2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Egészségügyi előnyök és felnőttkori úszástanulás

Főoldal Blog Egészségügyi előnyök és felnőttkori úszástanulás
06 febr 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az úszás, és valamennyi medencében végezhető mozgásforma számos egészségügyi előnnyel és szociális haszonnal is jár – hangsúlyozza a BetterHealth. Remek módja ugyanis a fittség megőrzésének és a barátkozásnak is.

Az úszás egy olyan tevékenység, ami egész életen át folytatható, hisz alacsony terheléssel jár és számos fizikai és mentális előnyhöz juttat.

Legyen szó akár mellúszásról, hátúszásról vagy gyorsúszásról, ez mind kiváló edzést jelent. Ugyanis magasan tartja a pulzusszámot, növeli az állóképességet, az izomerőt és a szív- és érrendszer állapotát is javítja. Az úszás segít az egészséges testsúly elérésében, az egészséges szív és tüdő megőrzésében, edzi az izmokat és erősít. Az egész testet átmozgatja, ami szintén nagy előny.

Mint ahogy az is, hogy pihentet és nyugtat is egyben, enyhíti a stresszt, javítja a koordinációt, az egyensúlyt és a testtartást. Segítségével rugalmasabb lesz a test és a kis terhelés miatt terápiában is remekül használható sportolási lehetőség bizonyos sérülések vagy állapotok esetén. Az úszás kellemes lehűlést nyújthat egy forró napon, különösen azok érzik ennek jelentőségét, akik otthoni medencével rendelkeznek. Egy meleg nyári napon igencsak jól esik a hűs víz, nemcsak a testnek, de a léleknek is.

A medencében azonban nem csak úszni lehet, sok más szabadidős tevékenységre is jó egy otthoni medence. Ezek a játékos, akár csapatban végzett mozgásformák ugyanúgy jó hatással vannak a testre és az elmére is. Egy egyszerű labdázás a gyerekekkel nemcsak jó móka, hanem egy sok izmot megmozgató edzés is egyben, így észrevétlenül válik az egész család fittebbé.

Úszás előtt fontos, hogy válasszunk biztonságos környezetet és hogy legyünk biztosak az úszástudásunkban. A vízbe lépés vagy ugrás előtt fontos az izmok bemelegítése és nyújtása. Legyen kéznél sok folyadék, ha pedig most kezdjük az aktív sportolást, akkor csak fokozatosan növeljük az úszással töltött időt. Mint minden mozgásforma esetében, itt is fontos a rendszeresség, érdemes legalább heti egyszer úszódresszbe bújni és egyre többet és többet vállalni.

Felnőttként is meg lehet tanulni úszni

Soha nem késő megtanulni úszni, ha valakinek erre gyermekként nem volt lehetősége, felnőttként is könnyen meg tudja tanulni. Eleinte furcsa és aggasztó érzés lehet, de idővel kialakul a magabiztosság, egy olyan érzés, amire korábban nem is gondoltunk. Az új készségek elsajátítása új élményekkel gazdagítja az embert és ha valamilyen félelem áll a háttérben, az is leküzdhető.

Az úszásnak számos előnye van, egy kiváló mozgásforma és enyhíti a stresszt, megnyugtatja az idegeket és pihentető is egyben. A DuPage központ hét tippje következik a most úszni tanuló felnőtteknek.

  1. Érdemes a medence szélénél kezdeni, ahol sekélyebb a víz. Természetes, hogy aki nem tud úszni, az fél a víztől, a félelem leküzdésének egyik módja pedig, ha a sekély végén megyünk a vízbe. Itt a komfortérzetnek megfelelően lehet a víz alá bukni és itt könnyen lehet gyakorolni a légzés visszatartását, miközben a fej a felszín alatt van, tudva, hogy bármikor fel lehet jönni levegőért.
  2. Fontos, hogy legyen egy jó úszószemüvegünk, ha ezt viseljük, sokkal könnyebb lesz a víz alatti látás. Ráadásul a szemüveg kényelmesebbé is teszi az úszást, mivel megakadályozza, hogy víz kerüljön a szemünkbe.
  3. Mint ahogy minden készség elsajátításánál, itt is fontos az időtényező, tehát hasznos, ha minél több időt tölt valaki a vízben. Ez szükséges az önbizalom megszerzéséhez és a gyakorlott úszóvá váláshoz. Persze nem mindig könnyű időt szakítani az úszásra, de ez az egyetlen módja, hogy valaki megtanuljon úszni. Nyilván szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik otthoni úszómedencével rendelkeznek, de ha már heti egyszer valaki eljut az uszodába, az már egy jó alapot tud teremteni.
  4. Az úszni tanuló felnőttek számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy az arcukat a vízben tartsák, kényelmetlenül érezhetik magukat ugyanis. Pedig a hátúszás kivételével minden úszásnemnél az arc jelentős része a víz alatt van, tehát az úszástanulás fontos része, hogy hozzászokjunk ehhez az érzéshez. A gyakorláshoz szintén a sekély víz a kulcs és a rendszeresség.
  5. Ahhoz, hogy simán, harmonikusan mozogjon valaki a vízben, érdemes elsajátítania a gyorsúszás technikáját. Felnőttként azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem ez az egyetlen úszásnem, viszont ha ennek az alapjai már megvannak, akkor az egy remek kiindulópont. Ehhez pedig elméletben is érdemes tanulmányozni a mozgást, figyelni a test gördülését, a rúgásokat, a lélegzést, a kezek és a lábak helyzetét. A későbbiekben nagy hasznát vehetjük annak, ha az alapok jól rögzülnek.
  6. Az uszonyos úszás is egy segítség lehet a kezdeti időben, segít a tanulásban, egy igen hasznos eszköz.
  7. Aki pedig stabil alapokat szeretne, érdemes felkeresnie egy úszásoktatót. Sok helyen indulnak felnőtt kezdő tanfolyamok, melyek erős alapot jelenthetnek, már csak azáltal is, hogy így elkerülhető a rossz szokások kialakulása, melyek később hátráltathatják a fejlődést.