2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Az otthoni úszómedencék kialakításáról és karbantartásáról

Főoldal Blog Az otthoni úszómedencék kialakításáról és karbantartásáról
24 máj 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Amikor otthoni úszómedence kialakításán gondolkodunk, elsősorban annak előnyeivel foglalkozunk, a pihentető relaxálásra, a szórakozás, a testmozgás és a játék helyszínére.

Amikor viszont eljön a medence karbantartásának, átalakításának ideje, a választási lehetőségek nyomasztóak lehetnek – írja a swimmingpool.com.

Érdemes a medence karbantartására úgy tekinteni, mint egy lehetőség, hogy újjávarázsolhassuk szabadtéri oázisunkat. Akár a medence funkcióin szeretnénk javítani, akár a költségeket csökkentő technológiát kiépíteni, vagy épp a vizuális elemeket fokozni, ez egy hatalmas lehetőség. Vannak dolgok, melyeket érdemes megfontolni, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassuk meg.

Az első a biztonság. Vannak olyan elemek, melyekről nem mondhatunk le, így a létrák, korlátok és kerítések nem képezhetik vita tárgyát. Az úszók és nem úszók biztonsága érdekében ezek indig legyenek jó állapotban. Ugyanígy fontosak a medence biztonsági burkolatai is, a csúszós felületek igen balesetveszélyesek.

Fontos, hogy a medence gépészeti berendezésére is fektessünk hangsúlyt. Egy elavult medenceszivattyú üzemeltetése ugyanis több pénzbe kerülhet, ha nem korszerű a berendezés, akkor az rengeteg áramot fogyaszt. Ha energiahatékony, változó sebességű szivattyút telepítünk, akkor azzal jelentősen csökkenthetjük az energiafelhasználást. Így a szivattyú a keringetést, tisztítást és egyéb funkciókat minimális energiamennyiséggel fogja működtetni.

A medence fűtési rendszerének korszerűsítésével hatékonyabban tudjuk felmelegíteni a vizet, sőt, a nyári hőségben még akár hűteni is tudjuk. A karbantartás során akár egy ultrahatékony gázüzemű fűtési rendszert is kiépíthetünk, mely alacsonyabb károsanyag-kibocsátással még környezetvédelmi szempontból is ideális választás. Vagy akár egy hőszivattyú is szóba jöhet a nagyobb energiamegtakarítás érdekében. Ezek tipikusan azok a beruházások, melyek megtérülnek, így hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk ezáltal.

A könnyebb gondozás, karbantartás érdekében érdemes megfontolni, hogy milyen medencefunkciókat tudunk automatizálni. Egy-egy ilyen megoldással csökkenthetjük a medence karbantartására fordított időt. Ide tartozik például az automata tisztítás, vagy bizonyos berendezések korszerűsítése vagy cserélje, de akár a sósvizes rendszerre való átállás is. A legmodernebb medenceautomatizálással könnyedén irányíthatjuk medencénk működését. Távirányítóval, vagy akár okostelefonunkon, táblagépen vagy laptopon keresztül is irányíthatjuk, szabályozhatjuk a medencénk különböző funkcióit. Ide tartozik például a világítás, a fűtés, a szűrés és az egyéb vízi funkciók.

A medencék divatja is folyamatosan változik és a medencék felületeit is érdemes néha lecserélni. Attól függően, hogy mi volt a korábbi felület és hogy milyen volt a karbantartás, ez akár 5-20 évente is meg kell, hogy történjen. Voltaképp ez az egyik legjelentősebb karbantartási feladat, a medencénk újraburkolása.

Ha új burkolatot alakítunk ki, az nem befolyásolja a medence formáját, nagyságát, csak a burkolati réteget kell lecserélni. Ha viszont szeretnénk a mélységet, formát is megváltoztatni, akkor arra is a burkolat cseréje előtt van lehetőség. Az új burkolatoknál pedig érdemes új technológiákat alkalmazni, például fényt adni a csempéknek, esetleg üvegcsempékkel növelni az eleganciát, vagy épp a földszínekre, kő hatásra koncentrálni.

És a karbantartás része lehet az is, ha megújítjuk a medence funkcióit, például úgy, hogy vízi elemeket adunk hozzá. Egy-egy ilyen vízeséssel izgalmas fókuszpontot tudunk teremteni, a patakok, az olyan szobrok, melyekből víz ömlik ki, vagy a vízesések mind olyan elemek, melyek fokozzák az otthoni fürdőzés élményét. Ha a medencén kívül mindehhez természetes köveket, trópusi növényeket adunk, egy igazi kis oázist alakíthatunk ki a kertben.

A hangulatot tovább fokozhatjuk a víz alatti fényhatásokkal. A biztonság szempontjából is fontos az éjszakai fény, azonban a szórakozás szempontjából sem egy utolsó dolog. Az éjszakai fürdőzést igazán hangulatossá lehet tenni a világítással, ez pedig nem egy óriási beruházás. Sőt, általában a kisebb összegű beruházások közé tartozik, már ami a medenceátalakításokat illeti, mégis igencsak növeli a külső tér eleganciáját, és voltaképp az ingatlan értékét is.

Sokan szeretik a kényelmet, és sokan szeretnék ezt a szabadban átélni, tehát a kint és a bent fogalma olykor elmosódhat. Ki ne élvezné a szabadtéri főzést, és itt nem elsősorban a bográcsozásra, grillezésre kell gondolni. Hanem akár arra is, hogy építünk egy szabadtéri konyhát és ha szeretünk tévézni, akkor egy szabadtéri mozisarok is jó választás lehet. Sőt, a medencébe is építhetünk egy úszóbárt, ezzel pedig aztán teljesen új szintre emelhetjük a medencés partikat.

Érdemes a medence és a terasz felújítását az őszi időszakra tervezni. Amikor ugyanis beköszönt az ősz, egyre kevésbé használjuk a kertet, ráadásul ilyenkor a szakemberek is kevésbé elfoglaltak, mint tavasszal. A medence átalakítása számos előnnyel kecsegtet, azonban a munkálatok megkezdése előtt érdemes alaposan megtervezni, hogy milyen végeredményt szeretnénk és itt is, mint sok más területen, gondolkodjunk hosszú távon és törekedjünk a minőségi megoldásokra.