2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Itt van a medenceszezon – nyitás előtti teendők

Főoldal Blog Itt van a medenceszezon – nyitás előtti teendők
25 máj 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

A nyár közeledtével sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen teendői vannak a medenceszezon megkezdése előtt. Erre nézve ad tanácsokat az InTheSwim azoknak, akik még csak most költöztek medencés házba, vagy most kezdik az első szezonjukat saját medencével.

Az első lépés a medencefedél eltávolítása, ha van biztonsági fedél a medencén, az első lépés az, hogy egy medencekefével vagy lombgereblyével eltávolítjuk a törmeléket a fedőről. Ha a rugók egy részét kipattintjuk, akkor csökken a fedlap feszültsége, és így könnyebb lesz a tisztítás. A medencefedél tisztításához levélfúvót is használhatunk, vagy ha nagyon piszkos, akkor slagot is, ha pedig már megtisztítottuk, akkor hagyjuk megszáradni, majd hajtogassuk össze.

A huzatot tároljuk zárt térben és figyeljünk arra, nehogy beköltözzenek a rágcsálók. Legyen bármilyen a medencetakaró, azt mindig tisztán tegyük el és a tárolást illetően tartsuk be a gyártó használati utasítását. Így lehetünk ugyanis biztosak abban, hogy a medencetakaró hosszú éveken át jó szolgálatot tud tenni.

A következő lépés a téliesítő dugók eltávolítása, tehát amikor leeresztettük a medencét, a szivattyúnál, a szűrőnél lévő leeresztő dugókat is használtuk, most ideje ezeket újra üzembe helyezni. Ha ezzel is megvagyunk, akkor össze lehet szerelni a medence berendezését, tehát helyezzük vissza a létrákat és a kapaszkodókat a fedélzeti foglalatokba. Ellenőrizzünk mindent, amit felszerelünk, így például az ugródeszka csavarjait, a csúszda lábait és a létrát is. Azt is nézzük meg, hogy a padlólefolyó fedelei biztonságosan vannak-e rögzítve.

A szivattyúberendezés összeszerelésére is fektessünk hangsúlyt, ellenőrizzük a szűrőrácsok állapotát, nyissuk ki a szelepeket és készítsünk elő mindent a vízvezetékrendszer beindítására.

Ez utóbbi minden medencénél más és más, fontos, hogy tartsuk magunkat az előírásokhoz, és mielőtt bekapcsoljuk a szivattyút, győződjünk meg arról, hogy az összes szükséges szelep nyitva van. Előfordulhat, hogy a szivattyú nem indul be, ilyenkor egy perc elteltével érdemes kikapcsolni, majd újra bekapcsolni. Bármikor elakadunk, vagy nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes szakemberhez fordulni, aki segít a medence beüzemelésében.

Még mielőtt megtöltenénk vízzel a medencét, ideje egy alaposabb takarításnak, a tisztaság ugyanis kulcsfontosságú. Ügyeljünk arra, hogy olyan szereket használjunk a tisztításhoz, melyek nem károsítják a felületeket, és először a csempéket, a medence falait keféljük át, majd porszívózzuk ki a medence alját. Itt ugyanis – ha nem volt télen lefedve a medence – nagyon sok törmelék összegyűlhet, a levelektől, kosztól pedig mihamarabb meg kell szabadulni.

A tavaszi medencenyitáskor fektessünk hangsúlyt a medence vizének kémiai egyensúlyára is. Ebben nagy segítségünkre lehet egy jó tesztkészlet, ami méri a klórmennyiséget, a pH-értéket, és a keménységet, lúgosságot is. A pontos tesztelés azért fontos, mert így tudjuk pontosan kezelni a vizet. Ha sikerült kémiai egyensúlyba hozni a vizet, pár héttel később érdemes megismételni a tesztelést , hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelő a víz minősége. Fontos, hogy minőségi termékeket használjunk, ideérve az algaölő szereket, a tisztítószereket egyaránt.

Előfordulhat az is, hogy vízszivárgást tapasztalatunk, ha ezt észleljük, akkor zárjuk le a rendszert és keressük meg a repedést vagy a sérült vízvezetéket. A vízvezeték-berendezés kisebb repedéseit vagy szivárgásait be tudjuk foltozni speciális anyaggal, azonban ha a repedések nagyobbak, akkor a sérült csőszakaszt vagy szerelvényeket érdemes kicserélni.

Fontos, hogy a medence üzembe helyezése után gyakran tisztítsuk és porszívózzuk ki a medencét. Érdemes néhány napig éjjel-nappal működtetni a medenceszűrőt és 8 óránként ellenőrizni a nyomást és a vízáramlást. Ezután pedig heti rendszerességgel ellenőrizzük a pH-értéket, és gondoskodjunk arról is, hogy a szűrőkosarakat rendszeresen ürítsük ki. Ha mindezeket a szabályokat betartjuk, akkor nyugodtabban használhatjuk a medencét otthonunkban.

A megfelelő időpont

Amikor az első napsugarak már megjelennek, sokan vágynak a szabadba és arra, hogy újra a medencében pancsolhassanak. Azonban van, mikor érdemes várni, már csak azért is, mert hiába fűtjük fel a medencét, a külső hőmérséklet még nem épp ideális az úszáshoz, így könnyen meg is fázhatunk, különösen igaz ez akkor, ha kisgyermekek is használják a medencét. Az úszáshoz a 25-28 fokos víz az ideális, melyet akár egész évben is fenntarthatunk, azonban ez a hidegebb időkben igen költséges lehet.

Általánosságban elmondható, hogy a medencék használata akkor kényelmes és biztonságos, ha a külső hőmérséklet eléri a 20-22 fokot. Természetesen ez attól is függ, hogy kik használják a medencét és azt milyen tevékenységre. Ha tehát kicsi gyerekek pancsolnak a vízben, akkor várjuk meg, míg melegebb lesz a külső hőmérséklet és igaz ez akkor is, ha idősek élvezik az otthoni medencék előnyeit. A sikeres szezonhoz szükséges az, hogy megfelelő időpontot válasszunk, és az is, hogy a szezonban rendszeresen vizsgáljuk meg a víz minőségét, folyamatosan tisztítsuk a medencét, így kevésbé aggódhatunk, hogy a medencénk gépészeti szerkezete meghibásodik, vagy épp a víznek lesz szüksége nagyobb, átfogóbb kezelésre.