Az egyik legzavaróbb tünet a medence bealgásodása, melynek hatására akár sötétebb zöldre is változhat a víz színe. Ez előfordulhat olyan időszakban, amikor pár hétig nem használjuk a medencét, vagy csak egyszerűen nem foglalkozunk vele a nagy hőségben. A zöld víz szerencsére tisztítható, így nem szükséges az egész medencét leereszteni, és újra tele engedni.

Első lépésben meg kell mérni a víz pH értékét, és a benne lévő klór mennyiségét. A pH-nak 7,2 és 7,8 között kell lennie, a klór szintjének pedig 2 mg/liternek.

Algásodáskor jellemzően magasabb a medence pH értéke a maximum 7,8-as szintnél, ezt először vissza kell állítanunk a megfelelő szintre. Ezt pH csökkentő szerrel lehet megoldani, amit mindig úgy kell elkészíteni, ahogy az fel van tüntetve a használati leírásában. Általában a megfelelő mennyiséget előbb fel kell oldani kisebb mennyiségű vízben, majd utána a medencéhez keverni.

Ezután következhet az algák elpusztítása, amihez a klór szintjét kell megnövelni. Itt is követni kell a felhasználói utasítást, de általában 10 köbméter vízhez fél kg klórgranulátum kell, melyet szintén kevesebb mennyiségű vízben feloldva kell hozzákeverni a medencéhez.

Amint a klórszint megfelelő és a pH is beállításra került, a keringtető szivattyú bekapcsolásával biztosítani kell, hogy ezek a szerek mindenhol megfelelően elkeveredjenek a vízzel. Néhány óra után lesz szükség a pelyhesítő szerre, aminek feladata, hogy nagyobb darabkákba álljanak össze a vízben lévő szennyeződések. Ezt teszi az algával is, és a szer hozzáadása után még 1-2 órát járatni kell a szivattyút, hogy tökéletesen elkeveredjen.

A következő lépésben várni kell, általában egy fél napot vagy éjszakát, amíg az alga darabkákból nagyobb méretű csomók nem keletkeznek. Ezek már a medence porszívó segítségével összegyűjthetők, és így a víz megtisztítható.

A munka végeztével újra meg kell mérni a klórszintet. Erre két okból van szükség, ha túl alacsony értéket kapunk, akkor a folyadék nem volt túl klóros az algák elpusztítására, és valószínűleg rövid úton ismét meg fognak jelenni a vízben. Ha viszont túl magas a klórszint, akkor a vizet nem szabad a fürdésre használni, és meg kell várni az egészséges érték visszaállását. Túlzott klórozás esetén lehetőség van arra, hogy ezt a maró hatású anyagot vegyszerrel semlegesítsük.

Az algamentesítési folyamat bármelyik felnőtt által elvégezhető, ha rendelkezik a megfelelő ismeretekkel és készségekkel. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a víz kitisztítására, vagy alternatívaként a teljes vízcsere is szóba jöhet. Utóbbi a kisebb méretű medencéknél olcsóbb lehet egy tisztításnál, nagyobb víztömegeknél viszont már érdemes a szakértőre bízni a feladatot.

Szintén ügyelni kell a klór szintjének ellenőrzésére, mert különösen a gyermekekre veszélyes a nagyobb koncentráció. Nekik vékonyabb a bőrük, így jobban megérzik a rosszul belőtt arányokat. A szembe jutva a túl sok klór pedig a felnőtteknél is okozhat problémát!

Mitől lesz és mitől marad kristálytiszta a medence?

Itt olvasható