A medence számos szórakozási lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de az önfeledt pihenés csak akkor lehet teljes, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Ezekkel elkerülhetők a balesetek és a súlyos sérülések, és csak a vízre koncentrálhatunk.

Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyekkel egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a problémákat a fürdőzés közben.

A nap okozta sérülések

Nyáron az egyik legnagyobb veszélyforrást a nap jelenti. 11 és 15 óra között egyáltalán nem javasolt fürödni, még akkor sem, ha borult az ég. Ilyenkor ugyanis hatalmas mértékű az UV sugárzás, ami az évek során bőrrák kialakulásához vezethet.

A nap hője pedig hőgutát okozhat. Fürdőzés közben nem vesszük észre, hogy a testünk túlhevül, az agyunkban pedig olyan folyamatok indulhatnak meg, melyek szédüléshez, hányingerhez, ájuláshoz vagy még súlyosabb tünetekhez vezetnek. Ezeknek többségében kórházi kezelés a vége, a vízben történő eszméletvesztés pedig végzetes is lehet. Érdemes mindig valamilyen fejfedőt használni, ami lehet baseballsapka, kendő, nyári kalap vagy úszósapka is.

Bár nem végzetes, de nagyon kellemetlen tünet a napégés is. Az erős napfénynek kitett bőrfelület a nyári időszakban akár néhány óra alatt is súlyosan leéghet, ilyenkor néhány napig minden mozdulat csak kínkeservesen megy. A leégés veszélyét naptejekkel ugyan lehet csökkenteni, de az egyetlen biztos megoldás a még fehér bőr fokozatos barnítása, illetve a legnagyobb déli meleg elkerülése.

A gyerekekre leselkedő veszélyek

A gyerekekre, de ide vehetjük a már magatehetetlenebb idősebbeket is, különösen veszélyes lehet a medence. Soha, semmilyen körülmények között nem hagyhatjuk magukra őket a vízben, ha csak egy pillanatra is el kell rohannunk valahova, akkor a kicsiket ki kell parancsolni a vízből.

Ez még akkor is igaz, ha a víz szintje alacsony, hiszen egy szerencsétlen esés vagy pánikroham miatt akár pár centis vízbe is bele lehet fulladni. A legkisebbeknek veszélyesek lehetnek még a medence kisebb részei, zárósapkák, szelepek, fülecskék vagy játékok, amelyeket szájba véve leszippanthatnak.

Ezeket a főbb szabályokat betartva azonban szinte nincs is jobb nyári szórakozás a gyerekeknek, mint egy medencében való fürdőzés. A kellemes hűsítő mellett a kicsik minden izmát is átmozgatja az egész napos úszkálás, így mindenképpen érdemes felállítani a vízfelületet a kertben.

Az alkohol nem a medencébe való

Bár a filmekben koktélt szürcsölgető sztárok nem ezt a képet sugallják, az alkohol valójában nem a medencébe való. Nyáron amúgy is csak mértékkel szabad sört, bort vagy töményet inni, mivel könnyen megtréfálhatják még a felnőtteket is.

A medencében viszont egyenesen életveszélyes, ha bódult vagy részeg állapotban fürdőzünk. Utóbbi esetben nagyon könnyen előfordulhat, hogy az alkohol és a meleg hatására elalszunk, az ital pedig kikapcsolja az agyunk létfenntartási ösztönöket irányító részét. Emiatt még akkor is meg lehet fulladni, ha csak egy kis víz van a medence alján.