2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Az úszómedence tájolása

Főoldal Blog Az úszómedence tájolása
02 márc 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Amikor medencét építünk, általában először a méretre, a formára, a csempékre vagy mozaikokra, amelyeket bele fogunk rakni, és a tartozékokra, például ugródeszkákra vagy csúszdákra gondolunk. De mi a helyzet a medence tájolásával? Ez ugyanolyan fontos, mint a medence alakja vagy mélysége.

A medence megfelelő tájolásán múlik, hogy mennyi ideig fogjuk élvezni a vizet, milyen látványt nyújt a kertben, és milyen kényelmesen juthatunk el a medencéhez és a házhoz egyaránt. Ezért mindenekelőtt a medence helyét vagy tájolását kell figyelembe venni.

Ezt nem lehet véletlenszerűen választani vagy félvállról venni. A ház uszoda megfelelő elhelyezése biztosítja a vízben töltött pillanatokat, de lehetővé teszi az élettartamának meghosszabbítását is. Ezért medenceépítéskor a legjobb, ha szakemberek segítségét kérjük a megfelelő tájolás kiválasztásához.

Hol helyezzük el a medencét?

Ez az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, ha medence építését tervezzük. Nem szeretnénk sok pénzt befektetni, csak azért, hogy rövid időt töltsünk benne, ezért meg kell győződnünk arról, hogy a hely ideális.

A napfény aranyszabálya

A medencéket olyan helyen kell elhelyezni a kertben, ahol a napfény a leghosszabb ideig tükröződik. Más szóval, a medencét a kertnek abba a részébe kell helyeznie, ahol a legtöbb napfény éri. Ezzel megtartja a megfelelő hőmérsékletet, és lehetővé teszi, hogy sokkal hosszabb ideig maradjunk benne.

Általánosságban elmondható, hogy a medencét déli fekvésű, a nap felé néző helyre ajánlott helyezni. Ez biztosítja, hogy a fény hosszabb ideig tükröződjön a vízben. A déli mellett a nyugati irányt is sokan ajánlják, ami szintén hosszú órákat jelent. A megfelelő tájékozódás érdekében tartsuk szem előtt, hogy a nap és a víz szövetségesek. A napnak köszönhetően a víz megőrzi természetes állapotát, egészségét és a fürdőzők számára megfelelő hőmérsékletét.

Vigyázzunk a fákkal és a többi növénnyel

Egy másik tényező, amelyet figyelembe kell venni a medence megfelelő elhelyezéséhez, a fák jelenléte a kertben. Bár a fák gyönyörű látványt nyújtanak, nem túl jó szövetségesei egy úszómedencének. Ha medencéjét egy fa közelében helyezzük el, az rövid és hosszú távon is számtalan problémát okozhat. Ha tehát szeretjük a fákat és a csobbanást, a legjobb, ha biztonságos távolságban tartjuk őket a kertben.

Előfordul, hogy a fák miatt a medence vize gyorsabban szennyeződik, mivel a levelek, rovarok és ágak a felszínre hullhatnak. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban kell majd tisztítani. Ha a medencét egy fa közelébe építjük, a gyökerek annyira megnőhetnek, hogy a betonfalat is könnyedén átszakítják.

Ez nem azt jelenti, hogy a kertben nem lehet egyetlen fa sem, bár ha a kert nem túl nagy, akkor néha választani kell az egyik és a másik között. Ha azonban van bőven helyünk, akkor játszhatunk a méterekkel. Így élvezhetjük a napsütéses fürdőzést, a délutáni olvasást és a pihenést egy fa árnyékában.

A kert növényzetét is figyelembe kell venni a medence tájolásánál. Először is azért, mert az építési munkálatok gyakran károsítják az ilyen típusú ökoszisztémát, így egy medence telepítése hatással lehet a természetre. Az is tény, hogy a növényzet szennyeződéseket és rovarokat hoz magával, amelyek nyilvánvalóan elrondíthatják a medence vízfelületét.

Megfelelő kezelés esetén azonban a növényzet és a medence együtt élhet. Hogyan? Hagyjunk széles sávot a kedvenc virágaink és a vízfelület között, hogy minimálisra csökkentsük a szennyeződést.

Az ugródeszkák és csúszdák telepítésekor a medence tájolását is figyelembe kell venni

Ha ugródeszkát vagy csúszdát szeretnénk felszerelni, hogy megduplázzuk a szórakozást, akkor nagyon alaposan meg kell fontolnunk a medence tájolását. Az ilyen típusú tartozékok elhelyezését a vízben sem szabad félvállról venni. Az ugródeszkákat és csúszdákat a olyan helyen kell elhelyezni, ahol a napfényt eléggé visszaverik ahhoz, hogy láthatóak legyenek, de a visszaverődés ne vakítsa el a fürdőzőket.

Az ideális az, ha a csúszdát a medence egy olyan pontjára telepítjük, amely tiszta, de ahol a nap nem verődik vissza közvetlenül. Ehhez a legjobb, ha szakember tanácsát kérjük.

A medence tájolása a házhoz képest szintén megfontolandó szempont.

Ügyelni kell arra, hogy a medencét ne érje napközben árnyék, mert ez csökkentené a medencében töltött órák számát.  Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, az a medence és a ház közötti távolság. Ha túl közel van a házhoz, akkor az emberek csurom vizesen fognak besétálni az ajtón, ami minden háziasszony rémálma. Helyezzük a medencét több méterre a háztól, hogy elkerüljük a gyanúsan vizes foltokat, és alakítsunk ki egyfajta pihenő térséget, ahol a fürdőzők leülhetnek, sétálhatnak, úszhatnak és grillezhetnek anélkül, hogy a ház egész padlója vizes lenne.

A medence minden szélének szabadnak kell lennie

Ez nem kötelező. A medencét a kertben egy falhoz közel is elhelyezhetjük, ha az a pont az, ahol a napfény a leghosszabb ideig tükröződik. Ideális esetben azonban olyan helyen kell elhelyezni, amely minden oldalról megközelíthető. Ha mindezeket a tényezőket figyelembe vettük, dönthetünk a tájolásáról.