2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Az úszás fizikai és mentális előnyei

Főoldal Blog Az úszás fizikai és mentális előnyei
31 márc 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

A rendszeres testmozgás egészségünk egyik alappillére, szakemberek szerint a felnőttek számára hetente 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc erőteljes testmozgás javasolt. Az úszás kiváló módja az egész test és a szív- és érrendszer megdolgoztatásának – hívja fel a figyelmet a Healthline.

Egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül, hogy a csontokra és az ízületekre nehezedne minden terhelés.

Fizikai előnyök sora

Az úszás megdolgoztatja az egész testet, tetőtől talpig. Az úszás során nő a pulzusszám, anélkül, hogy a mozgás az egész testet megterhelné. Az úszás erősít, tonizálja az izmokat, növeli az állóképességet. Ha pedig unalmassá válna az edzés, többféle megoldás is van, hogy változatossá tegyük. Így variálhatjuk a mellúszást, hátúszást, pillangót és gyorsúszást, azt is vegyük figyelembe, hogy ezek mindegyike különböző izomcsoportokra összpontosít, tehát ezért is érdemes a változatosságot belevinni az edzéseinkbe.

Az úszás a belső szerveket is megmozgatja, erősíti a szívet és a tüdőt és segít a vérnyomás csökkentésében is. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az úszás segíthet a vércukorszint szabályozásában is. A sérült, ízületi gyulladásban és egyéb betegségekben szenvedők számára is jó hatással lehet az úszás. Azonban fontos, hogy bármilyen edzésprogram megkezdése előtt erről konzultáljunk orvosunkkal. Az úszás a legtöbb esetben biztonságos akkor is, ha valaki ízületi gyulladásban szenved, még a fájdalom csökkentésében is segíthet, vagy gyorsíthatja a sérülésből való felépülést.

A párás környezet és a tüdőre gyakorolt pozitív hatás miatt az úszás remek tevékenység az asztmás emberek számára. Nemcsak ez, de a sporthoz kapcsolódó légzőgyakorlatok, mint például a légzés visszatartása, is segíthet a tüdőkapacitás javításában és a légzés kontrollálásában.

A szklerózis multiplexben szenvedők számára is hasznos lehet az úszás, a víz felhajtóereje segít megtámasztani a végtagokat, és a gyengéd ellenállásban könnyebbé válik a mozgás. Ezt egy kísérlet során is igazolták, egy húszhetes úszásprogram jelentős fájdalomcsökkenést eredményezett az érintett betegeknél. Akik azt is tapasztalták, hogy csökken a fáradtságuk, és enyhülnek a depressziós tüneteik.

Az úszás a fogyásban is segíthet, hatékony módja ugyanis a kalóriaégetésnek. Egy 70 kg-os ember egy óra úszással 423 kalóriát éget el, ha laza tempóban úszik, ha erőteljesen szeli a habokat, akkor akár 715 kalóriát is elégethet. Ha ezt összehasonlítjuk más mozgásformákkal, azt látjuk, hogy egy óra tempós gyaloglással például 314 kalóriát lehet elégetni, elliptikus tréneren pedig 365-öt.

Az úszás javítja az alvás minőségét is. Ezt is vizsgálták már több alkalommal, és az álmatlanságban szenvedő idősebb felnőttek körében azt találták, hogy a rendszeres úszással javul az életminőség, és az alvás minősége is.

Az úszás ráadásul mindenki számára elérhető, az olyanok számára is jó mozgásforma, akik például nem szeretnek vagy tudnak futni. Ez a mozgásforma továbbá javítja a hangulatot is. Egy kutatás során demenciában szenvedők vettek részt egy 12 hetes vízi programban. Az úszás és a vízi edzések nemcsak pszichológiai szempontból mutatkoztak előnyösnek, azt is kimutatták, hogy a testmozgás a hangulatot is javítja.

Stressz és várandósság

Nem csoda, hisz az úszás segít kezelni a stresszt. Ezzel kapcsolatban is végeztek egy felmérést Tajvanban, ahol közvetlenül úszás előtt kérdeztek meg 101 embert, hogy mit éreznek. 44-en számoltak be arról, hogy enyhén depressziósak és a rohanó életvitelük miatt stresszt éreznek. Az úszás után 8-ra csökkent azok száma, akik még mindig stresszesnek érezték magukat.

Az úszás a várandós nők számára is jó mozgásforma lehet, olyan, amit mindhárom trimeszterben biztonságosan lehet végezni. Egy tanulmány eredménye azt mutatta, hogy azoknál a terhes nőknél, akik a várandósságuk elején és közepén úsztak, alacsonyabb volt a koraszülés és a veleszületett rendellenességek kockázata.

Az úszás a gyerekek számára is szórakoztató tevékenység, amit nem feltétlenül éreznek edzésnek, mégis megmozgatja az egész testüket. Ráadásul az úszás megfizethető, nincs nagy és drága eszközigénye, mint például a kerékpározásnak. Elég egy fürdőruha és egy úszószemüveg, na meg persze az úszósapka és máris el lehet kezdeni a mozgást.

Az első lépések

Ha már megvan az elhatározás és minden rendelkezésünkre áll, el is lehet kezdeni az úszást. Ehhez azonban az sem árt, ha felkészítjük izmainkat, egy kis edzőtermi alapozással nagyot jó alapokat teremthetünk az úszáshoz. Persze az úszáshoz az úszástudás is szükséges, ha ezzel nem rendelkezünk, keressünk felnőtteknek szóló kezdő tanfolyamot, ahol elsajátíthatjuk az alapokat.

Úszás előtt melegítsünk be, és határozzuk el, hogy mennyit, milyen tempóban és milyen úszásnemben szeretnénk úszni. Ha eleinte még nincsenek határozott elképzeléseink, akkor az idő az, amit mindenképp szabjunk meg, így elkerülve, hogy pár hossz után, megunva az úszást, kijöjjünk a medencéből. Mint minden mozgásforma esetében, itt is fontos a tudatosság és a rendszeresség, csak így érhetünk el sikert.