2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Így tanuljunk meg úszni felnőttként, félelem nélkül

Főoldal Blog Így tanuljunk meg úszni felnőttként, félelem nélkül
30 jan 2024  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Úszásnak nevezzük azt a mozgásformát, melyet folyadékban végzünk el. Mivel az úszást az egyik legegészségesebb mozgásnak tartják, sokak szerint érdemes már a gyerekeket kis korban, akár babakorban megtanítani úszni, erre pedig egyre több uszodában van már lehetőség.

Szakemberek szerint ugyanis annál magabiztosabban fog tudni valaki úszni és merülni, minél kisebb korban elsajátítja az ehhez szükséges tudást és tapasztalatokat.

Számos egészségügyi probléma esetén még az orvosok is ajánlani szokták azt, hogy a páciens kezdjen el úszni, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tanulunk meg úszni. Ezúttal összeszedtünk minden fontos tudnivalót azzal kapcsolatban, hogy mikor, hol és hogyan érdemes elsajátítani ezt a mozgásformát.

Ezért érdemes elkezdeni úszni

Úszni valóban nagyon egészséges, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan kezdjük el, mint ahogy az sem, hogy az ember hány éves, amikor megtanul úszni. A futáshoz hasonlóan az úszás is az állóképességi sportokhoz sorolható, rendkívül jól lehet vele növelni a kitartást és az állóképességet egyaránt. Ez a mozgás átmozgatja az egész testünket, szinte minden izmot megdolgoztat, úszás közben ugyanis ugyanannyi terhelés hárul a test alsó, és felső részeire.

Az úszás egy olyan mozgásforma, amely még ízületi problémák esetén is alkalmazható, ugyanis a vízben való mozgás alig terheli az ízületeinket. Emellett nagyban hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Mivel az úszás légzésszabályozásra késztet bennünket, úszás közben még a légzőrendszerünket is tudjuk fejleszteni, így pozitív befolyással van azanyagcsere-folyamatokra is.

Fontos beszélni arról is, hogy az úszás nem csak a testünkre, hanem a lelkünkre is jó hatást gyakorol, hiszen a medencében teljesen kikapcsolhatunk, és egy kicsit kiengedhetjük a fáradt gőzt. Nem titok természetesen az sem, hogy ez a mozgás a szellemi teljesítmény fokozására is kiváló lehet, éppen emiatt jó, ha a gyermekek már nagyon fiatalon megbarátkoznak ezzel a közeggel, és megtanulnak úszni. Emellett mivel az úszás sok kalóriát eléget, ezt a mozgást szokták ajánlani fogyókúrázóknak is, akár túlsúlyos emberek számára is ideális választás lehet.

Ezeket tartsd szem előtt akkor, ha felnőtt korban szeretnél megtanulni úszni

Azok az emberek, akik nem tudnak úszni, egy fantasztikus élménytől fosztják meg magukat. Mégis megeshet, hogy valakinek ez az egész egyszerűen kimarad a gyermekkorából. Amennyiben valaki felnőtt korban szeretne megtanulni úszni, annak mindenképpen érdemes lehet edzővel kezdenie, hiszen ő fogja tudni megtanítani az alapokat.

Sokak szerint ugyanis az egyik legnehezebb dolog az életben felnőttként megtanulni úszni, hiszen nem elég, hogy ilyenkor már meg van az ember áldva egy nagy adag aggodalmas félelemérzettel, de az esetleges veszélyhelyzeteket is tisztábban látja egy felnőtt ember, mint mondjuk egy gyerek. Ráadásul nagyon sokan nehezen tudnak megbirkózni azzal a tudattal is, ha valamiben eleinte ügyetlenek, így az sem ritka, hogy 1-2 próbálkozás után, még mielőtt valóban bemerészkednének a mély vízbe inkább feladják az egészet.

Ezekre kell odafigyelnünk akkor, amikor először merészkedünk a medencébe

Az úszásoktatók tanácsai alapján elmondható, hogy mindenképpen érdemes pár szabályt betartani mielőtt fejest ugranánk a medencébe. Első lépésben meg kell tanulnunk a vízben lélegezni, pontosabban arra kell rájönnünk, hogy hogyan tudjuk ebben a közegben a levegő beszívását, és kifújását összehangolni. Amíg ezt tökéletesen nem gyakoroltuk be, addig nem is szabad nagyobb feladatokba belekezdeni ugyanis, ha egy rossz pillanatban mégis beszivárog az orrunkon a víz, az nagy pánik-helyzetet tud előidézni, ez pedig lehet, hogy egy időre elveszi majd a kedvünket az úszástól.

Jó tudni, hogy ehhez a mozgásformához sem fog több levegő kelleni, mint egy sima gyalogláshoz, egyszerűen csak a ritmusra, és a levegő beosztására kell odafigyelnünk. Meg kell tanulnunk azt is, hogy hogyan kell lebegni a víz felszínén. Ehhez eleinte nyugodtan használjunk felfújható párnát, mentőövet, vagy esetleg egy mini-board-ot, előbb-utóbb biztonságban fogjuk majd érezni magunkat lebegés közben is. Felnőttként nehéz arra figyelni, hogy ne dugjuk fejünket azonnal a víz alá, azonban elég, ha azt csak oldalirányba mozgatjuk.

A vízben történő előrehaladásban a lábtempónak körülbelül 15 százaléknyi szerepe van, a lábtempó pedig akkor mondható szabályosnak, ha kis mozdulatokból áll, és a víz felszínén, illetve egy nagyon kicsit a felszín alatt történik. A gyorsúszásban talán a kartempó a legnehezebb, pedig ez játssza a legnagyobb szerepet a haladásban. Fontos, hogy a kezünket ne csak belecsapjuk a vízbe, hanem belecsúsztassuk, a kézfejünket pedig „lapátszerűen” fordítsuk el. Figyelni kell emellett arra is, hogy a kartempó víz alatti részénél testünk alatt toljuk a vizet, és ne húzzuk át a másik oldalunkra azt, illetve hogy a karunk ne szaladjon ki tempó közben a test mellé.

Összességében elmondható, hogy kis korban sokkal könnyebben lehet megtanulni úszni, de megéri energiát belefektetni abba, ha felnőttként szeretnénk magabiztosan csobbanni a medencébe, hiszen ennek a mozgásformának elképesztően jó élettani hatása van.