Az egyre nagyobb medencéket látva sokakban felmerül a kérdés, vajon négylábú házi kedvencünk is együtt fürdőzhet velünk a legnagyobb melegekben? Erre van lehetőség, érdemes viszont néhány jó tanácsot megfogadni ahhoz, hogy a nyári csobbanás nekünk és kutyánknak is kellemes élmény maradjon.

A kutyának is egészségesnek kell lennie

Ahogy beteg embert sem szabad a medencébe engedni, úgy a négylábú társunknak is tökéletesen egészségesnek kell lennie. Erről a különféle parazita- és féregellenes szerekkel tehetünk, kiegészítve a kutya bundájában lakó vérszívók elleni védelemmel. Az állatorvos mindegyikre tud hatásos megoldást ajánlani, ráadásul az egyre modernebb állatgyógyászati készítményekkel ezek a feladatok úgy is megoldhatók hosszabb időre, hogy viszonylag ritkán kell csak felkeresni a rendelőt.

A kutya egészsége számunkra is fontos, hiszen a medencénk egy zárt ökoszisztéma, melyben az esetlegesen beteg állat számos fertőzést tud átadni a családunk számára.

Hogyan védjük meg kedvencünket

A vízben felhasznált szerek, közülük is főleg a klór jelenthetnek veszélyt a háziállatunkra. Ez még embereknél is okozhat szem- vagy bőrirritációt, a kutyáknál pedig hatványozottabban jelentkezhet a probléma. Mindig be kell tartani az adagolási útmutatókat, így a tünetek kialakulása elkerülhető.

A kutyánk azonban még tökéletes klórszintnél is megérezheti ennek az alapvetően maró anyagnak a hatásait, ennek elsődleges tünetei a bunda- vagy a bőr szárazsága. A tömegesen kihulló szőrszálak megkeseríthetik az életünket, az állat pedig a folyamatos vakarózásával komolyabb problémákat is okozhat magának. A felsértett bőrfelületén könnyebben megtapadhatnak a kórokozók, a sebek pedig el is fekélyesedhetnek.

Ezek elkerülésének érdekében minden alkalommal, amikor befejeztük a négylábú kedvencünkkel a fürdőzést, érdemes átmosni a bundáját. Ha más lehetőség nincs, egy kerti slag vagy pár vödör tiszta, langyos víz is megfelelő, hogy a megtapadt klórt leöblítsük. Amennyiben van rá lehetőségünk, vásárolhatunk speciálisan kutyáknak kifejlesztett sampont, mely nem csak tisztít, hanem ápolja is a bundát. Ezzel amúgy a bolhák vagy más élősködők ellen is tehetünk. Emberi használatra készült tusfürdőt vagy sampont nem szabad használni, mivel ezek szintén kiszáríthatják az állat szőrét vagy bőrét.

Bár viccesnek tűnhet, nem szabad a kutyát közvetlenül a vízbe dobni, mivel a rekkenő hőségből a hidegebb vízbe érve szívmegállása következhet be. Ami még valószínűbb, az a pánikba eső kutya reakciója, aki minden erejével azon lesz, hogy kiküzdje magát a vízből, eközben pedig akár súlyos sérüléseket is okozhat a szintén ott lévő embereknek, vagy véglegesen tönkre teheti a medencét.

A kutyát is fokozatosan kell hozzászoktatni a vízhez, főleg, ha első alkalommal találkozik vele. A beszoktatást követően pedig már önmaga fog beugrani, és részt venni a szórakozásban. Arra is figyelni kell, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a medencét, mivel a háziállat nem tud megfelelően mérlegelni, és ha a beugrás után nem tud kijutni, előbb-utóbb belefulladhat.