2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Kerti medencék téliesítése: Mikor és hogyan?

Főoldal Blog Kerti medencék téliesítése: Mikor és hogyan?
19 dec 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Ahogy beköszönt a hideg időjárás, érdemes elgondolkozni azzal kapcsolatban, hogy mégis mi mindent kell felkészíteni a mínuszokra, ilyenkor pedig nem csak az autónkra, hanem a kerti medencénkre is gondolnunk kell. Nem szabad megfeledkeznünk a medencénk téliesítéséről akkor, ha a következő szezonban is használni szeretnénk majd azt.

Sajnos a téliesítés hiánya olyan komoly károkat is okozhat a kerti medence szerkezetében, vagy éppen a gépészetben, amelyeket tavasszal csak súlyos költségek árán fogjuk tudni majd helyre hozni. Ebből kiindulva a kerti medencénk karbantartásának elengedhetetlen részét kell képezze a téliesítés.

Szerencsére a téliesítés nem egy túlságosan bonyolult feladat, és ha ügyesek vagyunk, akkor nem is fog sokáig tartani. Ezúttal lépésről lépésre mutatjuk be, hogy hogyan tudjuk téliesíteni a medencénket.

Miért fontos, hogy téliesítve legyen a medencénk?

Alapvetően négy dolgot is fel lehet sorolni akkor, ha az a kérdés, hogy mi a célja a téliesítésnek. Egyrészt így tudjuk a lehető legjobban megóvni a medencetest szerkezetét, és a burkolatát. Másrészt ez a karbantartási lépés elengedhetetlen, ha nem szeretnénk, hogy a medencegépészet tönkre menjen. A téliesítés célja emellett a csövek-szerelvények szétfagyásának megelőzése, illetve így tudjuk tisztántartani a medence vizét is.

A téliesítést csak akkor lehet elvégezni, ha a víz hőmérséklete már tartósan 15 Celsiusfok alatt van, ha ezt nem várjuk meg, akkor nagyon hamar elszaporodhatnak a vízben a különböző mikroorganizmusok. Emellett fontos észben tartani, hogy a medence csak akkor téliesíthető, ha annak vize valóban tiszta, ezért a folyamat megkezdése előtt elmaradhatatlan az alapos takarítás. A karbantartási feladatok egyik legfontosabb része ilyenkor a vízvonal alapos tisztítása, melyet a vízszint csökkentése után kell megejteni. Ha ezeket a lépéseket nem tartjuk be, akkor a víz hamar bealgásodhat, és a nem túl esztétikus vízkőkiválások is megjelenhetnek a medencében. Szakemberek a zsíros szennyeződésre általában valamilyen lúgos tisztítószert, a vízkőlerakások ellen pedig savas szereket szoktak ajánlani.

Medence téliesítés lépésről lépésre

A téliesítés egyik lépése, hogy a vízszintet leengedjük a szkimmer alá 4-5 cm-rel. Ha a vízszinttel nem szeretnénk sokat foglalkozni, akkor ezt a feladatot egy speciális eszközzel (Gizmo) is el tudjuk végezni. Ez ugyanis egy olyan fagytest, amely kifejezetten a szkimmer védelmét szolgálja. Ilyenkor azonban mindenképpen gondolni kell arra, hogy emelkedni fog a víz szintje a fagyás következtében. Ha van fűtése a medencének, akkor azt ilyenkor kapcsoljuk le.

Ezt követően szigetelni kell fagydugó segítségével a befúvókat, és vízteleníteni kell a csöveket. A fagydugó fogja megakadályozni azt, hogy télen a víz befolyjon a csövekbe, hiszen azok könnyedén szét tudnak fagyni. Majd átlósan össze kell fűzni a fagytesteket és el kell helyezni a medencében. Ez az eszköz fogja tudni kompenzálni a megfagyott víz tágulását, ugyanis a víz térfogatának növekedése során ezek a fagytestek elkezdenek majd zsugorodni. Fagytestre csak akkor nem lesz szükségünk a téliesítés során, ha merevfalú medencénk van, ugyanis az acélpántok is képesek lesznek tágulni majd a víztérfogat növekedésével együtt.

Téliesítés során fontos a medence vizének a pH-értékének beállítása, ezt pedig célszerű 7,2 és 7,6 között tartani, a víz szabadklór tartalmát pedig 3-5mg/liter közé kell hozni. Ha úgy látjuk, hogy nem teljesen áttetsző a víz, akkor érdemes pelyhesítőszert is használni. Ezután kell hozzáadni a téliesítő szert a medencéhez, ennek adagolása pedig a vízkeménységen múlik.

Hasznos javaslatok, és praktikák

A gépházban téliesítenünk kell a szűrőt is. Ha homokszűrőről van szó, akkor a vízszint leeresztésekor kell visszamosást végezni, majd ki kell engedni a leeresztő dugó kinyitásával a benne lévő vizet. Majd a szűrő szelepét kell téli állásba forgatni. Mindenképpen víztelenítenünk kell a szivattyút is, majd a készüléket fagymentes helyre kell tenni. Ha van automatikus vegyszeradagolónk, akkor ennél a pontnál azt is vízteleníteni kell, majd le kell kapcsolni az FI-relét.

A téliesítés végezetével a medence lezárását mindig téli védőtakaróval végezzük. Ennek ugyanis a tél során igen fontos szerepe lesz, hiszen a medence vizet minden külső kosztól, és szennyeződéstől meg kell óvnunk. Fontos, hogy a medencetakaró nagyobb legyen, mint a medence, így a peremén túlfutva fog végződni, a széleket pedig pontosan kell rögzíteni, azért, hogy a szél ne tudja felkapni. A takaró széleit a biztonság kedvéért ki is kötözhetjük, vagy rögzíthetjük valamilyen súllyal, például vízzsákkal. Érdemes úszó légpárnát használni a föld feletti medencék esetében, ez a víz tetején úszva tölti ki azt a hézagot, amely a vízszint, és a téli védőtakaró között van. Mivel ez egy kicsit domború felületet képez a takarón, ezért szépen elvezetődik majd a takaróról a csapadék, így kisebb lesz annak az esélye is, hogy a csapadék súlya kárt tenne a medencében.

Bár első hallásra lehet, hogy bonyolult folyamatnak tűnik a téliesítés, de nem az, csak néhány dologra kell odafigyelnünk. Ha pedig a fent leírtakat pontosan betartottuk, akkor tavasszal nem fog bennünket kellemetlen meglepetés érni akkor, amikor leveszük a védőtakarót a medencénkről.