Az úszósapka használata számos uszodában nélkülözhetetlen kiegészítő. Igaz, hogy nem mindenki szereti használni, azonban nagyon hasznos eszközünk.

Néhány külföldi országban a nyilvános medencékben kötelező az úszósapka használata. Ennek nemcsak higiéniai okai vannak, hanem ezáltal megvédjük a füleket a zajtól, a hajat pedig a klórtól. Ráadásul kényelmi szempontból is fontos, mivel a hosszú haj nem fog ránk gabalyodni, ahogy a mellettünk úszó személyre sem.

Amennyiben külföldre utazunk, és szeretnénk elmenni fürdőzni egyet, mindig nézzük meg, hogy kötelezik-e az úszósapka viselését!

A latexből készült úszósapkák szinte teljesen szárazon tartják a hajat, így funkcionális tartozékként szolgálnak. A viselésük nem gátolja az úszószemüveget sem, sőt, inkább segíti, mivel a gumi tartozék nem fogja húzni a hajat. Emellett a pántokat is a helyén tartja, tehát bosszankodás nélkül tudjuk leúszni a ránk váló távolságot.

Ami az alapanyagokat illeti, fontos szem előtt tartani, hogy mindenki megtalálja a kedvencét, nem muszáj a szoros latexet viselnünk.

Miért fontos a használata?

Habár nem minden helyen kötelező a viselése, érdemes megismerkedni az előnyeivel. Ezután lehet, hogy a kerti medencében is inkább az úszósapka használata mellett döntünk, és nem fogjuk többé kellemetlenül érezni magunkat miatta.

Higiénikus

A mai világban nem győzzük kihangsúlyozni a higiénia fontosságát. Gondoljunk arra, amikor kellemesen úszunk, és egy hatalmas hajszál tekeredik az ujjunk közé. Ez akkor bosszantó, amikor másnak a hajáról van szó, és azt kell fogdosnunk. Ha pedig kilométeres hajszálak keringenek a vízben, akkor a szűrők is eszünkbe juthatnak, a rendszeres dugulásokkal együtt.

Amennyiben az úszósapka mellett döntünk, akkor nem fogjuk elveszíteni a hajszálainkat, így nem fog más mellett úszkálni, és a szűrőben sem halmozódik fel. Ezáltal segítünk abban, hogy a medence tiszta maradjon.

Segít melegen tartani a szervezetet

Azt is tudnunk kell, hogy a vizes fej egyet jelent a hideggel. Az úszósapka használata mindig segít abban, hogy melegen tartsuk a szervezetet. A téli hónapok során sokkal jobban fogjuk bírni az úszást, ha biztonságban tartjuk a fejünket, és kevesebb megfázással kell majd számolnunk.

Véd

Amikor medencébe indulunk, akkor a saját hajunk védelmére is gondolni kell. A vízben lévő vegyi anyagok gyorsan kikezdenek a hajjal, amitől szárazzá, törötté és fakóvá válhat. Ha pedig festett hajunk van, akkor a színét is módosíthatja, amit minden bizonnyal mindenki szeretne elkerülni. Nem véletlen, hogy a profi úszók, akik sok időt töltenek a medencében, mindig védik a hajukat a klórtól.

Csökkenti az ellenállást

Sokan nem tudják, de a haj ellenállást hoz létre a vízben, ami lassítja az úszót, és csökkenti az állóképességet. Ilyenkor az úszósapka alá préselt haj csökkenti az ellenállást, ami a versenysportot űzők számára elengedhetetlenül fontos.

Az úszósapka használata nem büntetés, nem kell tőle undorodni. Inkább tartsuk észben ezeket az előnyöket, és válasszunk megfelelő méretűt. Ha a sapka túl szoros, akkor hajkárosodást okozhat, ráadásul a fejünket is nyomni fogja, ami idegesítő is.