2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Kérdések, melyeket célszerű végig gondolni medenceépítés előtt

Főoldal Blog Kérdések, melyeket célszerű végig gondolni medenceépítés előtt
28 júl 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Egyre többen döntenek úgy manapság, hogy a strandok és fürdők helyett inkább a saját kertjükben élvezik a strandolást, úszást. Ehhez persze szükség van egy saját medencére.

Amikor elkezdjük tervezgetni, hova is kerüljön majd a medence, számos más dolgot is célszerű végig gondolnunk, mielőtt belevágnánk a munkába, illetve felkeresnénk egy megbízható céget a medenceépítéssel kapcsolatban. De milyen kérdésekre érdemes választ adnunk a medenceépítés előtt? A következőkben a legfontosabb tisztázandó kérdéseket tesszük fel, és persze a válasz megadásában is adunk egy kis segítséget.

Milyen formájú és méretű medence lenne az ideális?

Az egyik legelső kérdés, amire választ kell adunk természetesen a medence mérete és formája. Persze a méret kérdésében nem is feltétlen mi döntünk, hanem a terület mérete, ahova a medencét szeretnénk, és persze az árak sem elhanyagolhatóak ebből a szempontból. Hazánkban a magánmedencék jellemzően 6-8 m hosszúságúan, és 3-4 méter szélesek. Természetesen ettől el lehet térni, és számos olyan magánmedence van, amely nem követi ezt a méretezést, de általában ezeket szokták választani. Egy ekkora medencében már kedvére szórakozhat a család, lehet labdázni, pancsolni, ugrálni, sőt, már úszni is.

A forma kérdése is érdekes. Természetesen rengetegféle alak és forma közül válogathatnunk, de általánosságban azt lehet mondani, hogy a legtöbben a szabályos téglalap és szabályos ovális formájú medencét választják. Ezek a szabályos formák nemcsak letisztult esztétikát képviselnek, de egyszerűbben karbantarthatóak és praktikusak is. Fedni és fűteni is egyszerűbb őket, ezek pedig nem elhanyagolható kérdések. Mivel hazánkban az éghajlat nem olyan meleg, hogy fűtés és fedés nélkül egész évben használhassuk a medencét, így érdemes megfontolni, hogy valóban megéri egy extravagáns forma.

Feszített vagy süllyesztett víztükör?

Amikor medencevásárlásban gondolkodunk, lényeges kérdés lesz a víztükör kérdése is. Nem árt tudni, hogy melyik verzió mit is jelent, mielőtt döntünk. A feszített víztükrű medencék esetben a medence olyan mély, mint a medence fala, tehát teljesen tele van töltve vízzel. Az ilyen medencék építési költség magasabb, mint a süllyesztett medencéké, de nagyobb gépészeti térrel és nagyobb helyigénnyel is számolnunk kell.

A süllyesztett víztükrű medencék ezzel szemben nincsenek csordultig töltve, a vízszint jellemzően úgy 15 cm-rel a medence széle alatt van. Ez azt jelenti, hogy egy 150 cm mély medence vízmélysége úgy 135 cm, de lehet 130 vagy 140 cm is. Magyarországon leginkább süllyesztett magánmedencéket találunk, hiszen ezek olcsóbban, de már lehet bennük úszni, pancsolni, ugrálni.

Milyen mély legyen a medencénk?

Ahogyan a víztükör kérdésénél ez már említésre került, hazánkban jellemzően 150 cm mély medencéket találunk, legyen szó feszített víztükrű vagy süllyesztett medencékről egyaránt. Ez a mélység már bőven elegendő arra, hogy ússzunk a medencébe, de ugrálni, pancsolni is bátran lehet akkor is, ha süllyesztett víztükrű medencéről van szó, amelynek a vízmélysége a már említett 130-140 cm között van. Kisgyerekes családok sokszor gondolkodnak kevésbé mély medencébe, mondván, gyerek kicsi, neki nem ideális egy mély medence.

Viszont 150 cm-nél sekélyebb medencét nem célszerű építeni, hiszen a gyerekek viszonylag hamar megtanulnak úszni, különösen akkor, ha erre egész évben, otthon is van lehetőségünk. Ha pedig már tudnak úszni, ugrálni, kedvükre pancsolni, szükség van a legalább 150 cm mély medencére.

Milyen anyagú medencében gondolkodunk, avagy miből készüljön a medence fala?

Ma már a medencék többféle anyagból készülhetnek, és persze mindnek van előnye és hátránya egyaránt. A fémfalú, fóliás medencék nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen építhetőek, nagyon jó ár-érték arányt képviselnek, és legalább 20 év élettartammal bírnak. Hátrányuk viszont, hogy kizárólag a forma tekintetében korlátozottak, csak kör és szabályos ovális kérhető belőle, emellett csak létrával lehet a medencébe jutni, lépcső ebben az esetben nem kivitelezhető, de a belső fólia cseréjével is számolni kell 15 évente.

A másik lehetőség a zsalukő alapú, fóliás betonmedence, mely hazánkban az egyik legkeresettebb megoldás magánmedencék esetében. Ez a lehetőség azért olyan kedvelt, mert bármilyen méretű és alakú lehet a medence, lépcső is építhető hozzá, az élettartama pedig legalább 30 év. A fólia cseréjével ebben az esetben is számolnunk kell, 15-20 évente lesz rá szükség.

A kerámiamagos, poliészter medencék már a prémiumkategóriát képviselik, tehát a lehető legmagasabb minőséget várhatjuk ettől a megoldástól. Ez persze meglátszik az árakon is, a fenti két lehetőségnél lényegesen magasabb költségekkel kell számolnunk.

Mennyit szeretnénk használni a medencét?

Mivel hazánkban kontinentális az éghajlat, így a medencék telepítésénél a fűtés, fedés kérdése is elengedhetetlen. A legtöbben a 27-28 fokos medencehőmérsékletet tartják ideálisnak, ezért egy fűtetlen medence kihasználhatósága sajnos Magyarországon mindössze 2-3 hónap. Ha egész évben szeretnénk élvezni a medencénk nyújtotta lehetőségeket, akkor fűtésre és fedésre is szükség lesz.