrendelet, amelyben lefektették a medencékhez szükséges szabályokat. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem szükséges engedélyt kérni olyan medencéhez, amelynek a mérete nem haladja meg az 50 köbmétert, és a másfél méteres mélységet. Ez fürdőmedencékre és tavakra is vonatkozik. Ahhoz, hogy jobban el tudjuk képzelni, egy 7×3 méteres úszómedence, ami nem haladja meg a 1,5 métert, 44 köbméteres tartalommal rendelkezik, így még az ingyenes kategóriába tartozik, nem szükséges hozzá engedély.

A talajt elő kell készíteni

Ezután kezdődik a talaj előkészítése. Mivel ez egy kulcsfontosságú szempont, érdemes szakemberhez fordulni, ő fogja tudni, hogy melyik a kertünknek a legideálisabb pontja. Megfigyeli a terepet, és ellenőrzi, hogy a medence felépítése a jövőben ne okozzon problémákat. Sokszor a mi elképzeléseink nem illenek össze a kertünk felépítésével, és olyan terepet választunk, ahol sok az egyenlőtlenség, vagy valamilyen más okból nem kivitelezhető. A szakember ezt a problémát gyorsan megelőzi.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen helyet szeretnénk a medencének, ugyanis hogyha napozni akarunk, akkor nem érdemes a fák közelébe tenni. Azt se felejtsük el, hogy ahol fa van, ott ősszel hulló levelek is lesznek, így a takarítás mértéke is megnő. A medencéket általában olyan helyen helyezik el, ahol könnyebb a tisztán tartása, és folyamatosan a napon lehet. Ez azt jelenti, hogy érdemes a napozóágyakat a hozzájuk felszerelt napernyővel elhelyezni, hogy a déli órákban biztonságba tudjunk húzódni.

Figyeljünk a méretre

Hőszivattyús medencefűtés

Bár a legtöbben szeretnénk óriás medencével rendelkezni, általában a hely korlátozott. Magánhasználat esetén, hogyha négy emberrel számolunk, akkor általában 10×4 vagy 12×4 méter elegendő. A téglalap alakú medencékben sporttevékenységeket is lehet végezni. Hogyha pihenni szeretnénk, akkor olyan széles lépcsőfokokat választhatunk, ahol le tudunk rá feküdni. Amennyiben gyerekek tartózkodnak a házban, úgy válasszuk a lekerekített élekkel rendelkező medencéket.

Végül a befejezés és a karbantartáson kell gondolkodni. Amennyiben világosabb színű anyagot választunk, a medencénk nagyobbnak fog tűnni, azonban könnyebben szennyeződik. Sokan az acélt szeretik, mivel hosszú élettartamú, mások azonban egyedi színekkel vagy mintákkal akarják lefesteni. Minden esetben vegyük figyelembe a létrát, amiből alumíniumot szoktak választani. Arra is figyeljünk, hogy a medence körül füvet szeretnénk, esetleg padlót. Ezután már csak az évenkénti karbantartás következik.