2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Érdekességek a medencékről és az úszásról

Főoldal Blog Érdekességek a medencékről és az úszásról
16 nov 2021  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Attól a pillanattól kezdve úszunk, hogy az anyaméhbe kerülünk. Nem véletlen, hogy az úszás az egyik legmegragadóbb és leghálásabb tevékenység, amelyet az emberek élveznek. Ez nem csak egy olimpiai vagy versenysport. Ez egy olyan mozgásfajta, amely lehetővé teszi számunkra, hogy enyhítsük mind a fizikai, mind a mentális panaszokat.

Ebben a bejegyzésben elárulunk néhány érdekes tényt az úszásról, amit mindenki tudni szeretne.

Valójában az úszás az egyik legteljesebb sportág, amelyet gyakorolni lehet. Bármely életkorban élvezhető. Egy sor fontos előnyt kínál, amelyek lehetővé teszik az életminőség és az életmód javítását. Sőt, még a testünk és érzelmeink rehabilitációjának elérésére is szolgál.

Az úszás egészségügyi előnyei

Javított motoros készségek, avagy nagyobb rugalmasságot biztosít az embereknek azáltal, hogy testünk legtöbb izmát használja. A rendszeres úszás erősíti ízületeinket és izmainkat, különösen a hátat.

Kevésbé terheli a csontokat és az ízületeket

Amikor a vízben vagyunk, a felhajtóerő elve miatt kevesebbet nyomunk. Ez csökkenti a mozgás és a gravitáció testünkre gyakorolt hatását. A nagy ugrálásokat leszámítva az ízületek kevésbé szenvednek, és jobb állapotban maradnak.

Kalóriát éget

Természetesen ez attól függ, hogy milyen rendszerességgel és intenzitással gyakoroljuk. Az úszás azonban óránként 500-600 kalóriát éget el. Ez teszi kiváló szövetségesévé a fogyáshoz.

Kordában tartja a krónikus betegségeket

Az úszás alacsony intenzitású aerob edzés, amelyet hosszú időn keresztül végeznek. Emiatt lehetővé teszi a koleszterin- és vércukorszint csökkentését, valamint az inzulinérzékenység növelését. Kiváló módja a cukorbetegség és a koleszterinszint elleni küzdelemnek.

Növeli a tüdőkapacitást

A megfelelő úszás megtanulásához az is fontos, hogy megtanuljunk lélegezni, ezáltal a légzőrendszer munkába áll, és megnöveli a tüdő kapacitását. Az oxigénfogyasztás növekedése együtt jár a szív vérszivattyúzási képességének növekedésével. Ez jobb vérkeringést, alacsonyabb pulzusszámot és nagyobb állóképességet eredményez. Nem kell búvárkodni ahhoz, hogy növeljük a tüdőnk kapacitását, elég, ha rendszeres úszunk.

Aktiválja az agyunkat

Az úszás elősegíti az idegi és kognitív fejlődését. Ahhoz, hogy lábaink és karjaink szinkronizálódjanak, mindkét agyfélteke és az agy mind a négy lebenyének működésére szükség van. Ezáltal az agy rá van kényszerítve a működésre, ami gyerekkorban és felnőttkorban is hatásos.

Pszichológiai előnyöket biztosít

És ha a test jól érzi magát, a lélek is érezni kezdi a hatását. Az úszás, a légzésre való koncentrálás, valamint a karunk és lábunk mozgatása a vízben olyan relaxáló hatást vált ki, amely jelentősen csökkenti a stressz és a depresszió tüneteit. Elég, ha elmerülünk a vízben, és már el is felejtettük a hétköznapi problémákat

Amit talán nem tudsz az úszásról

Ha rendszeresen úszunk, esetleg uszodába járunk, akkor lehet, hogy érdekelnek a különlegességek is. A történelem fontos része az úszás, de nem mindig működött úgy, mint napjainkban. Nézzünk pár érdekes tényt!

 • Az úszás 1896 óta része az olimpiai játékoknak. A nők 1912-től vehettek részt a versenyen.
 • A legrégebbi úszóstílus a mellúszás.
 • Az uszonyokat Benjamin Franklin találta fel.
 • A sapka viselése úszás közben lehetővé teszi, hogy gyorsabban ússzunk, mivel csökkenti a súrlódást.
 • Az első medencevíz-szűrő rendszer 1910-ben került használatba.
 • A Texasban 1915-ben épült Deep Eddy Pool a legrégebbi ismert betonmedence.
 • Az otthoni úszómedence a második világháború után vált népszerűvé az Amerikai Egyesült Államokban.
 • Az emberek csodálták a hollywoodi filmekben, például Esther Williams – Million Dollar Mermaid című filmjében látott sportos úszást.
 • A Titanic volt az első óceánjáró, amely úszómedencével és tornateremmel rendelkezett.
 • A Fehér Házban 1933-ban épült első medencét Franklin D. Roosevelt elnök kérte, aki gyermekbénulásban szenvedett, és rehabilitálnia kellett a felsőtestét.
 • A világ legmélyebb uszodája a Deepspot nevet viseli, és a Varsó melletti Mszczonówban található. A 45 méter mélységben található, víz alatti barlangokkal és egy hajó romjaival rendelkező kiképzőközpont kedvenc búvár helyszín.
 • A világ legnagyobb úszómedencéje a San Alfonso del Mar nevet viseli, és a chilei Algarrobóban található. Hossza 1013 méter, területe pedig 8 hektár. A projekt 2006-ban fejeződött be.
 • Az úgynevezett pillangó stílus az egyik legnehezebben megtanulható, mivel nagyobb mozgáskoordinációt igényel.
 • Az első úszó, aki egyetlen olimpián hét aranyérmet nyert, Mark Spitz volt az 1972-es játékokon.
 • Michael Phelps a 24 olimpiai döntőből 22-ben érmet szerzett. 2000-ben 200 pillangón, 2012-ben pedig 400 vegyesen nem szerzett érmet. Az olimpiai versenyeken 24 versenyszámban, 51 futamban és 9900 méteren vett részt, az olimpiákon nyolc világcsúccsal, egész pályafutása során pedig 39 világcsúccsal.

Ma már szinte bárki számára elérhetővé vált az úszás, a kertes házban élők pedig saját medencével is büszkélkedhetnek. Ha egészséges életre vágyunk, akkor az úszás mindenképpen segíteni fog.