A legtöbb szülő azt szeretné, ha a gyereke fel legyen készülve minden lehetséges veszélyre vagy élethelyzetre. Az is fontos nekik, hogy megadják a piciknek azt, amire vágynak, legyen szó akár anyagi, tárgyi de szellemi dolgokról. Amikor a legjobb tudásuk szerint nevelik fel őket, akkor hasznos lehet már egészen kis kortól megtanítani a jó mozgáskoordinációt.

A sport az életünk fontos része, így jó, ha hamar megszokják. Ez később is segíthet nekik a jó szokások kialakításában a folyton rohanó világ ellenére is.

Nem véletlen, hogy sok anyuka és apuka felteszi magában a kérdést, hogy mikor érdemes a babát úszásra vinni. Szerencsére ennek rengeteg előnye van, főleg azért, mert a babák 7 hónapos korukig automatikusan nem vesznek levegőt, amikor víz éri az arcukat. Ennek tudatában már pár hetes babákat is láthatunk a szüleik karján, miközben szoktatják velük a medencézés előnyeit.

Ha valaki már pár hónapos korától természetesnek veszi, hogy elmerüljön, akkor később nem fog bepánikolni a víz alatt, ez pedig akár az életét is megmentheti.

A babaúszás előnyei

A babaúszásnak persze más előnyei is vannak. Az egyik ilyen, hogy a kicsi teljesen szabadon tud mozogni. Nem számít, hogy a szárazföldön még kúszni sem tud, hiszen a vízben tényleg önmaga lehet. Ez segít a frusztráció levezetésében, arról nem is beszélve, hogy az izomzatuk is máshogy fog kifejlődni.

A babaúszás általában idegen helyen zajlik, idegen emberek között, így rengeteg külső impulzus éri őket, ami nagy tanítóvá válik ebben a korban.

Az úszás általában csoportban történik, és nem véletlenül. Ilyenkor a legkisebbek is megtanulják, hogy mit jelent csoportban mozogni, figyelni a másikra, játszani a többiekkel. Ráadásul az anyuka vagy apuka is a közelben van, így még erősebb lesz kettőjük kapcsolata.

Gondoljunk arra is, hogy a víz minden energiánkat leszívja, így egy kiadós úszás után biztosan aludni fognak. Érdemes már 3 hónapos kortól beiratni őket a különböző tanfolyamok egyikére. Az a legjobb, ahol a tanulás fokozatosan fejlődik, így másfél éves korukra már karúszóval úszhatnak a nagyobb medencékben is.

Úszás a nagyobbaknak

Az úszás azonban nemcsak a kicsiket illeti meg, hanem a nagyobb gyerekeket is. 4 éves kortól érthetővé válnak a különböző technikák, amit fiúk és lányok is könnyedén elsajátíthatnak. A legfontosabb az, hogy mindig biztonságban érezze magát a vízben, ne kezdjen el feleslegen kapálózni, és persze ne kapkodjon levegő után a víz alatt.

Emellett figyeljük a gyermek egyedi igényei is. Néhányan sokkal érettebbek, míg mások inkább folyton játszanának. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, de az biztos, hogy minél hamarabb kezdjük, annál gyorsabban megszeretik a lubickolást.

Az úszás állóképességet nyújt, ami felnőttkorban is meglátszik. Ha a picik tudják értékelni a kitartás fontosságát, akkor ez előnyükké válik majd. A sport motivál, megtanít a figyelemre, és még a koncentrációhoz is segít. Gondoljunk arra, hogy ez egy olyan ajándék, amit később is hasznosítani tudnak. Ha pedig saját medencét is beszerzünk, akkor otthon folytatódhat a szórakozás.