Újszülött baba és a strand. Elsőre ez a két fogalom sehogy sem illik össze. Azok az anyukák, akik a tél folyamán adtak életet a gyermeküknek, biztosan felteszik a kérdést, hiszen pár hónap múlva indul a strandszezon. De hogyan érdemes csinálni?

Mit tegyünk a pár hónapos babával?

A pár hónapos babáknál az a legjobb, hogy gyakran alszanak a babakocsiban. Tehát, miközben kipakoljuk a törülközőket, a táskát, addig a kicsi (talán) alszik. Ha vannak nagyobb gyerekek, akkor leengedhetjük őket, de fontos, hogy az egyik szemünk mindig rajtuk maradjon. Ha kültéri uszodát választunk, akkor kitehetünk egy takarót, és a baba ott is ellehet. A legfontosabb, hogy mindig kenjük be babanaptejjel! Az érzékeny bőrük nem kevesebb, mint 15 perc alatt leéghet, ráadásul elég a félárnyék hozzá.

Az első közös fürdést több dolog is befolyásolja. Természetes vízbe már újszülöttként is belelógathatod a lábát, de a tényleges pancsolás inkább fél éves kortól jöhet szóba. A medencékkel azonban más a helyzet. Az úszómedence nem alkalmas arra, hogy először találkozzon a gyerek a vízzel, hiszen zavarnánk a többieket, és helyünk sem maradna.

Ha viszont van gyerekmedence, akkor oda nyugodtan mehetünk. Mielőtt bevisszük a medencébe, győződjünk meg róla, hogy a víz babaúszásra is alkalmas, nehogy összeszedjen valami fertőzést.

A gyógyfürdőkben 35 fok feletti víz és általában kén is található, ide sem a baba, sem a gyerekek nem mehetnek be. A megszabott korhatár 6 év szokott lenni.

Mi legyen a nagyobb gyerekkel?

Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő babamedencét, akkor először mindig ölben vigyük be a kicsit. Nem kell azonnal azt elvárni tőle, hogy lemerüljön, elég, ha játéknak tüntetjük fel. Minden gyerek másképp fog reagálni, így lesznek olyanok, akik élvezik, és olyanok is, akik sírni fognak. Ha a baba már tud ülni, akkor beleülős úszógumit is használhatunk.

1 éves kortól sokkal szabadabban mozoghatunk a gyerekkel. Ilyenkor kezdődik a karúszó használata. Azonban nem szabad sietni, mindig legyünk türelemmel. Először az egyik kezére adjuk rá, majd húzzuk magunk után. A picinek éreznie kell, hogy rátámaszkodhat a másikra is.

Ha ez megvan, akkor feltehetjük a másik karúszót, azonban még így is engedjük el a kezét. Várjunk, hogy ráérezzen, mivel nem olyan könnyű ezzel az eszközzel úszkálni. Ha látjuk, hogy elsőre nem sikerül, dicsérjük meg, és próbálkozzunk meg a következő nap.

Mi lesz 2 éves kor felett?

Amikor a gyerek eléri a 2-3 éves kort, akkor jöhet a hagyományos úszógumi. Ha viszont biztosra akarunk menni, akkor még ilyenkor is használ karúszót.

A benti medencékben könnyebb a helyzet, mivel nem érintkezünk közvetlenül a nappal. Kint azonban minden egyes fürdés után be kell kenni a babát. Az is fontos, hogy legyen nálunk két sapka, egy a partra, egy pedig a vízbe. Az egyik mindig vizes lesz, úgyhogy el se induljunk a váltás nélkül. Ma már a napszemüveg beszerzése kötelezőnek mondható, és már az újszülötteknek is tudunk vásárolni.

Ha betartjuk ezeket az óvintézkedéseket, akkor az uszoda és a medence valódi csoda lesz, miközben a babák, a gyerekek és a szülők is jól szórakoznak.