Sokan a medencéket tekintik fő elemnek az otthonukban, főleg, amikor az időjárás melegedni kezd. Ilyenkor a napokat és az éjszakákat is eltölthetjük benne, az új technológiáknak köszönhetően akár 24 órán át számíthatunk a fűtött vízre az év bármely szakaszában.

Azonban fontos megérteni, hogy ha nem ápoljuk, és nem tartjuk karban a medencét, akkor nem fogjuk tudni sokáig élvezni a vizet. Többféle karbantartási módszer létezik, ezeket azonban két csoportra szoktuk osztani. Az egyik a kézi, a másik az automatikus.

Az automatikust azok szokták használni, akik vonakodnak sok időt eltölteni a medence tisztításával. Ezekkel a legtöbb esetben már fel vannak szerelve, ilyen lehet például a vízszűrőrendszer, amely lehetővé teszi a nagyobb és kisebb szennyeződések eltávolítását is.

Ezeknek az automatikus készülékeknek egyik nagy előnye, hogy javítják a vízkezelést végző termékek hatékonyságát, mivel folyamatosan mozgásban tartják. Ez lehetővé teszi a holt vizek elkerülését, így a tisztítás nemcsak gyors lesz, hanem hatékony is.

A tisztítás

A kémiai kezelések nem tartoznak az automatikus tisztításba, mégis szükség van rájuk, ha azt akarjuk, hogy egészséges legyen a felhasználók számára. Igaz, ha a medence alját az algák és más meszes lerakódások nélkül tartjuk, akkor a vízkezelés még egyszerűbb lesz.

Sokan úgy vélik, hogy a medence takarítása télen egyenlő a nullával, és gyakran vízkezelés sem kell hozzá. Azonban ez nem teljesen igaz. Amint befejeződik a tél, érdemes üzembe helyezni a víztisztítót, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket és a méreganyagokat is.

A szennyeződéseket kiküszöbölhetjük a piacon kapható kémiai kezelésekkel, amelyek nem igényelnek nagy erőfeszítést, csak egy kis évenkénti beruházást. Mégis figyelembe kell venni a külső tényezőket, amelyek befolyásolják a tisztítást. Ez a napsugárzás, és amikor a hőmérséklet 20 és 25 fok között ingadozik.

Amikor a pH veszít a stabilitásából, akkor az algák gyorsabban bomlanak és szaporodnak. Emellett a viharok is zavarossá teszik a medencéket, ami szintén negatív hatással lesz, amennyiben nincs elegendő fertőtlenítőszer benne ahhoz, hogy ezt megelőzzük. Algaellenes védelemmel kell ellátni a vizet, és figyelni a pH egyensúlyra.

Ellenőrzés

A medence első használata előtt ellenőrizzük, hogy kell-e valamilyen javítást elvégezni, mivel télen kophat, repedhet a csempe. A tisztításhoz használjunk keféket, savakat, azonban szappant soha, mivel a klórral reagálhat. Adjunk algaellenes szert hozzá, ezután ellenőrizzük a szűrőt, hogy a szivattyúk tökéletesen működnek-e, majd hagyjuk 24 órán keresztül bekapcsolva.

Figyeljünk a gyerekek biztonságára, ilyen lehet a fából készült kerítés, vagy a drótkerítés. Mindenképpen ellenőrizzük a medence higiéniáját is.

Készüljünk egy elsősegély ládával a nem várt eseményekre. A medence használata előtt távolítsunk el minden szemetet, törmeléket, amik a víz felületén, vagy akár a szivattyúkosárban is lehetnek. Adjunk a vízhez naponta klórt, és ellenőrizzük a pH-t. Ha medencét ponyvával takarjuk le, akkor csökkentjük a vízveszteséget is.