2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Ezért nem szabad túl sok klórt adni a kerti medencénk vízéhez

Főoldal Blog Ezért nem szabad túl sok klórt adni a kerti medencénk vízéhez
15 okt 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Legyen szó bármekkora méretű kerti medencéről, a vízkezelésről soha nem szabad megfeledkeznünk, hiszen enélkül nagyon rövid időn belül be fog koszolódni, zavarossá fog válni a medence vize, a medencézés pedig igen költséges lehet akkor, ha a medence vizét néhány hetente teljesen le kell cserélnünk.

Normál esetben az egész nyári szezon alatt elég a medencénk vízét egyszer lecserélni, ha azonban a kerti medence karbantartásáról, pontosan a vízkezelésről megfeledkezünk, akkor azzal számos kellemetlen szituációt fogunk tudni előidézni. A kristálytiszta víz ugyanis pár nap alatt elkezdhet bezöldülni, majd ezt követi a nyálkásodás. Ilyen állapotban pedig nagy valószínűséggel senki nem tudna önfeledten megmártózni a habokban akkor sem, ha egy saját kerti medencéről van szó.

Ha klórt nem teszünk a medencénk vízébe, akkor a vizet akár 1-2 hetente leengedhetjük, majd újra tölthetjük, ez pedig igencsak meg fogja terhelni majd a pénztárcánkat. Van, aki ódzkodik attól, hogy saját kerti medencéjébe klórt tegyen, hiszen egy vegyszerről beszélünk, és tart annak káros hatásaitól.

Utána járunk most annak, hogy miért is fontos a klór akkor, ha a medencénk vízét szeretnénk sokáig tisztán tartani, illetve az is kiderül, hogy ezt a vegyszert hogyan, és miként kell biztonságosan alkalmazni.

Hogyan használjuk a klórt a kerti medencénk esetében?

Ahhoz, hogy a klórt valóban biztonságosan tudjuk használni, elengedhetetlen, hogy alaposan körül járjuk a témát, hiszen, ha a víz kezelést nem megfelelően végezzük el, akkor az akár komoly veszélyekkel is járhat a fürdőzőkre nézve. Fontos elsősorban az, hogy legyen egy vízforgató a medencébe akkor, ha a klórt biztonságosan szeretnénk alkalmazni. A vízforgató fogja tudni ugyanis biztosítani azt, hogy a medence vízébe megfelelően elkeveredjen a vegyszer.

A klór a vízben megtalálható, és tenyésző mikroorganizmusok elpusztulása miatt fontos, ugyanis ezek felelősek a különböző fertőzésekért, illetve ezek teszik a medence vizét is zavarossá. Szakértők szerint az ideális klórtartalom 0,6-1 milligramm literenként, így ahhoz, hogy kiszámoljuk azt, hogy mennyi klórra lesz szükségünk, elsősorban tudnunk kell a medence űrtartalmát.

Mennyi klórra lesz szükségünk?

Egy kör alakú medence esetében ezt a képletet kell használnunk ahhoz, hogy kiszámítsuk azt hogy mennyi klór kell a medencénk vizébe: sugár2 x π x mélység.

Egy hagyományosnak mondható 305×76 centiméteres kerek kerti medence esetében az alábbiak szerint tudjuk ezt kiszámolni: 1,525 m x 1,525 m x 3,14 x 0,76 m = 5,55 m³, ez tehát azt jelenti, hogy ekkora méretű medencébe 5550 liter víz van. Egy ekkora mennyiséghez pedig 3,33 – 5,55 gramm klórra lesz szükségünk a vízkezelés során.

Egy négyzetalakú kerti medence esetében pedig még könnyebb dolgunk van akkor, ha ki szeretnénk számolni azt, hogy mennyi klórt kell a vízbe tennünk. Ilyenkor meg kell szoroznunk a medence szélességét és a hosszúságát. Egy standard négyzet alakú medencénél ez 260 x 170 x 60 = 2,65 m³, vagyis egy ekkora medencébe 2650 liter víz fér, a klórmennyiség pedig ebben az esetben 1,59-2,65 gramm.

Milyen formában tudjuk hozzáadni a medencénk vizéhez a klórt?

Teljesen természetes dolog az, hogy a fertőtlenítést követően a mi feladatunk a medence vizét szinten tartani. Ezt megtehetjük olyan klórtablettával is, melyet egy úszóadagolóba kell helyeznünk, ez egy rendkívül praktikus megoldás, de ennél is a víz mennyiség függvényében kell adagolnunk a tablettákat.

A pontos adagolást azonban minden esetben feltüntetik a gyártók a csomagoláson is, ettől pedig nem igazán érdemes eltérni. Az ilyen formában kapható klórtabletták lassan oldódnak fel, így lehetséges, hogy heti 1 alkalommal kell azokat cserélni/utántölteni.

A piacon megtalálhatóak ma már azok a kombinált tabletták is, melyek a klór mellett már az algaölőt is tartalmazzák. Vásárolhatunk olyan 4 az 1-ben tablettát is, amely a vizünk folyamatos klór, algátlanító, illetve pelyhesítő ellátásáról is gondoskodni tud. Talán ez lehet a biztos megoldás azoknak az embereknek, akik túlságosan sokat nem szeretnének foglalkozni a vízkezeléssel. Ha azonban a tabletta nem szimpatikus számunkra, akkor a klórt hozzáadhatjuk még a medencénk vizéhez folyadék, illetve granulátum formájában is.

Mi történhet akkor, ha túl sok klórt adunk a medence vízéhez?

Bár ez a vegyszer valóban egy viszonylag olcsó fertőtlenítőszer, mindenképpen érdemes vele óvatosan bánnunk, ha a medence vizének tisztaságát szeretnénk vele fenntartani. Ha nem tartjuk be a pontos adagolást, akkor a túlságosan magas klórtartalommal rendelkező víz okozhat bőr irritációt (kiütést, bőr viszketést, kiszáradt bőrt), és csípheti a szemünket is. Emellett a túl sok klór akár a fürdőruhánkat is tönkre tudja tenni.

Mivel a kisgyermekek bőre jóval érzékenyebb, mint a felnőtteké, legyünk különösen körültekintőek akkor, ha kisgyermek is van a családban, hiszen az ő esetükben komoly bőrproblémát is elő idézhet az, ha túl sok klór került a medencébe.

Ebben az esetben akár kipróbálhatjuk azokat az alternatív fertőtlenítőszereket is, melyek oxigénnel működnek.