2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Az úszás jótékony hatásai: Ezért ajánlják annyira az orvosok

Főoldal Blog Az úszás jótékony hatásai: Ezért ajánlják annyira az orvosok
29 szept 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az úszás, mint sport igen sokoldalú, és rengeteg jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre, éppen ezért gyakran a különböző súlyos problémák elkerülése érdekében az orvosok akár már kisgyermekkorban ajánlani szokták a rendszeres uszodába járást.

Bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás nem csak a testi, hanem a lelki egészségünkhöz is elengedhetetlen, az úszás pedig képes a rossz testtartást is kompenzálni.

Szerencsére, ha az úszásról van szó, akkor az sem számít, hogy milyen korosztályról beszélünk, illetve az sem lényeges, hogy kezdő, haladó, vagy esetleg már profi szinten űzzük ezt a sportot. Az úszás emellett teljes egyénire szabható, mint a tempó (gyorsúszás vagy kényelmesebb tempó), mint az időtartam tekintetében, de az sem számít, hogy egyedül, vagy társaságban szeretünk csobbanni a medencében.

Az úszás az a sport, amely valóban minden izomcsoportot képes átmozgatni.

Törzsünk minden egyes izmának aktívan részt kell vennie azon, hogy végtagjaink összhangban tudjanak mozogni. Úszás közben ezek a különböző izomcsoportok tudnak a víz ellenállása ellen együtt dolgozni. Az azonban, hogy éppen melyik izmunk erősödik úszás közben, leginkább az úszás típusától függ. Hátúszás alkalmával például a hátizmok, illetve a törzsizmok aktíválódnak, mellúszáskor pedig a mell, -kar, – váll, és lábizmok lesznek alaposan megdolgoztatva.

Ha pedig az a célunk, hogy rendszeresen minden izomcsoportot átmozgassunk, akkor érdemes a különböző úszás stílusokat folyamatosan váltogatni, így tudjuk kiegyensúlyozottan erősíteni az izmainkat. Az intenzivitása miatt az orvosok az úszást kifejezetten javasolni szokták azoknak az embereknek, akik egész nap ülő munkát végeznek.

Nem ritka, ha az úszást, mint állóképességi edzést alábecsülik azok az emberek, akik edzőterembe járnak, és nagy súlyokat emelgetnek nap mint nap. Ennek ellenére jó tudni, hogy a rendszeres úszás elősegítheti a zsír, és a kalóriaégetést. A medencében való mozgás során testónk a megnövekedett környezeti ellenállással szemben küzd, így tud plusz kalóriákat elégetni úszás során.

Így erősíti a szívünket, javítja a légzésünket a rendszeres úszás

Azt mondják, aki képes lendületesen úszni, annak biztosan nincs gondja a szív-és érrendszerével. A víznyomás következtében ugyanis a bőr felszínén található erek elkezdenek összehúzódni, így serkenti a bőr vérkeringését, ezzel egyidőben azonban a vér a mellkasi üregbe is visszaszorul.

Éppen emiatt a szívünknek el kell kezdenie keményebben dolgoznia ahhoz, hogy minden szívveréssel egyre több vért tudjon a testen átpumpálni. Ennek az eredménye végül az lesz, hogy a rendszeres úszásnak köszönhetően úgy nő a szívünk térfogata, hogy a pulzusunk csökken.

Más szóval az, hogy rendszeresen megmártózunk a medencében még a szívizmunkat is alaposan meg tudja dolgoztatni.

Nagy valószínűséggel mindenkinek megvan az az érzés, amikor úszás közben nehezebb nagylevegőt vennie. Ez a víznyomás miatt van. Ha gyakran járunk úszni, és a levegő kapkodása helyett odafigyelünk a légzésritmusra, akkor még a légzőizmaink is erősödni tudnak, emellett pozitívan befolyásolja a tüdő térfogatát is ez a megváltozott légzési helyzet.

Ilyen hatással van az úszás a pszichénkre

A testi egészségünk mellett fontos a lelki jólétünk is, ezért pedig folyamatosan tennünk kell. Legyen szó bármilyen sportról, bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgás, az, hogy magunkkal tudunk foglalkozni a pszichénkre is nagyon jó hatással van, ez alól persze az úszás sem kivétel.

A többi sporthoz hasonlóan úszás közben is boldogsághormonok szabadulnak fel. Ennek jótékony hatásai pedig a következők:

  • Stresszcsökkenés
  • Ellazulás
  • Elégedettségérzet

Emellett a víz, a vízben való lét, illetve a víznek a kellemes csobogása, a merülés nyugalma, a technikára és a légzésre való koncentrálás pedig már eleve egy kellemes meditatív állapotot tud előidézni bennünk, így a medencében töltött idő nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek is jól fog esni. Mozgás során felszabadulunk, ellazulunk, segít az alvásproblémákon, úszás utána pedig biztosan elégedettségérzetet fogunk tapasztalni magunkkal szemben.

Ilyen módon hat az úszás az agyunkra, és annak működésére

Aerob mozgásformáknak alapvetően azokat a sportokat nevezhetjük, melyek egyenletes tempóban, hosszabb ideig zajlanak, hirtelen történő kifáradás nélkül (ez a biciklizés, gyaloglás, úszás stb.) Rengeteg kutatás igazolja azt, hogy az úszás az agyunkra milyen jótékony hatásokat tud gyakorolni. Amellett, hogy a hangulatunkat javítja, a rendszeres úszás ugyanis fejleszti az immunválaszt, a kognitív képességet, illetve a memóriát is.

Emellett jellemzően, aki gyakran úszik, az a stresszesebb szituációk után is könnyebben és gyorsabban regenerálódik, ez a mozgás ugyanis az agyban elő tudja segíteni még az új idegi kapcsolatok létrejöttét is.

Az, hogy mennyit úszunk, leginkább attól függ, hogy mi a célunk. Ha erősödni szeretnénk, akkor hetente 1-2 alkalommal elég elmennünk úszni, ilyenkor pedig jó, ha 60 percet vagyunk a medencében. Ha azonban a plusz súlyunktól szeretnénk megszabadulni, akkor akár heti háromszor is elmehetünk az uszodába, egy ilyen intenzív mozgás ugyanis már akár 6-8 hét alatt is igen jelentős mennyiségű testzsírtól tud bennünket megszabadítani.