Úszni általában mindenki szeret, hiszen nem csak ellazít, de kellemes kikapcsolódásként is szolgál. Mivel nem túl fárasztó tevékenység, akár egy hosszabb nap végén is keríthetünk rá időt. Ráadásul a pillanatnyi örömökön túl, az úszásnak számtalan hosszútávú és pozitív hatása van. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az előnyöket, amelyek miatt érdemes rendszeresen belevetnünk magunkat a medencébe.

Átmozgatja az izmokat

Bár látszólag az úszáshoz leginkább a karok és lábak izomzatára van szükség, a mozgást a has, a csípő, a váll és más testrészek aktív munkája teszi igazán lehetővé. A levegőnél sűrűbb víz leküzdéséhez ugyanis ezek együttműködése kell.

Az úszás során az izmainkkal olyan testhelyzetet veszünk fel, amely hatékonyan segíti a vízen való fennmaradásunkat és az előrehaladásunkat, így kevésbé fáradunk el. Ráadásul nem csak előre és hátra, hanem a legkülönfélébb irányokba mozoghatunk, lemerülhetünk például a víz alá, vagy feljöhetünk a felszínre. Az ilyen jellegű tevékenységek teljes mértékben átmozgatják a testünk izmait, anélkül, hogy megterhelést jelentenének az ízületekre.

Ízület kímélő

A földön végzett sportokkal ellentétben az úszás rendkívüli módon kíméli az ízületeket. Ez a víz sűrűségének köszönhető, belemerülhetünk, ráfeküdhetünk, miközben leveszi a gravitációs terheket az ízületeinkről. Úszni olyan, mintha az űrben lebegnénk, szinte teljesen súlytalannak érezzük közben magunkat. Ehhez persze el kell sajátítanunk a tökéletes testtartást, ami a profi úszás alapja is egyben.

Serkenti a légzőrendszer működését

Ahhoz, hogy jól tudjunk úszni, meg kell tanulnunk a helyes légzéstechnikákat. A vízben ugyanis meghatározott időközönként vehetünk csak levegőt, vagyis a tüdőnknek adott esetben bírnia kell az ezzel járó kihívásokat. Mivel úszás közben a tüdő izomzata nagyobb igénybevételnek van kitéve, egy idő után edzettebbé válik. Sokan éppen ezért az úszást egyfajta tüdősportnak tartják.

Kiváló stresszcsökkentő

Napjainkban, amikor az élet számtalan kihívást állít elénk, sokan vágyunk a pihentető, ugyanakkor aktív kikapcsolódásra. Az úszás testileg és lelkileg is képes teljesen ellazítani, hiszen miközben az agyunk a helyes mozgásra koncentrál, elterelődnek a nyomasztó gondolatok. Éppen ezért, a vízből kiérve, olyan érzésünk támadhat, mintha teljesen újjá születtünk volna. Úszni tehát nem csak a fizikai erőlét növelése érdekében szükséges, de a lelki tehermentesítés miatt is.

Erősíti a szívizomzatot

Mivel az úszásnál a szervezetnek le kell küzdenie az oxigénhiányt, a szívműködés hangsúlyos szerephez jut. A nagyobb igénybevétel miatt a gyakori úszás során megerősödik a szív izomzata, ami segít megelőzni az infarktus és más szívbetegségek kialakulását. Emellett ez a sport fejleszti a szív hajszálérhálózatát is, idővel a kisebb erek az egész szívizomzat felületét behálózhatják. A folyamat pedig hozzájárul a sejtek oxigénellátásának javításában.

Javítja az állóképességet

Mint minden sport, az úszás is kitartást kíván meg tőlünk. Minél többet úszunk, annál erősebbek lehetünk, amivel növelhetjük az állóképességünket. Ez természetesen az élet más területén is hasznos lehet, kevésbé fáradunk el, hatékonyabban tudjuk végezni a mindennapi munkánkat és fittebbnek érezhetjük magunkat.