2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Érdemes-e kipróbálni az úszást terhesen?

Főoldal Blog Érdemes-e kipróbálni az úszást terhesen?
29 dec 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az élet egyik alapvető alkotóeleme a víz, testünk több mint 70%-kát víz alkotja, életünk első szakaszát pedig édesanyánk méhében, a magzatvízben töltjük el. Így tud a víz visszavezetni bennünket az életünk kezdeteihez, a várandósság alatt, sőt még a vajúdás és a szülés alkalmával is segítséget nyújthat a leendő anyuka számára.

Az úszás az ember egyik legősibb mozgásformája. Más sporthoz képest az úszás remek módja fizikumunk megdolgoztatásának. Orvosok, és fitness edzők egyöntetűen úgy gondolják, hogy a terhes hölgyek számára az úszás az egyik legjobb, legbiztonságosabb mozgásforma. Mégis sok kismama tart attól, hogy a várandósság 9 hónapja alatt a medencébe merészkedjen. Most utána jártunk annak, hogy mikor szabad, és mikor nem szabad egy kismamának úsznia, és fürdőznie.

Mennyire ajánlják a kismamák számára a vízben való mozgást?

A mozgás fontos lehet akkor is, ha az ember várandós, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk állapotosan. Sokak szerint a várandós hölgyek számára a medencében töltött idő kellemesen átmozgató, és fejleszti az állóképességet, emellett segít teljesen kikapcsolni, és ellazulni. A víz tulajdonságai a várandós hölgyek testi és pszichés állapotára egyaránt jó hatással vannak, a közegellenállás, a felhajtóerő, a termikus hatás, és a nem elhanyagolható lelki hatások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kismama nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb legyen.

A vízben sokkal könnyebb a mozgás, mint a szárazföldön, így a terhesség alatt az igénybe vett ízületek sem terhelődnek tovább a mozgás alatt. Az úszással pedig búcsút mondhatunk a kellemetlen hát, és derékfájásnak, mely sokszor megkeseríti a kismamák mindennapjait. A vénás visszaáramlásra és keringésre a hidrosztatikai nyomás van jó hatással, ahogy fokozódik a vérkeringés, csökken a végtagok vizesedése is. A langyos víz pedig rendkívül jó hatással van az izomrendszerre, és a mindennapi megterhelés okozta stressz, és feszültség helyzetek is kiválóan oldódnak ebben a közegben.

Milyen vízi mozgásformát szoktak kismamáknak ajánlani?

A vízi mozgásformák közül az úszás, a lazító foglalkozások és kezelések, illetve a vízi torna is ajánlott a kismamáknak. A vízi torna esetében rendkívül fontos, hogy jelen legyen egy képzett szakember is, hiszen ő megfelelően felépített programmal fogja tudni ellátni a várandós kismamát. Fontos, hogy a várandósság alatt azokat a területeket, melyek fokozottan meg vannak terhelve (például a gerinc nyaki és ágyéki görbületeit) ne terheljük tovább a mozgás során. Éppen ezért a várandós hölgyek számára ideális választás lehet a hátúszás, hiszen ebben a mozgásformában az egész testet átnyújtjuk, könnyen megtalálhatjuk az egyensúlyt, könnyedén tudunk lélegezni, átmozgathatjuk a vállakat, és a karokat is.

A sokak által kedvelt mellúszást ilyen állapotban nem igazán szokták ajánlani a szakemberek, vagy ha mégis ezt válasszuk, akkor fokozottan figyeljünk a helyes testtartásra, és arra, hogy minden mozdulatot pontosan végezzünk el. Lazítsuk el a nyakunkat, hajtsuk le a fejünket, és figyeljünk arra, hogy egyenes legyen a gerincünk.

Veszélyekkel járhat az, ha valaki kismamaként rendszeresen úszni jár?

Bizonyos esetekben, például veszélyeztetett várandóság esetén, vagy keringési és légzési zavaroknál nem javasolt, hogy a kismama hosszabb ideig a medence vízében legyen. Más esetben azonban (Cukorbetegségnél, hátfájásnál, ödémás panaszoknál, a depresszió kezelésénél, alvászavaroknál) a lehető legjobb választás lehet valamilyen vízi mozgás. Kismamaként lényegében két dolog van, amitől érdemes lehet tartózkodni: Az egyik a 32 foknál melegebb vízben való ücsörgés, ha azokat a gyógyfürdőket szeretnénk kipróbálni melyeket különböző mozgásszervi problémák kúrálására szolgálnak, mindenképpen érdemes egyeztetni az orvosunkkal, még akkor is, ha borzalmas derék- és hátfájdalom kínoz bennünket.

Mivel az úszást szinten mindenki számára ideális mozgásformának tartják, a várandós nők sincsenek tőle eltiltva, ha azonban biztosra szeretnénk menni, mindenképpen kérjük ki a nőgyógyászunk véleményét a dologról. Gyakran felmerülhet az a kérdés bennünk, hogy a kismamák valóban érzékenyebbek-e a különböző fertőzésekre, éppen ezért fontos, hogy ha bármikor úszni szeretnénk, figyeljünk oda arra, hogy olyan uszodát válasszunk, ahol valóban megfelelő az uszoda higiéniája.  De általában, ha a méhszáj zárt, vagyis a kismama nem a terhessége legvégén jár, akkor gyakorlatilag nem igazán okozhat gondot a medence vízében való mártózás.

Láthatjuk tehát, hogy a vizes közeg kiváló lehet akkor is, ha egy kismama mozogni szeretne. A medencézés, és az úszás ugyanis nem terheli meg a szervezetet, feltölt energiával és kellően ellazít. A vízi mozgás segíthet a kismamának abban, hogy továbbra is aktív életmódot tudjon folytatni, ez azért is fontos, mert köztudott, hogy ha (orvosi engedéllyel) a terhesség ideje alatt valamilyen sportot űzünk, akkor az már a szülést, illetve az az utáni regenerálódás, és felépülést is meg fogja majd könnyíteni.