A gyerekeknek mindig különös figyelmet kell szentelni a medence közelében, hiszen rájuk még sokkal több veszély leselkedik, ráadásul baj esetén is segítségre szorulnak. A fürdőzés közben ezért mindig be kell tartani a szabályokat, így a pancsolás mindig gondtalan és örömteli emlék maradhat. Ebben a bejegyzésben olyan alapvető óvintézkedéseket tekintünk át, amelyeket mindenkinek követnie kell a medencézés során.

Soha se hagyjuk magukra a kicsiket

A legtöbb baleset abból következik be, hogy a kicsiket a szülők vagy más rokonok magukra hagyják a vízben. Ez általában csak egy pár percre történik, de baj esetén már ez az időtartam is túl sok. Az alapvető szabály tehát az, hogy a kicsiket sohasem szabad egyedül hagyni a medencében. Ha halaszthatatlan tennivalónk van, akkor ki kell őket szedni a vízből, és később folytatni a fürdőzést.

Más gyerekekre is figyeljünk

Szintén a fentiekhez kapcsolódik, hogy sohase hagyjuk őrizetlenül a vízfelületet, ha a medencénk olyan helyen található, amit nem véd zárható kerítés. Ha ez nem lehetséges, akkor távolítsunk el minden olyan dolgot a közeléből, melyre felmászva a gyerekek a vízbe eshetnek. Ezzel elkerülhetjük, hogy ha a kicsik egy hirtelen ötlettől vezérelve fürödni akarnak, kitegyék magukat a veszélyeknek.

Ez akkor is igaz, ha a saját gyermekeinkre tudunk figyelni, de más gyerekek bejárhatnak hozzánk. A medencénkért mi vagyunk a felelősek, így tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a szomszéd kicsiket se veszélyeztesse! Ha pedig azt látjuk, hogy mások gyermekei felügyelet nélkül próbálnak pancsolni, ne habozzunk beszélni a szüleikkel, és felhívni a figyelmüket a biztonságos fürdőzés alapjaira!

Ügyeljünk a nagyobbakra is

A nagyobb gyerekek, tinédzserek már önállóan is fürdőzhetnek, de a féktelen szórakozás során gyakran elvetik a sulykot. Velük is ismertetni kell a fennálló veszélyeket, hogy a közös pancsolás ne torkolljon valamilyen tragédiába.

El kell nekik mondani, hogy fejest ugorva komolyan megsérülhetnek a kisebb vízszint esetén, a legmelegebb órákban pedig kitehetik magukat a napszúrás veszélyének. A már majdnem felnőtt fiataloknál pedig külön veszélyforrás lehet az alkohol, melyből az ifjak nem ismerik még a mértéket, és fulladásveszélyt okozhat. Tudatosítani kell a serdülő korosztállyal is, hogy a medence nem az alkohol barátja.

Közös fürdés

Ha a fenti szabályokat betartjuk, és megismertetjük a gyerekekkel is, akkor a medence a családi szórakozás központjává válhat. A legnagyobb melegben sem kell majd a túlzsúfolt strandokra járni, a megspórolt belépőkön pedig hamar visszahozza a beruházás az árát.

A pancsolás mindig egy olyan dolog, amit korhatár nélkül tudnak élvezni a kicsit és nagyok, így kiváló közös programot jelent minden korosztálynak. A szórakozás mellett pedig a nagyobbak tanulhatnak is, hiszen miközben a vízben játszanak a kisebbekkel, megismerik a felelősséget és a gondoskodást. Ezt ráadásul úgy teszik, hogy nem érzik kötelességnek vagy kényszernek, és kellemes érzéssel gondolnak később vissza ezekre az emlékekre.