2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Az úszás segíti a fogyást, de nem mindegy, hogyan csináljuk

Főoldal Blog Az úszás segíti a fogyást, de nem mindegy, hogyan csináljuk
31 máj 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az úszás lehetővé teszi a szocializálódást és a vízben való szórakozást. De mindenekelőtt segít a mozgásszegény életmód elleni küzdelemben, ami egyre több embert érdekel. Már a vízben való lebegés vagy játék is olyan kalóriafelhasználással jár, amely a testsúlycsökkentésben is szerepet játszik, azonban a következő tippekkel még jobban meggyorsíthatjuk a folyamatot.

10 tipp a hatásosabb úszáshoz

1. Lebegés helyett edzés. Próbáljuk meg a pulzusszámunkat minél magasabban tartani. Nem ugyanaz lebegni a vízben, mint megállás nélkül úszni a hosszokat. Ha azt érezzük, hogy erősen ver a szívünk, akkor több energiát égetünk el. Természetesen, soha ne essünk át a ló túloldalára. Ugyanez vonatkozik a játékokra is, ha például gyerekkel megyünk, akkor jöhet az ugrálás, a labdázás, minden, ami megengedett. Ilyenkor nem szó szerinti edzésen veszünk részt, de sokkal jobb, mintha csak beszélgetnénk.

2. Váltogassuk a tempót. A legintenzívebb szakaszokat nem lehet a végtelenségig fenntartani, muszáj beiktatni egy kis szünetet. Mi történik, ha nem akarunk pihenni? Az, hogy előbb vagy utóbb elfáradunk, és akkor az intenzív úszásból átlagos tempó lesz. Ezáltal egy teljesen normális edzést tartunk, viszont nem növeljük a kalóriaégetést. Jó tipp, ha 15 vagy 30 percenként pihenünk, de akár válthatjuk is. Például két gyors hossz után jöhet egy rövid, vagy választhatunk három gyorsat, majd két rövidet. A legfontosabb, hogy ne álljunk meg, mert akkor nagyon nehéz lesz elindulni.

3. Növeljük az edzés idejét. Minden edzésre szánjunk legalább egy órát, fél órát a technikára, a többit pedig az állóképességre. Ha kezdők vagyunk, akkor az egy óra nagyon hosszúnak fog tűnni, éppen ezért legyünk következetesek. Az elején sokkal többször fogunk lebegni, mint úszni, de próbáljuk meg egyre tovább bírni. Ha van a közelben egy óra (az uszodákban szokott lenni), akkor azon beiktathatjuk az intenzívebb részeket. Az is segít, ha egy barátunkkal együtt megyünk, mivel így versenyezhetünk is.

4. Sprint. A gyorsúszás sok kalóriát fogyaszt, de szüneteket kell tartani, hogy az intenzív szakaszok valóban intenzívek legyenek. Lehet egy szakasz mellúszás, de utána mindenképpen gyorsítsunk, hiszen akkor fogunk igazán fogyni.

5. Legyünk következetesek. Tervezzük meg, milyen gyakran fogunk úszni és pihenni. Fontos, hogy nem kell mindennap menni, ugyanakkor a heti egy sem túl jó megoldás. A heti 3-4 nap ajánlott, 3 pihenőnap mellett. Rendszeres edzés nélkül a test gyorsan felveszi azokat a kalóriákat, amelyeket nem égetünk el.

6. Használjunk megfelelő eszközöket. Ezáltal növeljük az erőfeszítést, és több energiát fordítunk az edzésre. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen hamar unjuk meg az úszást, viszont a megfelelő eszközökkel izgalmasabb lesz.

7. Dolgozzunk az állóképességünkön. Növeljük az edzések távolságát, rendszeres vagy kíméletes tempóban, pihenés nélkül. A heti edzésekből különítsünk el egyet az állóképesség fejlesztésére. Ha pedig tó vagy folyó van a közelben, akkor nyáron ott is gyakorolhatunk.

8. Kombináljuk az úszásnemeket. A kombinálás mindig jó ötlet, hiszen az egyikkel többet égetünk, a másikkal viszont pihenhetünk egy kicsit. A pillangóúszás például az egyik legjobb, ha gyorsabb fogyásra vágyunk, viszont nem fogjuk órákig bírni.

9. A hideg víz nem ellenség. A hideg víz miatt a szervezetnek több kalóriát kell elégetnie az alacsony hőmérséklet ellensúlyozására. Éppen ezért kerüljük a fűtött medencéket. Az úszómedencékben a víz hőmérséklete 23-26 fok szokott lenni, ez már az uszodától és az üzemeltetőtől is függ. Egy biztos, 36 fokos víz már termál, tehát ne abban akarjunk kilométereket megtenni.

10. Az edzések során hidratáljunk. Sokan nem szoktak kiszállni a vízből, pedig ez is a fogyás része. Az edzés közbeni folyadékpótlás segít növelni az állóképességet, többet izzadni és több kalóriát elégetni anélkül, hogy veszélyeztetnénk az egészségünket.

Mennyit lehet fogyni úszás közben?

Harvard Medical School becslése szerint 30 perc szabadidős úszás közben a következőképpen alakulnak a számok:

  • egy 57 kg-os test körülbelül 180 kalóriát éget el.
  • egy 70 kg-os test körülbelül 223 kalóriát éget el.
  • egy 84 kg-os test körülbelül 266 kalóriát éget el.

Ha azonban felpörgetjük a dolgokat, és 30 percig erőteljesen ússzuk a köröket, a kalóriaégetés lényegesen megnő. Ebben az esetben:

  • egy 57 kg-os test körülbelül 300 kalóriát éget el.
  • egy 70 kg-os test körülbelül 372 kalóriát éget el.
  • egy 84 kg-os test körülbelül 444 kalóriát éget el.

Emellett nem szabad megfeledkezni az úszás további előnyeiről sem, hiszen nem minden a karcsú derékról szól. Igaz, hogy a hideg vízben sokkal könnyebb leadni a felesleget, azonban számos mentális, pszichológiai és fizikai előnyre is szert tehetünk, például fokozott önbecsülésre és elégedettségre. Emellett csökkenti a stresszt, csökkenti a szorongást, fokozza a fizikai képességeket, javítja a motoros készségeket, és bármely életkorban gyakorolható. Innentől kezdve csak azt kell eldöntenünk, hogy mikor kezdünk el újra járni.