2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Fontos a biztonság – akár kültéren, akár beltéren van a medence

Főoldal Blog Fontos a biztonság – akár kültéren, akár beltéren van a medence
06 febr 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Sokan szeretnének otthonunkban medencét telepíteni és ilyenkor el kell dönteni, hogy bel- vagy kültéri medencét tervezünk-e.

A Godo Pools&Spas a beltéri medencékhez ad hasznos tippeket, hangsúlyozva, hogy a beltéri medence igazán jó lehetőség, ha szeretnénk élvezni az úszást azokban a hónapokban is, amikor a hőmérséklet miatt ez a szabadtéri tevékenység nem végezhető. Egy beltéri medence ugyanis télen is lehetővé teszi számunkra, hogy a külső hőmérséklettől vagy az időjárási körülményektől függetlenül úszhassunk. A beltéri fűtött medencék növelik otthonunk értékét, és az év bármely napján lehetőséget kínálnak a mozgásra, és itt nemcsak az úszásról van szó, hanem a vízi tornáról, jógáról és más vizes sportokról.

A beltéri medencék nagy előnye, hogy könnyebb a karbantartásuk, részben azért, mert el vannak szigetelve a külső tértől, így sokkal könnyebben tisztán lehet tartani, mintha növényekkel és rovarokkal lennének körülvéve. Egy másik nagy előny, hogy így jobban el vagyunk szigetelve, így jobban biztosítva van a magánélet, az intimitás. A beltéri medencék ráadásul sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy kültéri fűtött medence, ahol a víz hője folyamatosan távozik még akkor is, ha éjszakára letakarjuk egy ponyvával.

Mint ahogy a kültéri medence esetében, a beltéri medencékénél is elemeznünk kell a víz pH-értékét, vigyáznunk kell a baktériumokkal, gombákkal és más kórokozókkal, melyek a nedves helyiségben szaporodnak és feladat a víz hőmérsékletének szabályozása is, valamint az, hogy a fűtési rendszer megfelelően működjön. Figyelembe kell venni azt is, hogy ahol fűtött medence található, ott a hőmérséklet alacsonyabb, mint ami az emberi szervezet számára kényelmes, ez a külső és a belső medencékre egyaránt igaz.

Biztonságban az otthoni medencében

Mint ahogy az uszodában, úgy otthon is van pár alapszabály, amit érdemes betartani a biztonságunk érdekében – hívja fel a figyelmet a worldinsurance.com. Először is fontos meggyőződni arról, hogy mindenki tud úszni. Ha egy egész gyereksereget lát vendégül valaki, érdemes ezt a szülőkkel is egyeztetni, hogy van medence és aki nem biztos magában, az viseljen mentőmellényt vagy más biztonsági eszközt. Akik pedig egyáltalán nem tudnak úszni, azokat nem szabad a vízbe engedni.

Érdemes beosztani a felnőtteket, hogy ki milyen időtartamban néz a gyerekekre, egy idő után ugyanis a figyelem tompul. Soha nem szabad tehát megengedni, hogy a gyerekek felügyelet nélkül legyenek a medencében és mindig legyen valamilyen életmentő felszerelés a medence közelében – dobókötél, mentőhorog stb. Nem szabad engedi, hogy olyan játékok legyenek a víz közelében, melyek potenciális veszélyforrást jelentenek és az elektronikai eszközöket is érdemes távol tartani a víztől, nedvességtől.

Ha a gyerekek fáradtak, akkor ne engedjük őket vissza a vízbe és nagyobb étkezések után sem. Ha például szülinapi zsúrt szervezünk, a torta utánra inkább egy szárazföldi játékot szervezzünk, hogy ne ugorjanak vissza azonnal a vízbe. Amikor pedig nincs használatban a medence, tanácsos kiszedni a vízből a játékokat. Ezek ugyanis kísértést jelenthetnek a gyerekeknek, akik megpróbálhatják elérni a medencében lévő tárgyat.

A medence körül jó, ha van biztonságos kerítés és arról is győződjünk meg, hogy a gyerekek nem tudnak átmászni vagy átpréselődni ezen a kerítésen. A medencétől távol érdemes tartani a medence vizének kezeléséhez használt vegyszereket, ezeket olyan helyre jó elrejteni, ahol nem tudnak hozzáférni a gyerekek. A biztonság egyik alapja a tiszta medence, a piszkos víz számos betegség és fertőzés forrása lehet, nem beszélve arról, hogy egy látványosan szennyezett vízben senki nem akar majd úszni.

Tanácsos rendszeresen ellenőrizni a medencét, és keresni az elhasználódás jeleit, szakadásokat, sérüléseket, a károsodásokat, rozsdásodásokat. Soha nem szabad engedni, hogy olyan személy használja a medencét, aki alkoholos befolyásoltság alatt áll. A statisztikák szerint a serdülők és a felnőttek körében a vízi halálos balesetek 70 százalékánál szerepet játszott az alkoholfogyasztás. De ugyanígy, ha az időjárás nem megfelelő, akkor is távol kell maradni a medencétől, tehát viharban, esőben, villámlások közepette nem szabad a vízbe menni.

Az otthoni medencének számos előnye van, de legalább ugyanennyi felelősséggel is jár. A medence kiépítése önmagában is költséges, azonban mindig fennáll a sérülés veszélye, legyen szó valamilyen nagy viharról vagy más katasztrófáról. Érdemes tehát a lakásbiztosítást úgy megkötni, hogy erre is fedezetet nyújtson.

A nyári hűsölésnek más módja is van, ilyen például a kerti slag, amivel szintén remek móka a játék. De ugyanígy szeretik a gyerekek a vízipisztolyokat és akár a vízilufikat is, vagy egyszerűen, ha hűsölni szeretne valaki, egy vízpermetező is jó szolgálatot tehet. Persze a saját medence nyújtotta élményeket és lehetőségeket ezek nem tudják nyújtani, de a nagy nyári melegben remek kikapcsolódást jelenthetnek.