2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Kérdések, melyek felmerülhetnek bennünk medenceépítés során

Főoldal Blog Kérdések, melyek felmerülhetnek bennünk medenceépítés során
29 szept 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Ha van egy nagyobb mérettel rendelkező telkünk, udvarunk vagy kertünk, akkor az szinte biztos, hogy alkalmas egy kerti medence megépítéséhez. Ahogy eldöntjük, hogy belevágunk egy ekkora projektbe, kezdjünk el kutakodni a különböző medenceépítési technikai megoldások között, hiszen hatalmas eltérések lehetnek az eltérő formájú, és méretű kerti medencék, illetve a különféle jellegű medencék között.

Szerencsére a kínálat hatalmas, így mindenki garantáltan meg fogja találni a saját elképzeléseinek, és pénztárcájának való megoldást.

A saját kerti medence építése minden esetben egy olyan dolog, amikor a hosszú távú terveket kell előtérbe helyezni, hiszen az az ideális, ha minden úgy készül el, hogy az évek múltán is megállja a helyét. Nem meglepő, hogy már a tervezés legelején számos fontos kérdést kell tisztáznunk, mint például, hogy milyen formájú, és mekkora méretű legyen a medencénk, milyen típusú (feszített, vagy süllyesztett víztükrű) de azt sem árt végig gondolni, hogy mégis mennyi időt kell a karbantartási feladatok elvégzésével havi szinten foglalkoznunk.

Mekkora legyen a medence mérete, milyen legyen a kialakítása?

A medence mérete több mindenen múlhat. Egyrészt azon, hogy mekkora alapterület áll a rendelkezésünkre, másrészt a méret múlik a költségvetésünktől, illetve az egyéni igényeinktől is. De nagy általánosságban elmondható, hogy hazánkban a legtöbb magánmedencék olyan 6-8 méter hosszú, 3-4 méter széles, és 1,5 méter mélyek szoktak lenni. Természetesen más méretet is válaszhatunk, de egy ekkora medencében már kényelmesen lehet úszni, csobbanni, játszani, és akár egy nagyobb család, vagy nagyobb baráti kör is jól elfér benne.

A különböző méretek mellett a medence formák sora is szinte végtelen lehet, ám mégis Magyarországon legtöbbször vagy a hagyományos ovális, vagy a téglalap alakú medencét szokták választani. Ezek a formák nem csak letisztult megjelenéssel rendelkeznek, hanem praktikusak is, hiszen a medence tisztítása során, illetve a medencefedések telepítésekor is sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha egy olyan medencénk van, ami hagyományos formával rendelkezik.

Feszített vagy süllyesztett víztükrű legyen a medencém?

Alapvetően kétféle medencetípust tudunk megkülönböztetni. Vannak a feszített, illetve vannak a süllyesztett víztükrű medencék. A legnagyobb különbség közöttük a nevükből is adódik, hiszen a feszített víztükrű medencék teljesen fel vannak töltve, a vízszint a medence felső pereméig ér, a süllyesztett víztükrű társaik a vízszint a medence szélétől olyan 15 cm-rel van lejjebb. A legtöbb esetben a feszített víztükrű medencék a drágábbak, mégpedig azért, mert ennél a típusnál nagyobb gépészeti térre van szükség, ez pedig nagyobb területet tud elfoglalni.

Hazánkban túlnyomó részt süllyesztett víztükrű medencéket építenek az emberek, mely 1,5 méter mély, de ennek tényleges mélysége csak 135 cm.

Sokak szerint ennél a mélységnél nem is érdemes kisebb medencében gondolkozni, még abban az esetben sem, ha kisgyerekek vannak a családban, hiszen a gyerekek szerencsére rendkívül gyorsan megtanulnak úszni.

Ilyen típusú medencetestek közül van lehetőségünk választani

Ha sikerült azt eldöntenünk, hogy milyen típusú legyen a medencénk, ideje lesz azt is kitalálnunk, hogy a medence teste milyen anyagból legyen. Alapvetően ebben a kérdésben 3 kategóriát tudunk megkülönböztetni. Léteznek a zsalukő alapú fóliás beton medencék, a fémfalú fóliás medencék, illetve a kerámiamagos poliészter medencék is.

A hazánkban épülő otthoni medencék többsége általában zsalukő alapú fóliás beton medence. Bár magának a medence testnek a megépítése nem túlságosan bonyolult feladat, az igazat megvallva a különböző vállalkozások eltérő minőségben és módon építik meg az ilyen típusú medencéket. Előnye, hogy a medencénk lehet bármilyen alakú, bármekkora méretű, sőt az ilyen medencéknél még a lépcső megépítése sem fog gondot okozni. A cégek a medence belső részét a helyszínen fogják egy speciális módon burkolni, ehhez felhasználnak egy kimondottan erre a célra gyártott medencefóliát. Egy jól megépített zsalukő alapú fóliás beton medence élettartama akár 30 év is lehet, ám a fóliát körülbelül 15 évente le kell cserélni.

A fémfalú, fóliás medencéket gyakran összekeverik a nagyobb áruházak kínálatában megtalálható fémfalú medencékkel, és bár lehetséges, hogy maga az építési elv hasonló, egyáltalán nem mindegy, hogy végül milyen ötvözetből lesz az előállítva, illetve az is sokat számít, hogy milyen a fólia minősége, és vastagsága. Előnyei: Egyszerű és rendkívül gyors a telepítés és ez a típusú medence remek ár-érték aránnyal rendelkezik, élettartama pedig minimum 20 év. Hátrányaként azonban fontos megemlíteni, hogy ennél a medencénél csupán két féle forma közül van lehetőségünk választani: Szabályos ovális, vagy kör. A kör formánál pedig jóval kevesebb betonozásra lesz majd szükség.

A kerámiamagos poliészter medence már egy magas minőséggel rendelkező, prémium kategóriának számít, mely egy speciális eljárással, rétegrenddel, és felépítéssel rendelkezik. Ezeket pedig minden esetben egy igen szigorú minőség ellenőrzött gyárban állítanak elő, majd innen telepítik a helyszínre, ennek köszönhetően minden egyes medencetest ugyanolyan magas minőséggel látja meg a napvilágot. Ez a prémium kategóriás medence bár magasabb áron érhető el, mégis remek választás lehet, főleg a hosszú élettartama miatt.