2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Hidegvíz, melegvíz – melyik jobb az úszáshoz?

Főoldal Blog Hidegvíz, melegvíz – melyik jobb az úszáshoz?
02 febr 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az, hogy a testünk milyen hőmérsékleten érzi magát a legjobban a vízben, számos tényezőtől függ, például az anyagcserénktől vagy a vízben végzett testmozgás erejétől. Az emberek túlnyomó többségének testhőmérséklete 36 és 37 fok körül van, bár egyesek hajlamosabbak a megfázásra, mint mások. Az sem ugyanaz, ha sokáig mozdulatlanul maradunk a vízben, mint ha állandó mozgásban vagyunk.

Amikor úszunk, testünk izmainak nagy részét használjuk, és ez általában aerob testmozgás. Ha a hőmérséklet alacsony, az erek kitágulnak, hogy a meleg vér növelje a testhőmérsékletünket. Ha nem tudjuk korlátozni az áramlást, az erek újra megnyílnak, növelve a hipotermia kockázatát.

Az, hogy pontosan milyen hőmérsékleten kezdjük érezni a hideg hatását, személytől függ, bár általában nem tanácsos sokáig 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodni. Másrészt, ha a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, akkor melegről beszélünk, ami intenzív testmozgás esetén kiszáríthat minket.

Ezért az ideális hőmérséklet 20 fok felett és 31-32 fok alatt van. Bár egyik véglet sem jó, a hideg és a meleg között mindig jobb, ha a hőmérséklet kissé hűvös, 25 fok körüli.

A melegvíz előnyei

A melegvízzel való rövid fürdésnek vagy zuhanyzásnak számos előnye van, mind fizikailag, mind mentálisan.

  1. Ellazítja a test izmait

A forró víz kitágítja az ereket és javítja vérünk oxigénellátását. Ezáltal az izmok több oxigénhez jutnak, ami felgyorsítja a regenerálódást, és enyhíti az izomfájdalmat és a fáradtságot.

  1. Csökkenti az agyi fáradtságot

Hazaérve, levetkőzni, cipőt levenni és forró zuhany alá menni még a legidegesebb embert is megnyugtatja. A magas vízhőmérséklet lefekvés előtt értágulást okoz, és utána segít elaludni. A pihentető forró fürdő kulcsa, hogy szokássá tegyük. Ez lesz a tökéletes szövetségesünk a stressz és a szorongás érzésének kezelésében. Tanulmányok szerint a melegvíz jelentősen csökkenti a jövővel kapcsolatos pesszimista gondolatokat, megnyugtatja a testet és az elmét. Amikor kiszállunk a forró vízből, a testünk testhőmérséklete kissé lecsökken, ami az agyat zsibbadásra készteti.

  1. Enyhíti a fejfájást

Mi lehet jobb masszázs, mint egy forró vízsugár a fejre? A hő kitágítja az ereket, és lehetővé teszi, hogy az oxigén eljusson a sejtekhez az egész testben. Az értágításnak köszönhetően megszünteti a fejfájás lüktető fájdalmát.

  1. Csökkenti az orrjáratok torlódását

Amikor forró vízzel zuhanyozunk, a felszabaduló gőz segít az orrjáratok tehermentesítésében és az orrmelléküregek tisztításában, megkönnyítve a nyálka eltávolítását. Tavasszal az időjárás változásai miatt hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, így egy forró fürdővel segíthetünk magunkon.

  1. Megszünteti a toxinokat

A melegvíz a bőrünkön javítja a keringési rendszerünket, megnyitja a pórusokat, tehát megkönnyíti a méreganyagok távozását. Ezenkívül serkenti a keringési és nyirokrendszert, lehetővé téve a szervezet számára, hogy a már nem szükséges salakanyagokat minél gyorsabban elvezesse és kiürítse.

A hidegvíz előnyei

A hidegvíz számos olyan jótékony hatással lehet a szervezetünkre, amely évszázadok óta ismert, és amelyet különböző civilizációk használtak egészségi állapotuk javítására.

  1. Javítja a keringést

A hidegvíz egyik fő előnye, hogy javítja a szív- és érrendszeri egészségünket. Valójában, ha hidegnek vagyunk kitéve, a szívverésünk megnő és az erek összehúzódnak. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett nyomás következtében a vér gyorsabban áramlik, így javul a vérkeringés az egész testünkben. Célszerű váltogatni a hideg és meleg zuhanyzást.

  1. Segít megtisztítani az elménket és a testünk állapotát

A hidegvíz másik legfigyelemreméltóbb jótékony hatása a szervezetünkre az az azonnali érzés, hogy elveszi a letargiát. Valójában, amint belemerülünk, észrevesszük, hogy aktívabbak és tisztábbak vagyunk. Ennek oka, hogy az idegrendszerünk neuronjai azonnal megkapják a bőrünk hőreceptorainak információit, és a hidegre adott megfelelő választ továbbítják az idegrendszerünk szabályozó részeinek. Ez a reakció az, ami magasabb fokú éberséget és aktiváltságot biztosít számunkra.

  1. A hidegvíz javítja a lelkiállapotunkat

Az előző előnyök mellett azt is el kell mondani, hogy a hidegvíz kedvezően hat a hangulatunkra. Valójában a testhőmérsékletünk és a hidegvíz között keletkező hősokk serkenti a noradrenalin termelődését az agyban. Ez felelős az agy aktiválásáért, és ezáltal egy sor olyan előnyös hatást vált ki, amely a szorongás, a stressz és a jobb hangulat elleni küzdelemhez kapcsolódik.

  1. A hidegvíz serkenti az anyagcserénk működését

A hidegvíz másik előnye, hogy egy nagyon érdekes reakciót is kínál: amikor hidegnek vagyunk kitéve, a testünk aktiválódik, és nagyobb energiafelhasználást igényel, hogy belsőleg szabályozza a hőmérsékletét. Így amikor hidegnek vagyunk kitéve, elkezdjük elégetni a zsírokat és a cukrokat, amelyekre a testünknek szüksége van ahhoz, hogy a test hőmérsékletét a megfelelő szinten tartsa. Ha fogyni szeretnénk, a hidegvíz kiváló szövetségesünk lehet.