2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Búvárok a medencében – lassan és türelmesen érdemes kezdeni

Főoldal Blog Búvárok a medencében – lassan és türelmesen érdemes kezdeni
23 febr 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

A búvárkodás nem olyan könnyű, mint az úszás, de sokan már gyermekként megszeretik ezt a tevékenységet és ilyenkor még nem is olyan éles a határvonal, mint a későbbiekben. Ha valaki kedvet kapott a búvárkodáshoz, akkor akár az otthoni medencében is elkezdhet gyakorolni.

Egy életre szóló élmény

A búvárkodással való megismertetés a gyerekek számára életre szóló élmény lehet. Egyek lesznek a természettel, felfedezhetik a víz alatti világot és közben egy szórakoztató, egészséges tevékenységet végeznek. Arról nem is beszélve, hogy megtanulják, hogyan legyenek türelmesek, kitartóak és felelősségteljesek – hangsúlyozza a Sportalsub.net.

Az első lépés megtétele azonban sokszor igen nehéz, a gyerekeket pedig lassan kell rávezetni erre az izgalmas sportra. Az első fontos tanács erre nézve, hogy már korán kezdjük el őket bevonni a vízi tevékenységekbe. Minél hamarabb megismerkednek a gyerekek a víz csodáival, annál jobb. Amint fizikailag és szellemileg is felkészültnek találjuk őket az ilyen tevékenységekre, engedjük meg, hogy kipróbálják a búvárkodást. Lehet kis lépésekben is haladni.

Tehát először írassuk be őket egy úszótanfolyamra, vagy adjunk nekik búvármaszkot, pipaszettet, hogy megnézzük, tetszik-e nekik. A pipával való úszás tökéletes bevezetése a búvárkodásnak. Ez a legjobb teszt arra, hogy megnézzük, a gyermekünk hogy fog viszonyulni a búvárkodáshoz. Ha szeretik felvenni a maszkot és megfigyelni a víz alatti világot, nagy az esélye, hogy ugyanez lesz a búvárkodással is.

A lassú haladás segít a gyermeknek abban, hogy kialakuljon benne a víz iránti szeretet. Ne feledjük, hogy az ismeretlen félelmetes lehet számukra, ezért ha hagyjuk, hogy fokozatosan ismerkedjenek a vízi sportokkal, megszűnik a tétovázás. Ilyen alapozás lehet a pipaszett, a búvárszemüveg és az otthoni medencében való játékos búvárkodás.

Az sem árt, ha beszélgetünk velük a búvárkodásról. A gyerekek okosabbak és értelmesebbek, mint azt a legtöbb felnőtt feltételezi. Nem kell mindent egy tündérmesébe ágyazni, ha nyíltan és őszintén beszélgetünk a búvárkodás előnyeiről és kihívásairól, az tökéletesen megfelel. Mind a sport szórakoztató, mint a megterhelő aspektusait meg kell említeni. Ellenkező esetben elkedvetlenedhetnek, ha csak szórakozásra és játékra számítanak és teljesen mást kapnak.

A búvárkodás előnyei

Az előnyök, melyeket megemlíthetünk: kapcsolat a természettel, a szabadság érzése, új, hasonló érdeklődésű barátok megismerése, paradicsomi helyek felfedezése. Nagy előny az erő, a koncentráció növelése és az egészségre gyakorolt hatás. Fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek olyan technikai szempontokkal is, mint a légzéstechnikák, a felszerelés megismerése, a türelem és a kitartás. Ha a gyerekek reális elvárásokkal lépnek be a búvárkodásba, akkor nem kell kételkednünk abban, hogy később feladják azt.

Tanítsuk őket a víz alatti világokról. Nagyon sok nagyszerű anyag létezik, ami felkelti a gyermek érdeklődését a vízi világ iránt. Győződjünk meg arról, hogy a könyvek, videók és dokumentumfilmek megfelelnek az életkoruknak. Egy nyolcévesnek ne mutassunk cápákról szóló dokumentumfilmet és ne adjunk nekik fénykép nélküli búváros könyveket sem, tehát gondosan válasszunk e tekintetben is.

A búvárkodás fontos része, hogy milyen a felszerelés, ezt is közösen válasszuk ki. Jól illeszkedő búvárszemüveget, búvárruhát és uszonyokat kell beszerezni, ami nem könnyű feladat, amikor gyerekekről van szó. A sport gyakorlati részéhez azonban erre is szükség van.

Az oktató kiválasztásának szempontjai

Mint ahogy az sem árt, ha találkozót szervezünk egy oktatóval, vagy ellátogatunk egy búvárközpontba, ahol egy tapasztalt oktató lehet segítségünkre a tanításban. Az oktató kiválasztásakor három dolgot tartsunk szem előtt, hogy hogy érzi magát a gyerek az oktató társaságában, hogy megfelelnek-e számunkra az oktató tanítási módszerei és hogy van-e tapasztalata a gyerekekkel való bánásmódban és a búvárkodás szórakoztatóvá tételében.

Fontos az is, hogy soha ne erőltessük a búvárkodást, ez egy olyan sport, amit szeretni és élvezni kell. Ha a gyermekünk nem érzi készen magát erre, adjunk neki időt. Az pedig, hogy szeret búvárkodni, nem jelenti egyúttal azt is, hogy él-hal érte. Legyünk tisztában azzal is, hogy a búvárkodás fizikailag is megterhelő, tehát valódi érdeklődést kell mutatnia iránta, hogy készen álljon az elköteleződésre, fizikailag és mentálisan egyaránt. Hagyjuk, hogy önállóan döntse el, hogy szeretné-e elkezdeni. Ha nyomást gyakorlunk rájuk, akkor már nem lesz szórakozás az egész.

A búvárkodás egy nagyszerű sport a gyerekek számára is, amely értékes, életre szóló leckéket és fontos készségeket ad át. Az a gyermek, aki már korán megtanulja a fegyelmet, az önállóságot, a csapatmunkát és a problémamegoldást, képes lesz arra, hogy az életben bármilyen kihívást feldolgozzon. Ha a gyermekünk pedig érdeklődést mutat a búvárkodás iránt, akkor kezdjük el időben felkészíteni rá. Akár úgy, hogy az otthoni medencében búváros játékokat játszunk, mint amilyen a vízbe dobott pénzérmék összeszedése.