Ha saját kültéri medence beszerzésén gondolkodunk, akkor megijedhetünk a téliesítés fogalmától. Tény és való, hogy minden évben szükségünk lesz erre, de felesleges előre megijedni. Azt szokták javasolni, hogy az őszi hónapokban kezdjük el, mindig az első fagyok megjelenése előtt.

A fagyok pedig komoly károkat tudnak okozni, aminek a javítása nem kíméli a pénztárcánkat.

Miért fontos?

Az úszómedence téliesítése azért fontos, mert ezáltal megvédjük a medence testét a károsodástól. Ha lecsökken a hőmérséklet, akkor a hideg és a fagy is repedéseket okozhat rajta, amik akár végzetesek lehetnek. Ha a burkolat felfagy, akkor utána nem használhatjuk majd egészen addig, amíg ki nem javítottuk.

Ráadásul a téliesítés azokat az elemeket is megóvja, amik a víz be- és kivezetéséhez szolgálnak. A csövek és a gépészeti berendezések is meg fogják hálálni, ha időben cselekszünk. Most, hogy tudjuk, miért ennyire fontos, nézzük, hogyan kell elvégeznünk!

A téliesítés két fajtája

A téliesítésnek kétféle módja közül választhatunk. Az egyik és talán a legegyszerűbb, ha teljesen leengedjük a vizet. Ilyenkor azok örülnek a leginkább, akik nem olimpiai méretű medencével rendelkeznek. Minél nagyobb a térfogata, annál költségesebb a teljes ürítés. Viszont, ha nem szeretnénk különböző fagyállókkal szórakozni, és minden egyes alkatrészre odafigyelni, akkor ez a leggyorsabb mód.

Csak egy jó szivattyúra lesz szükségünk, hogy még véletlenül se maradjon víz a rendszerben. Ne csak a medencét nézzük át, hanem a csöveket is. A víz térfogata megnő, amikor jéggé válik, így a kevés víz is rengeteg problémát okozhat.

A második lehetőségünk kicsit macerásabb, azonban lényegesen olcsóbb. Ha van időnk, és inkább a költséghatékonyságot preferáljuk, akkor ezt válasszuk. Ilyenkor gondoskodni kell arról, hogy a medence vize téliesítő folyadékot tartalmazzon.

Ehhez érdemes szűrőforgatót is használni, hiszen a folyton mozgó víz sokkal nehezebben fagy be, mint az álló. Amikor elérkezik az ősz, akkor érdemes legalább 10 cm-rel csökkenteni a vízszintet, hogy a fölöző nyílás vagy a beömlő nyílás alatt legyen.

Egyéb utómunkák

Ezután még mindig akad pár lépés, amit el kell végezni. A teleléshez le kell dugózni a befúvókat, és a gépház felöli oldalon ki kell üríteni a rendszert. Értelemszerűen a játékokat és a létrát is el kell pakolni, és a víz alatti világítást is, ha rendelkezünk ilyennel. Miután a medencében csak a csökkentett mennyiségű víz marad, rögzítsük a fagytesteket. Itt figyeljünk arra, hogy a medence széléhez is rögzítve legyenek!

Végül, de nem utolsó sorban jöhet a medencefedő. Speciális takarót kell használnunk, ami megtartja a víz hőmérsékletét. Most nem a szennyeződések elkerülése miatt van rá szükségünk, hanem azért, hogy a fagyálló hiányában se csökkenjen drasztikusan a hőmérséklet.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor csak a gépház maradt, ahol ki kell szivattyúzni a vizet a szűrőből és a tartályból, majd a fűtőberendezést is célszerű a garázsba vinni. Ha mindennel végeztünk, akkor ne felejtsünk el áramtalanítani. Ezzel készen állunk a hideg tél fogadására.