2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Ilyen típusú kerti medencét építenek a leggyakrabban Magyarországon

Főoldal Blog Ilyen típusú kerti medencét építenek a leggyakrabban Magyarországon
12 ápr 2024  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Ahogy beköszöntött az igazi, meleg tavaszi idő, az ember egyre több időt szeretne kint a szabadban tölteni. Így azok, akik családi házban élnek, ilyenkor sokkal többet vannak az udvaron. Ha van egy nagyobb méretű udvarunk, vagy telkünk, akkor érdemes azt a lehető legjobban kihasználni.

Jó hír, hogy egy nagy méretekkel rendelkező telek szinte biztos, hogy alkalmas például egy saját kerti medence megépítéséhez.

Sokan ma már nem szeretnek a strandokra, és a fürdőkbe járni nyáron, a nagy kánikulában sem. A legtöbb ember számára nagyon zavaró tud lenni a nagy tömeg, és az, hogy idegen emberekkel kell osztozkodni egy elég zsúfolt medencén. De van, aki az utazás miatt kerüli el a fürdőket, hiszen a hatalmas forróságban inkább otthon marad, ahelyett, hogy autóba üljön, és utazgasson. A saját kerti medencének köszönhetően azonban akkor csobbanhatunk meg a kellemes vízben, amikor csak akarunk, és még a hatalmas tömeget sem kell elviselnünk magunk körül.

Hogyan fogjunk neki a kerti medence építéséhez?

Amikor belevágunk egy ekkora projektbe, első lépésként érdemes alaposan körül járni a témát. Nézzük meg a különböző medenceépítési technikai megoldásokat is, hiszen nagy különbségek lehetnek a másmilyen méretű, eltérő formájú, és jellegű kerti medencék között. Mivel egy hosszútávú befektetésről van szó, hiszen nagy valószínűséggel azt szeretnénk, ha a medencénk évek múlva is tökéletesen megállná majd a helyét, a tervezésre igen nagy hangsúlyt kell fektetni. Ilyenkor értelemszerűen tisztázni kell a medence méretét, típusát, és formáját is, de azzal is számolnunk kell, hogy havi szinten a medencénk karbantartása mennyi időt fog majd felemészteni.

Mekkora legyen a kerti medencénk mérete?

Több dolog is befolyásolhatja a medence méretét. Egyrészt meg kell néznünk azt, hogy mekkora terület áll a rendelkezésünkre, de az is fontos természetesen, hogy mekkora a költségvetésünk. A medence méretének kiválasztása során ezek mellett az egyéni igényeinket is figyelembe kell vennünk. Magyarországon a leggyakrabban 1,5 méter mély, és 3-4 méter széles medencéket szoktak családi házak udvarára építeni. Bár ettől persze el is térhetünk, de egy ekkora méretű medencébe már kényelmesen lehet csobbanni, úszni, vagy játszani, még akkor is, ha egy nagyobb családról, vagy nagyobb baráti összejövetelről van szó.

A mérete mellett a medence formáját, és kialakítását is érdemes már jó előre kitalálni, és bár napjainkban már rengeteg forma közül van lehetőségünk választani, hazánkban legtöbbször a hagyományosnak mondható, ovális, illetve a téglalap alakú medencét szokták kiválasztani az emberek. Amellett, hogy ezek az „egyszerűbb” formák jól néznek ki, és letisztult megjelenéssel rendelkeznek, praktikusak is, ugyanis a medence karbantartása és tisztítása során (sőt, még a medencefedések telepítésekor is) jóval egyszerűbb a dolgunk egy ovális, vagy egy téglalap alakú medencével, mintha egy különlegesebb formával rendelkező darabot választottunk volna ki.

Milyen típusú medencék közül van lehetőségünk választani?

Ha a kerti medencékről van szó, akkor alapvetően két medencetípust tudunk megkülönböztetni: Az egyik a feszített víztükrű, a másik pedig a süllyesztett víztükrű változat. A két típus között értelemszerűen a legnagyobb különbség az, hogy a feszített víztükrű medencék teljesen fel vannak töltve, míg a süllyesztett változatnál a vízszint a medence peremétől számítva 15 centiméterrel van lejjebb. Általában magasabb áron mozognak a feszített víztükrű medencék, ennek az oka pedig az, hogy ennél a medencetípusnál szükség van egy nagyobb gépészeti térre.

Magyarországon a legtöbbször a süllyesztett víztükrű medencék kerülnek előtérbe, ha a medence építésről van szó. Ez is általában 1,5 méter mély, a víz tényleges mélysége azonban „csupán” 1,3 méter. Sokan úgy gondolják, hogy nem is érdemes ennél kisebb medencét építeni, akkor sem, ha kisebb gyermekek is vannak a családban, ugyanis a kicsik szerencsére nagyon hamar megtudnak tanulni úszni, így a mélyebb víz sem fog nekik problémát okozni. Ha azt már eldöntöttük, hogy milyen típusú medencét válasszunk, azt is ki kell találnunk, hogy az adott medencetest milyen anyagból legyen. Van fémfalú fóliás medence, kerámiamagos poliészter, illetve zsalukő alapú fóliás beton medence is. A Magyarországon épülő kerti medencék nagy része pedig a zsalukő alapú fóliás beton változat szokott lenni.

Bár sokan azt gondolják, hogy a medence testnek a megépítése nem egy nagyon bonyolult folyamat, arra mindenképpen számítanunk kell, hogy a különböző vállalkozások nem ugyanazzal a móddal, és ami ennél is fontosabb: nem ugyanabban a minőségben fogja megépíteni a zsalukő alapú fóliás beton medencéket. Ezeknek a medencéknek a legnagyobb előnye talán az, hogy bármilyen méretű, bármilyen formájú lehet. Egy ilyen típusú medencének, feltéve, ha jól megépítik, akkor akár 30 év is lehet az élettartama, de fontos kihangsúlyozni, hogy ezeknél a medencéknél 15 évente mindenképpen le kell cserélni a fóliát.