2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Kezdő útmutató az úszómedence kiválasztásához

Főoldal Blog Kezdő útmutató az úszómedence kiválasztásához
27 jún 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az első dolog, amivel tisztában kell lennünk, hogy milyen típusú medencét keresünk, bár főként föld feletti és földbe épített modellek vannak. A földbe épített medencék előnye, hogy természetesebb módon illeszkednek a térbe, nagyon tartósak, ami kompenzálja a magasabb árukat.

A földbe épített medencékhez szükség van egy ásható földterületre. A telepítése bonyolultabb, a talajt előzetesen ki kell ásni, és azt olyan szakembereknek kell elvégezni, akik megfelelő gépekkel és tapasztalattal rendelkeznek, valamint garanciát vállalnak. Emellett körültekintően kell kiválasztani a kert azon területét, ahol majd elhelyezzük, mivel nem fogjuk tudni később mozgatni.

A helyszín kiválasztásánál sokan az esztétikát teszik az első helyre, ami a jövőben problémát okozhat. Ilyen lehet, amikor nincs elég közel víz- vagy villanyhálózat, viszont annál közelebb vannak a fák, amik megnehezítik a tisztítást és a karbantartást is. Ma már azonban nincsen jó vagy rossz döntés, az a legfontosabb, hogy mire vágyunk pontosan.

Föld feletti medencék

A föld feletti medence előnye, hogy ma ez a leggazdaságosabb megoldás, feltéve, ha a lehetőségeinket csak az ár szempontjából hasonlítjuk össze. A baráti ár mellett azt is ki kell hangsúlyozni, hogy nagyon praktikusak, hiszen könnyen telepíthetők, rövid idő alatt és viszonylag egyszerűen összeszerelhetők.

További előnyük, hogy nem igényelnek építési munkálatokat vagy engedélyeket, mivel a föld fölé telepítik őket, bár vannak olyan modellek is, ahol néhány tartozék mégis a talajszint alá kerül. Ettől függetlenül ez a megoldás mindig tökéletes a barátokkal vagy családdal való használatra, mivel a méretük lehetővé teszi több ember jelenlétét. Általában csak arra van szükség, hogy a víz súlyának megtartása érdekében a talaj vízszintes és jól tömörített legyen. Ideális, ha beton- vagy cementalapra és védő talajtakaróra telepítjük őket, biztos, ami biztos.

Műanyag medencék

Ezek a műanyag medencék a legegyszerűbbek és a leggazdaságosabbak. A kis gyermekmedencéktől a körülbelül 10 méter hosszú modellekig sokféle méretben állnak a rendelkezésünkre. Ha a fő fajtájukat nézzük, akkor lehetnek merevfalú vagy felfújható medencék. Alacsony áruk mellett az egyik legkiemelkedőbb előnyük, hogy könnyen tárolhatók, és igény esetén egyik évről a másikra átteleltethetők.

A PVC a legmegfelelőbb megoldás akkor is, ha kevés a helyünk, vagy ha nem szeretnénk állandó medencét kiépíteni. A hordozhatóságuk ellenére nagyon jó minőséget garantálnak, ami évről évre egyre felkapottabbá teszi.

Merevfalú acél medencék

Ezek a medencék nagyon robusztusak és tartósak. Igaz, hogy drágábbak, mint a felfújható és a PVC-medencék, de olcsóbbak, mint a földbe épített vagy a fa modellek. Kiváló választás, ha hosszú távú céljaink vannak, azonban mégsem szeretnénk állandóban gondolkodni. Az acélmedencéknek számos esztétikai lehetősége van, a klasszikus fehér szín mellett számos kivitelben is kapható, ott van például a fa-, kő- vagy rattanutánzattal készült.

Fából készült medencék

A fából készült medencéknek ugyanazok az előnyei, mint az acélmedencéknek: masszívak és nagyon tartósak. Az áruk magasabb, és a fa több karbantartást igényel, hogy jó állapotban maradjanak. A hatalmas előnye azonban az, hogy nagyon vonzóak és esztétikusak. Egy szerves anyag, például a fa melegsége aligha hasonlítható az acélhoz vagy a műanyaghoz, ami néhány háznál nagyon is fontos szempontnak számít.

Egyéb alapvető szempontok a vásárláshoz

Egy medence telepítéséhez mindig megfelelő helyszínre van szükségünk. Mérlegelnünk kell, hogy a rendelkezésünkre álló földterület vagy felület alkalmas-e a kívánt méret telepítésére, vagy pedig előzetes munkálatokat kell elvégeznünk, például ásást a tartógerendák, illetve beton- vagy cementplatform felállításához.

A helyszín kiválasztásakor lényeges, hogy mindig közel legyen egy elektromos csatlakozóhoz, hogy a tisztítót be tudjuk indítani. Az is fontos, hogy legyen vízcsatlakozás a közelben a víz feltöltéséhez, valamint lefolyó az ürítéshez.

Miután eldöntöttük, hogy a kert melyik részét fogjuk feláldozni, és tudjuk, hogy mekkora hely áll a rendelkezésünkre, kiválaszthatjuk a méretnek megfelelő modellt. Ne válasszunk nagyon szűkös határok között, mivel sok olyan acél vagy PVC medence van, amelynek a szerkezetéből kiállnak a támlák, és a víztisztítónak is kellő helyet kell biztosítanunk.

A medence telepítéséhez, karbantartásához, valamint kényelmes és biztonságos használatához mindig szükség van egy ésszerű árrésre. Minél szűkösebbek a lehetőségeink, annál jobban fogunk hajlani arra, hogy kispóroljunk valamit. Ilyenkor érdemes későbbre halasztani a felszerelés beszerzését, vagy lemondani a hatalmas méretekről.

Végül, de nem utolsó sorban figyeljük meg, hogy a vásárlás tartalmaz-e felszerelést. Ha nem, akkor ezeket a tartozékokat külön kell megvásárolnunk, tehát ezt is hozzá kell tennünk a költségvetésünkhöz. Nagyon sokféle medence létezik, amelyek nagyon komplett és gazdaságos csomagokban kaphatók, amivel többet tudunk megspórolni.